“De la ciorovăială politică la politica unităţii” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “De la ciorovăială politică la politica unităţii

În urmă cu câțiva ani, un documentar TV israelian spunea povestea unui sat mic din Israel care avea o populație de 120 de familii și șase (!) sinagogi. De ce șase sinagogi, dacă existau doar 120 de familii? Pentru că familiile – toate din același mediu cultural, cu aceleaşi ritualuri – nu se pot suporta reciproc. Atunci când reporterul a întrebat un rezident dacă, având atât de puțini oameni, se întâmplă ocazional să nu fie nici măcar zece persoane la sinagogă (numărul minim pentru serviciu) să conducă un serviciu adecvat, bărbatul a recunoscut că se întâmplă. Și ce faceţi atunci? l-a întrebat reporterul: „M-am dus cu maşina spre satul din apropiere și m-am rugat acolo”, a spus bărbatul. De ce să mergi la un alt așezământ de rugă, unde se folosesc cărți de rugăciune și cântece diferite de cele pe care le obișnuiai, dacă ai cinci sinagogi chiar aici în propriul tău sat din care să alegi, iar ei se roagă exact ca tine? a întrebat reporterul. „Nu voi intra în niciuna din ele”, a spus bărbatul hotărât.

În urmă cu câteva zile, o femeie arab-israeliană faimoasă a fost intervievată la Israel TV și a spus o poveste interesantă. A fost invitată să participe într-un grup de mai multe persoane dintr-un oraș evreiesc, pentru a discuta despre ura și tensiunile politice. Momentul discuției a fost perfect, deoarece a fost pe data de 9 Av, data la care Templul a fost distrus în urmă cu 2.000 de ani, deoarece evreii își urăsc propriii frați. În culmea dezbaterii, în cele din urmă, le-a spus gazdelor sale: „Vă urâţi unul pe celălalt! Evreii îi urăsc pe evrei! Discutați despre ruinarea Templului pe data de 9 av. Și totuși un evreu urăște alt evreu și îi dorește moartea (referire la amenințările online de moarte și ura de moarte pentru politicienii israelieni)! Dacă vă urâți unii pe alții, cum mă veți putea iubi?”

Am fost întotdeauna o națiune cu multe opinii. Și dacă te uiți la istoria noastră, vei descoperi că atunci când am reușit să menținem unitatea deasupra diferențelor, am prosperat și când am lăsat diferențele să devină ură nestăpânită, am suferit.

Israelul de astăzi este la răscruce. Diferențele dintre diferitele facțiuni ale națiunii capătă greutate, iar vocile unității sunt greu de auzit. Ca întotdeauna, divergența este motorul nostru de dezvoltare, dar numai dacă ne unim deasupra ei. Este întotdeauna o cărare subțire de păşit și, dacă nu o cunoaştem, vom devia, iar existența Israelului va fi în pericol.

Motto-ul nostru a fost întotdeauna că ura stârnește certurile, iar dragostea va acoperi toată ura (Proverbe 10:12). Nu este un model ușor de urmat, dar astăzi nu avem de ales. Starea noastră internațională va continua să se deterioreze și puterea noastră interioară va continua să scadă până vom realiza că nu avem altă opțiune decât să alegem unitatea mai presus de toate diferențele.

Dacă rămânem blocaţi, lumea va decide că declarația Ligii Națiunilor despre un stat evreiesc din 1947 a fost o greșeală. Dacă ne grăbim și ne unim, lumea va înțelege de ce Israel atrage atâta atenție – deoarece a fost menit să arate cum opusele se pot uni și să acopere ura cu iubire.

Ceea ce avem nevoie acum este să trecem de la ciondăneală politică, la o politică de unitate între toate facțiunile. Aceasta este nevoia noastră cea mai urgentă, mai ales astăzi, când ura ne sperie chiar mai mult decât Covid și cu siguranță este mai periculoasă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: