“Dezastrele îi vor urmări pe evrei până când se va realiza unitatea” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDezastrele îi vor urmări pe evrei până când se va realiza unitatea

Într-o cursă contra cronometru, echipele de salvare încearcă să găsească supraviețuitori ai unei clădiri rezidențiale care s-a prăbușit cu câteva zile în urmă în Surfside, lângă Miami, Florida. Peste 150 de persoane nu sunt încă identificate, iar numărul morților crește în fiecare zi. Această tragedie bate la ușă într-un cartier cu o comunitate evreiască în creștere, o comunitate acum șocată și cu neîncredere în dezastru. În cele din urmă, se pune întrebarea de ce evreii se află din nou în centrul unei noi lovituri?

Cauza prăbuşirii este încă necunoscută, dar potrivit New York Times, în urmă cu aproape trei ani, un inginer și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorările structurale ale clădirii care au necesitat renovări, dar care nu au fost niciodată puse în aplicare. Oricare ar fi motivul, există un fapt incontestabil: evreii sunt în centrul unui alt dezastru. Acestea nu mai sunt indicii și semne obscure, ci fapte care se acumulează, un lanț de evenimente care se leagă și ridică multe semne de întrebare.

O recentă panică la pelerinajul religios la Muntele Meron din Israel – considerat a fi cel mai mare eveniment evreiesc anual din lume – a lăsat 45 de morți și peste 150 de răniți. Un prăbușire fatală a unei tribune de sinagogă în Ierusalim în noaptea Shavuot și alte serii de evenimente anterioare tragediei din Florida au un numitor comun: evreii.

Folosind cuvintele precum săgețile pentru a-și arăta punctul de vedere, înțelepții noștri au scris despre motivul suferințelor evreiești: „Nici o nenorocire nu vine în lume decât pentru Israel” (Yevamot, 63a.) Ura neîntemeiată care a fost cauza principală a distrugerii Primului și celui de-al Doilea Templu sunt, de asemenea, caracteristici pentru poporul evreu din zilele noastre.

Cartea Zohar afirmă că atunci când separarea predomină în rândul poporului Israel, „Ele determină existența sărăciei, ruinei și jafului, jefuirii, uciderii și distrugerilor în lume” (Tikkuney Zohar, nr. 30).

Ruptura relațiilor noastre ca evrei este asemănătoare cu prăbușirea clădirii din Florida. Când evreii cad în separare și nu înclină spre unitate mai presus de toate diferențele, atunci fisurile din baza lor structurală ca popor se măresc și problemele lor cresc, manifestându-se în moduri diferite și neașteptate.

Iubirea frățească în rândul poporului evreu evocă o forță pozitivă, cu capacitatea de a neutraliza tot răul. Această putere corectează, îndreaptă, reglează și echilibrează realitatea ca un întreg.

O cale chinuitoare ar fi ignorarea semnelor de avertizare și întârzierea apelului la unitatea evreiască – forța care a stat la baza poporului evreu din timpuri imemoriale. Dacă evreii continuă pe calea urii reciproce, își vor eroda coeziunea până când roca lor de bază va fi subminată și distrusă. În schimb, este scris în cartea Maor VaShemesh, „Apărarea principală împotriva calamității este iubirea și unitatea. Când există iubire, unitate și prietenie între ei în Israel, nicio calamitate nu poate veni peste ei”.

Până când evreii nu se trezesc și nu ajung la o preocupare comună unul față de celălalt, în urma unei campanii educaționale care îi va apropia pe evrei și mai târziu pe toți oamenii din lume, vor apărea în continuare multe dezastre. Acesta este un adevăr enervant care ne înfurie. Cu toate acestea, există și o modalitate de a inversa situația: printr-o schimbare reală de atitudine unul față de celălalt, prin unitate ca pilon, ca o condiție prealabilă pentru a scăpa de previziuni și a prospera ca popor, evreii pot scăpa de necazuri. Așa cum a scris marele Rav Kook, „De vreme ce am fost ruinați de ură neîntemeiată și lumea a fost distrusă cu noi, vom fi reconstruiți de iubire necondiţionată și lumea va fi reconstruită împreună cu noi”. (Orot Kodesh [Luminile sacre]).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed