Epoca iluminării și a emancipării, partea 1

Expulzarea din Spania și înflorirea cabalei lurianice

Întrebare: În secolul al șaisprezecelea, la câțiva zeci de ani după expulzarea evreilor din Spania, s-a dezvoltat în Țara Israelului un centru de dezvoltare spirituală, în Safed. Această perioadă este numită „cabala lurianică” în onoarea marelui cabalist Ari – Ițac Ben Șlomo Așkenazi Luria, care a continuat dezvoltarea metodei cabalei.

Ce s-a întâmplat după expulzarea din Spania? De ce a fost atât de importantă această cabala lurianică, deși a durat doar câțiva ani?

Răspuns: În primul rând trebuie să înțelegem că expulzarea evreilor nu s-a datorat deciziei regilor Spaniei de a scăpa de ei, ci faptului că venise vremea ca o parte dintre ei să fie obligați să pătrundă în restul Europei și o altă parte, să se întoarcă în țara Israel. Dacă nu ar fi fost expulzați, niciodată nu ar fi părăsit Spania, care traversa într-adevăr o epocă de aur.

Rezultă că expulzarea forțată a evreilor din Spania a fost rezultatul influenței de sus. Ea a servit drept exemplu pentru ei, dându-le un impuls nou de a dezvolta comerțul, legăturile dintre evreii din diaspora din toate țările lumii, conducând la descoperirea teritoriilor noi de către Columb.

În principiu, expulzarea din Spania a fost binevenită, deși Spania și-a făcut în acest fel un deserviciu. Nici măcar astăzi, Spania nu și-a revenit, în ciuda sutelor de ani care au trecut de la acest eveniment. Evreii erau cei mai valoroși reprezentanți ai științelor, culturii, medicinei și economiei din acele vremuri.

După ce au părăsit Spania, țara nu a mai avut parte de vremuri bune iar această situație continuă și azi.

Însă nu spaniolii au fost cei care și-au dorit această situație. Când evreii au venit la regină pentru a o ruga să le permită să rămână, ea le-a spus că hotărârea nu le-a aparținut dar că le-a fost impusă de providență, care i-a presat și i-a obligat să-i expulzeze pe evrei. Iar aceste lucruri au fost înțelese pe deplin de stratul de vârf al intelectualilor din guvernul Spaniei.

După expulzarea din Spania, o parte din evrei s-au întors în țările magrebiene (din Africa de nord și Egipt) iar alții au ajuns până în Țara Israel, Siria modernă și Liban.

În Safed, un orășel din nordul Israelului modern, s-a format un grup puternic de oameni care s-au angajat în studiul cabalei. Liderul grupului a fost RAMAK (Rabi Moșe Cordovero). El era înțelept, respectat și foarte experimentat atunci când tânărul Ari, atunci în vârstă de 36 de ani, și-a făcut apariția în Safed.

Ari a început să-i învețe pe oameni, să le reveleze cabala într-un mod pe care nimeni nu-l înțelegea. Doar RAMAK l-a înțeles și l-a acceptat pe Ari deși nici el nu-l înțelegea în totalitate. În ciuda acestui fapt, el a început să participe la lecții, dând un exemplu bun celor care erau interesați de studiul cabalei și care au început și ei să studieze cu Ari.

În acest fel, Ari a organizat un mic grup de oameni pe care i-a învățat. Totul a durat doar un singur an și jumătate, din cauză că Ari a murit foarte tânăr.

Studenții lui au început să studieze notițele pe care le-au luat în timpul orelor. Această muncă a fost făcută în primul rând de primul său student, Chaim Vital (Marchu). El a continuat munca lui Ari, scriind tot ceea a auzit de la marele său profesor. Aceste note, explicații pe larg ale înțelepciunii cabaliste, alcătuiesc 18-20 volume.

Din emisiunea KabTV “Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel” 8/5/19

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: