Evreii din America, partea 3

Religia este un factor care divide societatea

Întrebare: La o sută de ani după relocarea evreilor germani în America, evreii ruși au început să ajungă.

În conformitate cu scriitorul american Stephen Birmingham, evreii germani au fost deja respectabili, bine îmbrăcați, cu aspect burghez și bogați, iar noii imigranți din Europa de Est erau zdrențuroși, împovărați, purtând activ sarcina culturii lor, în suferință aprigă și pogromi. Ei erau socialiști idealiști.

Evreii germani erau foarte speriați de ruși, în special de ideea lor de organizare de uniuni de comerț. Așadar, dezacorduri au apărut între ei, dar nu pe teren religios ci mai degrabă pe teren social.

Actorul american faimos Kirk Douglas care vine dintr-o familie de evrei belaruși a notat că anti-semitismul a fost uneori cel mai puternic printre evrei, în particular cu evreii germani care urau evreii ruși și polonezi.

De ce dezacordul dintre evrei este nu numai pe teren religios ci de asemenea și pe teren social?

Răspuns: Religia noastră nu unește evreii. Din contra, îi face pe toți să fie individualiști deoarece nu este construită pe fundația adevărată a iudaismului care spune “iubește-ți aproapele ca pe tine însuti”, deasupra tuturor diferențelor.

Religia crede că un evreu trebuie să împlinească tot ce este spus în “Shulchan Aruch” (Codul legilor), iar prin asta el își va asigura viitorul în lumea aceasta și în lumea următoare. Tot restul nu contează.

Întrebare: Tradițiile externe pot uni oamenii?

Răspuns: Tradițiile externe divid.

Întrebare: De ce este cel mai puternic anti-semitism printre evrei?

Răspuns: Un evreu este o persoană care trebuie să arate întregii lumi calea către unitate, către “iubește-ți aproapele ca pe tine însuti”, să se ridice deasupra tuturor diferențelor pe care iubirea le acoperă. Noi trebuie să fim o lumină pentru națiunile lumii. Și dacă noi nu suportăm asta, atunci suntem în dezbinare și toată lumea ne urăște.

Și de unde primim mesajul corect dacă noi nu primim educația adecvată? Religia nu spune nimic despre asta. Din contra, ne pune unul împotriva celuilalt: aceștia sunt sefarzi, aceștia sunt negri, aceștia sunt albi, aceștia sunt estici, aceștia sunt vestici și așa mai departe. Totul este construit pe a aduce maximum de dezbinare în societate.

Până în această zi noi vedem asta printre evreii ortodocși. Cu cât este mai ortodox un evreu, cu atât mai mult este atașat de clanul său îngust, în măsura în care a te căsători cu alții este o mare problemă. Doar în anii recenți, undeva, cumva, asta s-a atenuat, dar totuși nu în comunitățile strict ortodoxe.

În același timp, partea nereligioasă a societății în Israel și chiar și în America, este absolut indiferentă față de diferite părți ale societății și este gata să se unească cu ele.

Asta arată clar cât de mult divide societate în clase și grupuri și cum o îndepărtare de religie atrage oamenii să fie mai conectați unul cu altul.

De pe KabTV “Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel” 11/18/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed