Evreii pot fi cheia unităţii americane” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinEvreii pot fi cheia unităţii americane

Și-ar putea imagina cineva ziua în care evreii din America ar trebui să-și ascundă religia și trecutul cultural? În America – țara libertății și a oportunităților nesfârșite, vasul de topire în care oamenii din toate categoriile sociale ar putea converge și coexista în respect reciproc – așa cum au conceput-o părinții fondatori. Cum putem ajunge acum la un acord cu faptul că 24% dintre evreii americani spun că evită să poarte un pandantiv Steaua lui David, kippa și orice alt simbol evreiesc în public, din motive de grijă pentru siguranța lor? Aceasta este realitatea tulburătoare dezvăluită de cel mai recent sondaj privind atitudinile evreilor americani cu privire la antisemitism. Material pentru o analiză serioasă.

„Anxietatea profundă în rândul evreilor din SUA, și lipsa de conștientizare a publicului larg cu privire la severitatea antisemitismului din SUA” este dezvăluită în raportul din acest an, realizat de Comitetul Evreiesc American(AJC). Lansarea sondajului coincide cu cea de-a doua aniversare a atacului sinagogii Arborelui Vieții. Rănile de ură care încă sângerează împotriva evreilor sunt evidente în atacurile în curs asupra campusurilor universitare și în infracțiunile de ură comise în toată țara. De fapt, aproape nouă din zece respondenți consideră că răspândirea antisemitismului este o problemă îngrijorătoare în SUA.

Încercarea de a evita identificarea ca evrei ne-ar ajuta să evităm de a fi ținta antisemitilor? Nu, pentru că numărul celor care ne urăsc se va înmulți. Diviziunea, ciocnirile și ostilitatea crescândă în cadrul societății americane sunt terenul de reproducere al unei crize profunde la toate nivelurile. America este o națiune foarte dinamică. Efectele pandemiei au afectat și destabilizat economia. Sănătatea publică și instabilitatea socială sunt doar câteva dintre preocupările care afectează publicul american. Mass-media din SUA este puternică și foarte influentă în încălzirea mediului. Toate aceste elemente se combină pentru a crea o situație instabilă, în care nervii oamenilor sunt atât de fragili iar circumstanțele atât de volatile, încât orice problemă ar putea aprinde butoiul cu pulbere într-o clipită.

În astfel de condiții incerte, este pe deplin posibil să vedem în viitorul apropiat, acordul unanim al întregii populații americane, că evreii sunt de vină pentru loviturile severe pe care le suferă națiunea, atât în arena politică cât și în spectrul socio-economic. Tendințele actuale indică faptul că protestele și pogromurile de pe stradă ar putea să nu fie o întâmplare rară. Pare din ce în ce mai puțin înțeles că un nou Holocaust se profilează la orizont. Spun asta cu toată seriozitatea. Cu siguranță, unii ar putea fi într-o stare de negare, la fel cum a fost în Germania când majoritatea evreilor au refuzat să creadă că soluția finală este iminentă.

Cum ar putea fi posibil un alt Holocaust? Istoria ne-a învățat calea grea, că atunci când lucrurile merg prost în societate, mai devreme sau mai târziu, evreii vor fi învinuiți și persecutați. Cu toate acestea, înainte ca situația să ajungă la aceasta, evreii au capacitatea și oportunitatea de a aplica un tratament preventiv special: să se ridice deasupra tuturor diferențelor și să se unească. Și acest lucru trebuie să aibă loc indiferent de orice preferință politică sau altă considerație. În loc să permitem politicii să ne împartă, trebuie să ne unim în solidaritate și coeziune. După cum este scris în cartea Maor VaShemesh, „Apărarea principală împotriva calamității este iubirea și unitatea. Când există iubire, unitate și prietenie în Israel, nicio calamitate nu poate veni asupra lor”.

Evreii americani din toate părțile scenei politice au devenit atât de înstrăinați unul de celălalt, încât fiecare facțiune simte că cealaltă se comportă împotriva intereselor poporului evreu și împotriva valorilor noastre de bază. În mod ironic, cea mai mare dintre valorile evreiești este unitatea deasupra diferențelor! Este cunoscut ca fiind cea mai mare lege a Torei: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.

Incapacitatea evreilor de a se ridica deasupra diferențelor de opinii arată clar cât de îndepărtați am devenit de adevărata noastră moștenire. Acest decalaj colosal trebuie reparat rapid nu numai pentru că este adevăratul nostru obiectiv ca popor, ci pentru că eroarea noastră de supraveghere ne pune în pericol grav și imediat. S-ar putea să avem opinii politice diferite, dar suntem cu toții evrei, iar pentru antisemiţi este suficient.

Înțelepciunea Cabalei explică faptul că scopul istoric al evreilor este să demonstreze unitate și să modeleze relații sociale corectate faţă de ceilalți. Am devenit o națiune, la poalele Muntelui Sinai numai după ce fiecare persoană prezentă a acceptat condiția de a fi „ca un singur om cu o singură inimă”. Evreii au practicat metoda care le-a permis să se ridice deasupra diferențelor lor și au trăit sub principii ale egalității adevărate și ale preocupării reciproce. Dar apoi au apărut ura și dezbinarea nefondate, provocând distrugerea Primului și celui de-al Doilea Templu. De atunci, am uitat că, dacă nu suntem în iubire și unitate frățească, suferințele vor continua să vină asupra noastră, până ne vom aminti și ne vom îndeplini misiunea.

Astăzi, pe măsură ce antisemitismul crește din nou, evreii trebuie să furnizeze în sfârșit modelul de coeziune social, pe care numai noi îl putem da. Vechea noastră chemare a devenit atât de presantă și relevantă în aceste timpuri precare încât ignorarea ei va avea consecințe oribile.

Amenințările față de evrei semnalează o schimbare imperativă care trebuie să se întâmple, o schimbare pe care evreii trebuie să o inițieze și să joace rolul decisiv în ea. Trebuie să vedem că adevărata noastră putere evreiască, atât pentru a ne proteja comunitățile, cât și pentru a contribui la lume, constă în capacitatea noastră de a ne uni mai presus de toate diferențele și că înțelepciunea modului de a face acest lucru este mai mult decât un simplu mecanism de apărare a amenințărilor și protejarea poporului nostru. Este adânc înrădăcinat în valorile și patrimoniul nostru principal.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed