Holocaustul nu este istorie, ci o problemă reală a lumii

203În fiecare an marcăm Ziua Comemorării Holocaustului pentru a onora memoria victimelor – șase milioane de evrei europeni. Cu toate acestea, pe măsură ce anii trec, distanțându-ne din ce în ce mai mult de acest eveniment, amintirea acestuia începe să se estompeze.

Mulți tineri nu au auzit poveștile despre Holocaust în familiile lor și nu s-au întâlnit niciodată cu martori ai acestor evenimente teribile.

Prin urmare, există teama că amintirea Holocaustului poate dispărea, deoarece după un anumit număr de ani nu vor exista martori vii ai Holocaustului și nu va fi nimeni care să transmită această poveste generațiilor următoare.

Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, deoarece acestea sunt legi ale naturii. Lucrurile care nu sunt în fața ochilor noștri încetează treptat să mai fie importante și, dacă nu vrem să le pierdem, trebuie să le reînnoim în permanență, ca și cum am revigora acele imagini.

Indiferent cât am încercat să păstrăm această memorie, am organizat excursii de studiu în lagărele de concentrare pentru copiii de la școală, nu ajută prea mult. Pe măsură ce martorii vii ai Holocaustului dispar, o nouă generație care nu are legătură cu acest timp nu va mai putea respecta această tradiție așa cum a fost.

M-am născut în Belarus, într-un loc în care naziștii au efectuat execuții în masă ale evreilor. În Vitebsk, orașul copilăriei mele, a existat și un ghetou, care a fost distrus. Multe dintre rudele mele au murit în Holocaust.

Deși m-am născut după război și știam despre asta doar din povești, această amintire era încă foarte vie în familia noastră. Am fost crescut de oameni care au reușit să scape de Holocaust și mi-au spus despre cei care au murit. Acest lucru mi-a lăsat o impresie foarte profundă, deoarece am trăit în această atmosferă de când m-am născut.

Cu toate acestea, dacă tinerii moderni nu au auzit despre Holocaust de la cei dragi, nu au vorbit cu martori oculari, atunci pentru ei, este ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Nu îi putem învinui pentru asta. Nu are sens să stăm și să plângem, dar este foarte important să ne determinăm atitudinea față de Holocaust, să analizăm din nou cauzele și consecințele acestuia. Altfel, nu vom scăpa de Holocaust sau vom ajunge chiar la unul nou.

Trebuie să tragem concluzii din Holocaust și să ne schimbăm pentru a nu se mai întâmpla niciodată. Trebuie să înțelegem de ce s-a întâmplat și cine este de vină. Acesta este un control serios pe care trebuie să îl realizăm în fiecare dintre noi și, în cele din urmă, cu întreaga umanitate, deoarece toată lumea a participat la acest lucru.

Cum s-a întâmplat ca națiunile lumii să accepte și să implementeze cu ușurință planul lui Hitler fără întrebări sau îndoieli?

În primul rând, trebuie să înțelegem cine este poporul Israel, de ce sunt numiți așa și care este scopul lor. De ce au supraviețuit după atâtea generații de împrăștiere și de ce toată omenirea i-a acordat atât de multă atenție? Până nu răspundem la toate aceste întrebări, nu vom putea înțelege deloc despre ce vorbim.

De ce au toate națiunile un fel de pretenții împotriva evreilor? Este clar că există certuri între vecini, dar de ce are toată lumea plângeri împotriva evreilor? Trebuie să investigăm acest fenomen și să înțelegem cauzele exacte. La urma urmei, aceasta nu este doar istorie, ci o problemă reală, globală, care nu dispare, ci doar ocazional se calmează puțin și apoi se intensifică din nou.

Această intensificare nu depinde cu adevărat de evrei sau de națiunile lumii, ci se întâmplă pur și simplu pentru că vine o perioadă adecvată din istorie. Vedem că antisemitismul este adânc înrădăcinat în natură: există un concept ca Israel, poporul lui Israel, țara lui Israel. Este un concept spiritual care trăiește în lume și există de la începutul creației până la sfârșit. Această problemă va continua să existe până când Israelul va aduce întreaga creație la forma corectă.

Aceasta este ceea ce spune Tora și, și mai clar, înțelepciunea Cabalei. Fără explicația cabalistă a cauzelor antisemitismului, nu putem găsi o soluție cu privire la Holocaust și, în general, la întreaga istorie, la întreaga creație. La urma urmei, aceasta nu este o problemă pământească a poporului Israel, ci confruntarea forțelor naturii, ca o lege fizică, chimică sau matematică. Există relații speciale între părțile creației ca legi absolute, neschimbabile, care sunt stabilite și nu pot fi încălcate.

Legea centrală dintre toate aceste principii se referă la existența poporului lui Israel, a țării lui Israel, la începutul și la sfârșitul creației și întregul proces dintre ei cu privire la orice particulă a universului. Toate acestea sunt conectate împreună într-un sistem în care suntem incluși ca o forță centrală.

Antisemitismul natural este consecința înclinației fiecărei persoane pentru dăruire, dragoste pentru aproapele său, pentru Creator, pentru forța superioară. Deși această forță este urâtă și respinsă de toată lumea, ea există și în aceeași măsură există și o forță de respingere și ură față de cei care reprezintă această forță în lumea noastră, adică pentru calitatea numită Yehudi din cuvântul „Yehud – unitate”.

KabTV „O conversație cu jurnaliștii”, 06.04.2021

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: