“Israelul și evreii din diaspora – o frăție foarte distantă” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Israelul și evreii din diaspora – o frăție  foarte distantă

Ministrul afacerilor diasporei din Israel, Omer Yankelevich, promovează o propunere care va obliga guvernul israelian să consulte reprezentanții evreimii mondiale cu privire la chestiuni legate de aceștia, înainte de a lua decizii. Ideea, deși în esență este corectă, evidențiază prăpastia care separă Israelul de evreii din afara Israelului.

Înainte de a lua orice decizie, trebuie să ne cunoaștem. Cum pot lua o decizie cu privire la alte persoane dacă nu știu cum trăiesc ele, cum își câștigă existența sau la ce aspiră? Evreii au fost deconectați unii de alții în Diaspora de aproape 20 de secole. Dacă anterior, religia păstra un fel de similitudine între evrei, cel puțin în cărțile de rugăciune și slujbe, astăzi chiar acel aspect a dispărut. În ceea ce privește iudaismul lor, nu există nimic în comun între evreii americani, de exemplu, și evreii ruși sau evreii israelieni. Lumile lor sunt literalmente separate.

Din acest motiv, cred că, dacă vrem să reconstruim legătura dintre evrei, trebuie să o facem nu prin religie sau relație cu statul Israel, care a devenit o problemă controversată pentru mulți evrei, ci prin ideologia iudaismului, și anume ideea responsabilității reciproce.

Dacă există un motto la care evreii din toată lumea se referă, acesta este Tikkun Olam [corectarea lumii]. În timp ce fiecare confesiune interpretează termenul în mod diferit, există consens că ura nu face parte din Tikkun Olam. Prin urmare, de aici trebuie să începem, acceptând că, chiar dacă nu suntem de acord unii cu alții, până la ură, nu lăsăm ura să preia controlul, ci ne ridicăm deasupra ei și formăm unitatea. Regele Solomon a spus despre acest lucru: „Ura stârnește ceartă și iubirea va acoperi toate crimele” (Prov. 10:12). Cu alte cuvinte, nu ne negăm sentimentele neplăcute unul față de celălalt, ci ridicăm importanța iubirii mai presus de toate.

De ce este important acest lucru? Pentru că, procedând astfel, dăm un exemplu de Tikkun pe care lumea îl va vedea. Ridicându-ne peste ura noastră, vom ajuta lumea să corecteze, dând exemplu. Nici o altă națiune nu este de așteptat să facă acest lucru în afară de evrei, iar ruptura internă dintre noi este în mintea tuturor (citiți doar titlurile știrilor). Prin urmare, dacă ne unim și arătăm exemplul opus, aceasta va dovedi că este posibil să ne ridicăm peste ură și va da un exemplu pe care îl vor urma şi alți oameni.

Nu este nevoie să predăm Tikkun Olam; trebuie doar să dăm un bun exemplu. Dacă vrem să reparăm relațiile Israelului cu evreii din diaspora, acesta ar trebui să fie obiectivul nostru.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed