“Lecţia pe care trebuie să o mai învăţăm din Noaptea de Cristal” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Lecţia pe care trebuie să o mai învăţăm din Noaptea de Cristal

Zeci de evrei au fost uciși, mulți alții au fost umiliți public și trimiși în lagăre de concentrare; casele și afacerile lor au fost distruse și peste o mie de sinagogi din Germania și Austria au fost incendiate – Aceasta a fost povestea distrugerii lăsată în urmă de naziști în Kristallnacht, „Noaptea cioburilor”, la 9 noiembrie 1938. La a 82-a aniversare a zilei, este clar că istoria s-ar putea repeat, pe măsură ce umbra antisemitismului și a radicalismului se extinde în întreaga lume.

O nouă serie de atacuri teroriste islamice fundamentaliste au zguduit Europa în ultimele zile. Marea Britanie și-a ridicat nivelul de alertă teroristă la „sever” după atacurile mortale din Franța, de la Paris și Nisa, în urmă cu câteva zile și, cel mai recent, la Viena, Austria, unde patru persoane au fost ucise și 22 de rănite în împușcături comise într-o zonă lângă mai multe sinagogi. Chiar dacă cineva crede că nu evreii au fost cei vizați în mod specific în acel atac, pacea și liniștea oferite de oraș comunității evreiești s-au încheiat. Într-o declarație rară, liderii evrei europeni au cerut mai mult „control și transparență” asupra moscheilor de pe continent – cu privire la ceea ce se predică și de unde primesc finanțare care ar putea promova incitarea la comiterea unor astfel de acte de violență.

Dar radicalizarea este doar una dintre amenințări, deși nu una minoră. Antisemitismul este, în general, în creștere în Europa și este de ceva timp, în care cazurile record de atacuri fizice și hărțuire sunt raportate în marile orașe europene. Sentimentele antievreiești și antiisraeliene create de grupuri extremiste nu sunt în prezent elemente de referință istorică, ci o realitate foarte actuală la nivel mondial.

Cu toate acestea, în mod previzibil, evreii cred că totul va trece. Sunt convinși că scrisorile de condamnare către organizații sau către guverne, vor face treaba. Treziţi-vă! Asta nu a funcționat până acum și nu va funcționa niciodată. Încă nu am învățat lecția din întreaga istorie a persecuției față de evrei. Poporul evreu se opune acceptării faptului că este nedorit în Europa. Pe măsură ce terorismul se intensifică și problemele sociale și economice se înrăutățesc, evreii vor fi considerați vinovați, așa cum se întâmplă întotdeauna. Mulți vor dori să termine ce au început Germania și Austria în urmă cu mai bine de opt decenii, susținând „de ce trebuie să trăiască printre noi; suferim cu adevărat din cauza acestor oameni; avem probleme și nu avem altă opțiune decât să-i terminăm”.

Se pun mari presiuni asupra evreilor europeni și asupra comunităților evreiești din întreaga lume până când evreii își vor da seama că se află dintr-un anume motiv în epicentrul urii. Trebuie să învățăm că lumea nu se schimbă, așa că noi trebuie să ne schimbăm. Trebuie să arătăm omenirii în ansamblu cum să reparăm sciziunea din lume – aceasta este ceea ce se așteaptă de la evrei.

Înțelepciunea Cabala explică faptul că evreii au un rol special în marele puzzle uman: „Scopul lui Israel este să unească întreaga lume într-o singură familie”, scrie Rav Kook, primul rabin șef al Israelului. Misiunea poporului Israel, conform celui mai renumit cabalist al secolului XX, Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), este de a servi ca o conductă pentru a transfera sistemul de conexiune pozitivă spre întreaga umanitate, aşa încât aceasta să-şi poată recupera echilibrul și să-şi ușureze durerile. El a scris: „Și atunci când vor face asta, vom vedea limpede că, prin lucrarea Lui, toată invidia și ura vor fi abolite din omenire” („Pacea”).

Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, evreii trebuie să se unească. Atât timp cât acest rol este amânat, suferința la scară personală și globală va continua să se intensifice, ca o amintire dură a rolului pe care evreii trebuie să-l împlinească. Așadar, să nu uităm că viața noastră depinde de buna noastră conexiune, atât este de simplu. Atât timp cât arătăm lumii impenetrabila armură a unității, niciun dușman nu se va ridica împotriva noastră. Abia atunci vom putea să lăsăm trecutul dureros în analele istoriei și să întoarcem o nouă pagină, pentru a începe să scriem un prezent și un viitor însorit.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: