“Rădăcina lui Israel nu va da pace Israelului” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Rădăcina lui Israel nu va da pace Israelului

Prof. Ran Blitzer, șeful Cabinetului de experți israelian numit să lupte cu Covid-19 a declarat că închiderea nu mai funcționează. Vaccinurile sunt eficiente a spus el, dar vedem în continuare rate de infectare ridicate. Alături de bătălia cu virusul, Israelul este angajat într-o altă campanie, cea de alegeri generale otrăvitoare, care fac ca multe dintre deciziile legate de Covid luate de factorii de decizie politici motivați politic, să fie în detrimentul sănătății publice. Senzația generală a multor israelieni este că există haos și dezorientare din cauza haosului politic, în care politicienii se luptă între ei în loc să lupte împotriva virusului.

Crizele pot părea fără legătură și fiecare țară se ocupă singură de problemele sale, dar adevărul este că totul este conectat. Și mai rău, la un nivel mai profund, totul este legat de Israel. Și acum, când saga americană s-a liniștit puțin, lumea își va îndrepta atenția asupra Israelului și evreilor, și nu pentru a ne complimenta pentru succesul nostru în vaccinarea atât de rapidă a populației israeliene.

Dar haosul nu este prevalent doar în Israel. Crize sociale, politice și medicale au loc în întreaga lume. Este posibil ca știrile să se fi concentrat mai mult asupra SUA încă din vara trecută, din cauza tensiunilor rasiale și politice în creștere care au devenit violente acolo, dar şi Europa a fost răvăşită de violente revolte politice persistente și revolte legate de Covid, la fel ca Rusia, Myanmar cu lovitura sa militară și la fel în multe alte țări. Chiar și acolo unde pare a fi relativ calm, cum ar fi în China, este doar o fațadă. Toată lumea suferă din încetinirea economică globală, de închiderile repetate și de sentimentul descurajant că omenirea nu are lideri, că toată lumea este în pierdere.

Crizele pot părea fără legătură și fiecare țară se ocupă singură de problemele sale, dar adevărul este că totul este conectat. Și mai rău, la un nivel mai profund, totul este legat de Israel. Și acum, când saga americană s-a liniștit puțin, lumea își va îndrepta atenția asupra Israelului și evreilor, și nu pentru a ne complimenta pentru succesul nostru în vaccinarea atât de rapidă a populației israeliene.

Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna de ce lumea nu încetează să dea vina pe Israel pentru necazurile sale și de ce simte că Israelul îi datorează ceva. Rădăcina poporului Israel nu se află într-un trib îndepărtat din Mesopotamia antică. Israel s-a reunit într-o națiune, după ce mulți oameni din numeroase triburi și națiuni s-au unit sub conducerea lui Avraam, deoarece au crezut în principiul său că mila și iubirea față de alții sunt cheile fericirii. Acei oameni, care nu aveau nimic în comun, au dezvoltat o conexiune unică, ce se baza mai mult pe o ideologie a unității mai presus de dușmănie decât pe afinitate familiară sau tribală. Deoarece acei străini au trebuit să depășească profunda neîncredere și ură inițială, conexiunea pe care au stabilit-o trebuia să fie la fel de puternică. Drept urmare, conexiunea pe care au format-o nu a fost ca nici o alta și a ridicat Israelul pe înălțimi pe care nu mai fuseseră niciodată. Acea conexiune, construită prin depășirea unei vrăjmășii intense, a devenit un model pentru națiuni, o dovadă că putem să depăşim orice ranchiună și să rezolvăm orice conflict, doar dacă înălţăm unitatea suficient de sus.

Dar conexiunea dintre poporul Israel și națiunile lumii nu a fost întreruptă. Nu poate fi spartă, deoarece națiunile lumii sunt rădăcina noastră, originea noastră. Acesta este motivul pentru care omenirea nu poate înceta să se intereseze de Israel sau de evrei. Ne place sau nu, ei se simt conectați la evrei și, ne place sau nu, suntem conectați la ei, la toate națiunile din lume.

Astăzi, când dezordinea și dezbinarea afectează fiecare colț al globului, lumea se va întoarce către Israel chiar mai repede decât înainte. Israelul, care odată a reușit să unească dușmanii declarați sub ideea că unitatea este valoarea supremă, eșuează acum în lume. Ne-am transformat cele mai sacre valori ale „responsabilității reciproce” și „iubirii față de ceilalți” în simple vorbe goale, sloganuri electorale pe care nimeni nu le ia în seamnă și nimeni nu le crede.

Cu toate acestea, aceste valori sunt exact ceea ce lumea are nevoie, noi suntem cei care am realizat-o odată și, deoarece lumea se simte conectată la noi, ne cere acest lucru. Ne cere să ne redăm unitatea și să o răspândim, să împărtășim secretul de a ne uni deasupra urii.

Între timp, noi, care ne-am abandonat unitatea, am devenit oamenii neîncrezători care eram înainte să venim la Avraam și să descoperim valoarea unității. Vrem să ne alăturăm națiunilor lumii, dar ele nu ne vor lăsa. Ei vor accepta un singur lucru de la noi: să devenim din nou Israel. Nu au nevoie ca noi să fim ca ei; au nevoie ca noi să fim Israel – oameni care se ridică deasupra urii și se unesc și, prin urmare dau un exemplu, care astăzi este singurul lucru care poate salva lumea de suferinţă.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: