“Viitorul israelienilor care locuiesc în SUA” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin “Viitorul israelienilor care locuiesc în SUA

Un student de-al meu israelian care locuiește în SUA m-a abordat cu câteva întrebări cu privire la viitorul evreilor din SUA și în special, la cel al israelienilor care trăiesc în Țara Oportunităților Nelimitate. Studentul a spus că evreii israelieni se simt nesiguri și a descris deconectarea dintre israelienii care trăiesc în SUA și evreii care s-au născut acolo. Studentul a descris de asemenea, o explozie bruscă de sprijin pentru statul Israel în rândul israelienilor care locuiesc în străinătate, în urma Operațiunii Gardianul Zidurilor.

Într-adevăr, situația evreilor americani devine din ce în ce mai incomodă. Același lucru este valabil și pentru israelienii care locuiesc acolo, dacă nu chiar mai mult. Deoarece israelienii încă se simt conectați la Israel, fie prin legături de familie, fie pentru că este locul în care au crescut, nu pot să-l rupă cu totul din sistemul lor. Cu toate acestea, în general, israelienii care locuiesc în America își doresc cea mai mică legătură pe care o pot avea cu Israelul și cu iudaismul. Aceasta poate fi o stare de spirit conștientă sau inconștientă, dar aici se află majoritatea evreilor israelieni care trăiesc în SUA.

Aici se întâmplă un proces foarte interesant. O nouă realitate se formează și, ca întotdeauna, evreii se află în centrul ei. Lumea devine din ce în ce mai interconectată și interdependentă. Pandemia Covid-19 este doar un exemplu. Un alt exemplu este creșterea globală recentă a prețurilor transporturilor, alimentelor de bază și utilităților. Evident, am intrat într-o fază a evoluției umanității în care ceea ce afectează o parte a umanității afectează toate părțile acesteia.

Dacă vrem să rezolvăm crizele de astăzi, trebuie să ne gândim mai degrabă la ceea ce este bine pentru umanitate decât la ceea ce este bine pentru mine, orașul meu sau țara mea. Indiferent dacă ne place sau nu, responsabilitatea reciprocă este chemarea orei, iar evreii, asemenea celor care au conceput prima dată acest concept, sunt așteptați să îl conducă chiar dacă nimeni nu exprimă verbal această cerere. Evreilor nu li se cere să preia lumea, ci mai degrabă să conducă prin exemplu: trebuie să arătăm că suntem responsabili unul pentru celălalt, iar restul lumii va învăța din exemplul nostru, la fel cum a făcut-o în zilele celui de-al doilea Templu când ne-evreii veneau la Ierusalim pentru a asista la unitatea evreilor în timpul festivalurilor de pelerinaj.

Potrivit cărții Sifrey Devarim (articolul 354), „Națiunile și regii spuneau: „De vreme ce ne-am deranjat și am venit, să vedem marfa evreilor”. Ei mergeau la Ierusalim și îi vedeau pe evrei mâncând împreună și rugându-se împreună, și întrucât printre națiuni Dumnezeul unuia nu este Dumnezeul altuia, iar mâncarea cuiva nu este mâncarea altuia, ei ar spune: „Este potrivit să ne agățăm numai de această națiune”. ”

În eseul său „Despre legi și detaliile lor”, filosoful Filon al Alexandriei a oferit o frumoasă descriere a unității evreilor care a fost atât de atrăgătoare pentru națiuni: „Mii de oameni din mii de orașe – unii pe uscat și alţii pe mare , din est și din vest, din nord și din sud – ar veni la fiecare festival la Templu ca la un adăpost comun, un refugiu sigur, protejat de furtunile vieții. … Cu inimile pline de bune speranțe … au făcut prietenii cu oameni pe care nu-i mai întâlniseră până atunci și, în contopirea inimilor … vor găsi dovada supremă a unității”.

În aceste zile, evreii israelieni se ridică pentru a apăra Israelul, dar nu cred că o fac din motivele corecte. Unitatea nu ar trebui să fie un pas pe care îl fac evreii ca răspuns la antisemitism; ar trebui să fie pasul pe care îl fac evreii pentru a preveni cu totul antisemitismul, la început și, în cele din urmă, pentru că prin aceasta servesc drept model, așa cum au făcut strămoșii noștri în antichitate, înainte ca noi să cedăm urii neîntemeiate dintre noi.

Nu sunt optimist că evreii israelieni din America vor accepta ceea ce scriu eu aici, dar poate că în câțiva ani, când presiunea asupra lor va crește, vor găsi asta ca fiind pertinent. În trecut, nu ne-am unit în fața antisemitismului sau, dacă am făcut-o, am făcut-o prea târziu. Sper că, de data aceasta, vom fi mai atenți la mesaj și ne vom trezi la apelul pentru unitate înainte ca o altă durere să ajungă asupra națiunii noastre.

Nu ne putem învinge dușmanii cu arme, ci doar cu spiritul nostru. Când ne vom ridica conexiunea la nivelul responsabilității și solidarității reciproce, vom descuraja toate forțele negative și chiar și dușmanii noștri vor deveni prietenii noștri.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, consultați cărțile “Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea şi garanţia reciprocă sunt strigătul de astăzi al orei şi Alegerea evreiascăe: Unitate sau Antsemitism, fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreieşti.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: