“Ziua Internatională a Comemorării Holocaustului nu ȋşi slujeşte scopul” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Ziua Internatională  a Comemorării Holocaustului nu ȋşi slujeşte scopul

Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, care are loc pe 27 ianuarie, este întotdeauna o bună oportunitate pentru predicții și rezumate cu privire la tendințele antisemitismului în lume, iar anul acesta nu face excepție. Raportul din acest an, publicat de Ministerul Israelului pentru Afaceri ale Diasporei, subliniază faptul încurajator că nu au fost comise atacuri mortale împotriva evreilor din afara Israelului, deși acest lucru a fost în principal cauzat de faptul că atacurile au fost contracarate înainte de a fi efectuate, sau au fost efectuate dar s-au sfârșit cu răni, unele foarte grave, dar nu cu decese. În același timp, raportul subliniază faptul că viața evreiască din Europa este împiedicată de interdicțiile asupra sacrificării kosher și a altor obiceiuri evreiești. În esență, țările europene le spun evreilor că sunt nedoriţi acolo. În SUA, comunitatea evreiască se obișnuiește cu o atmosferă care seamănă cu cea a Europei, iar nouă din zece evrei sunt tulburați de creșterea antisemitismului de acolo. Dar, probabil, în special antisemitismul online a devenit omniprezent, iar teorii ale conspirației împotriva evreilor s-au răspândit ca focul ori de câte ori au loc evoluții negative, iar în 2020 au fost o mulțime din acestea.

Este un raport foarte detaliat, care acoperă peste 140 de pagini. Dar toate aceste detalii nu pot ascunde faptul că nu au sens. Nu rezolvă nimic, nu schimbă nimic și nu servește altcuiva decât oamenilor care l-au scris. Și întrucât acest raport nu schimbă nimic, scriitorii săi pot fi siguri că anul viitor vor avea o slujbă în care să compună un alt raport „alarmant”, care va fi la fel de (in) eficient.

În ultimele două milenii, de la ruina celui de-al Doilea Templu, am dat vina pe lume pentru necazurile noastre, în timp ce noi înșine nu am făcut nimic pentru a le rezolva. În schimb, luăm în calcul momentele în care am fost torturați, expulzați și exterminați. Dar în ultimele două milenii, documentarea cruzimii națiunilor față de noi nu a făcut nimic pentru a o diminua.

Strămoșii noștri nu erau așa. Ei nu au dat vina ruinei Primului Templu pe Nabucodonosor, regele Babilonului, deși el a fost cuceritorul care l-a distrus. La fel, strămoșii noștri nu au dat vina ruinei celui de-al Doilea Templu pe Tit, comandantul șef al legiunii romane din Ierusalim. În schimb, aceștia au dat vina ambelor devastări – a doua dintre ele a fost în multe privințe oribilă, precum Holocaustul – pe propriul lor comportament greșit unul față de celălalt.

Chiar dacă strămoșii noștri știau că Titus a spart zidurile Ierusalimului și a exilat poporul, au scris că Templul a fost distrus din cauza urii nefondate, pentru că ne-am urât reciproc fără niciun motiv. Chiar și câțiva ani după aceea, marele rabin Akiva, ai cărui discipoli au scris Mișna și Cartea Zohar, au învățat că „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este esența Torei.

Cu toate acestea, de atunci cultivăm o poveste despre victimizare, că nu este vina noastră că suntem chinuiți, expulzați și uciși. De ce este narațiunea diferită? Nu ne-au expulzat și ucis Nabucodonosor și Tit? Cu siguranță au făcut-o, așa că, de ce strămoșii noștri au pus vina pe noi înşine și nu pe ei?

Diferența fundamentală dintre evreii de astăzi și evreii de atunci este că strămoșii noștri, atât lideri, cât și oamenii obișnuiți, știau de ce aparțin poporului evreu. Știau că a fi evreu nu înseamnă respectarea superficială a obiceiurilor, ci mai degrabă un jurământ, un angajament de a fi o națiune model. Știau că a fi evreu înseamnă să te străduiești să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, să creezi o responsabilitate reciprocă în interiorul națiunii și să dai un exemplu de unitate mai presus de diviziuni, pentru ca lumea să o vadă. Pe atunci, am avut nenumărate dispute, la fel ca și astăzi. Dar pe atunci știam că trebuie să menținem unitatea națiunii noastre mai presus de sciziuni, în timp ce astăzi ne denunțăm reciproc că nu admitem că avem dreptate și ne ascundem în spatele opiniilor noastre.

Strămoșii noștri știau că trebuie să proiectăm unitatea și că, dacă nu o facem, vor veni conducători străini și ne vor pedepsi. Noi, pe de altă parte, nu ne gândim din nou la unitate și, când vin conducătorii străini și ne pedepsesc, ne învinovățim unii pe alții, fără să ne dăm seama că făcând acest lucru, întărim și încurajăm opresorii.

Nu s-a schimbat nimic de la înființarea națiunii noastre. Suntem încă bătuți când ne batem unii pe alții și reușim când ne unim. Până când nu vom învăța această lecție, organizațiile și birourile vor continua să publice rapoarte inutile, de care nu îi pasă nimănui, în afară de oamenii care își câștigă existența scriindu-le. Aceste rapoarte nu vor împiedica următorul cataclism, dar unitatea noastră o va face. Alegerea, ca întotdeauna, este în mâinile noastre.

Puteți găsi mai multe despre semnificația unității poporului Israel în cărțile mele „Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism: Fapte istorice asupra antisemitismului ca reflectare a discordiei sociale evreieşti” şi „Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea si Garanţia reciprocă sunt cerinta de bază a zilei” .

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed