„Am reacționat excesiv la coronavirus?” (Quora)

Michael Laitman, Pe Quora: Am reacționat excesiv la coronavirus?”

O particulă minusculă pe care ochii noștri nu o pot vedea a infectat și a ucis sute de mii de oameni și a zguduit bazele socio-economice ale lumii.

Reacționăm în fața acestui virus sau sunt zorii unui nou sistem de relații umane care a fost inevitabil într-un fel sau altul?

Înainte ca coronavirusul să intre în viața noastră, am trăit după un principiu în care am căutat fiecare să profităm de celălalt și cu cât am putea să-i exploatăm mai bine pe ceilalți, cu atât am putea avea mai mult succes.

Ne-am născut și am crescut într-un astfel de sistem și am încercat să ne croim drumul cât mai bine. În timp ce făceam acest lucru, am devenit din ce în ce mai toxici unul pentru celălalt, dar și pentru lume.

Apoi, a apărut coronavirusul.

Coronavirusul ne-a arătat un exemplu clar că atunci când ne calmăm și nu mai luptăm să ne ridicăm unul peste altul, mediul nostru ecologic se recuperează rapid.

Am fi știut despre asta dacă coronavirusul nu ar fi intrat în viața noastră?

Nu cred.

Prin urmare, pe lângă menținerea condițiilor de distanțare socială și căutarea unei vindecări, ar fi înțelept să ne adaptăm la un nou sistem de relații umane la care virusul ne avertizează.

Ce fel de nou sistem de relații umane ar fi acesta?

Ar fi unul în care recunoaștem în primul rând necesitatea de a furniza tot ceea ce au nevoie ceilalţi .

Mai mult decât atât, atingerea unei astfel de conștientizări s-ar realiza dacă învățăm despre interdependența noastră în toată societate umană globală de astăzi și astfel vom ajunge să avem grijă unul de altul.

În loc să dorim doar ca noi înșine și propriile noastre familii să fie acoperite din punct de vedere al tuturor cerinţelor, ar fi bine să ne sporim îngrijorarea față de ceilalți căutând ca toți membrii societății să aibă cantitatea și calitatea necesară de hrană, locuințe, asistență medicală și educație de care au nevoie.

Pe lângă asigurarea esențialului vieții pentru ordinea societății umane în general, noul sistem de relații umane ar înlocui vechea paradigmă de a ține pasul cu Jones materialistul cu o nouă paradigmă de a ține pasul cu toţi Jones care contribuie social. Cu alte cuvinte, în loc să punem în valoare bunurile materiale pe care putem pune mâna şi să ne dorim lucruri „mai mari, mai bune și mai rapide” decât au vecinii și prietenii, aş alege altceva ceea ce va determina ca valorile noastre să se schimbe la aprecierea contribuției reciproce din societate.

Am mai putea urmări să fim competitivi într-un astfel de sistem, dar competiția noastră ar fi una care devine din ce în ce mai benefică pentru societate, adică prin concurența de a contribui la societate cu cea mai mare valoare pe care am putea-o avea fiecare.

Perioada de coronavirus ne oferă o oportunitate unică de a face o schimbare în această direcție, de la o lume egocentrică la una în care plasăm beneficiul societății în centrul acesteia.

Cred că a face acest pas este o reacția optimă la coronavirus, și de aceea consider că nu este vorba dacă reacționăm excesiv la virus, ci dacă reacționăm în cel mai firesc mod ca să ne îmbunătățim societatea.

Ni s-a oferit o ocazie unică viață să ajungem la  echilibru și armonie între noi și cu natura și sper foarte mult că vom profita la maxim.

 

 

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed