“Aroganţa Covid a Israelului” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinAroganţa Covid a Israelului

Există o celebră anecdotă că, odată, când președintele Richard Nixon s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Golda Meir, el a mărturisit într-un moment de sinceritate că a fost complicat să guvernezi 200 de milioane de americani. La aceasta, ea a răspuns: „S-ar putea să aveți 200 de milioane de americani pentru a guverna, dar eu am 6 milioane de prim-miniștri pentru a guverna”. Până în prezent, nu știm cum a răspuns Nixon la gluma lui Meir.

Ceea ce știm este că a avut dreptate. În Israel, toată lumea știe totul despre orice.

Când a apărut Covid-19, întreaga lume a intrat în panică, iar noi, în Israel, am știut imediat ce să facem și ne-am exprimat opinia oricui ar vrea (sau nu) să asculte. Într-adevăr, suntem un popor încăpăţânat.

Există un motiv pentru asta. Strămoșii noștri erau indivizi aprigi și puternici, care au părăsit propriile triburi și popoare și s-au alăturat lui Avraam pentru a forma o nouă națiune care s-a unit mai presus de toate diferențele. Uneori au reușit, și fericirea profundă s-a răspândit printre ei.

Alteori, egoul lor neînduplecat avea să preia controlul și ei au revenit la vechile lor egouri înfumurate. Apoi, ura arzătoare a izbucnit printre ei. Cu toate acestea, după ceva timp, își vor aminti principiul care i-a făcut o națiune – unitatea mai presus de diviziuni – și își vor reafirma naționalitatea.

Astăzi, avem încă acele diviziuni aprinse, dar nu mai avem momentele când ne ridicăm deasupra lor. Ura a crescut atât de intens printre noi, încât nu ne mai putem uni deasupra ei. Acesta este motivul pentru care prin fiecare problemă care apare, apare o oportunitate pentru altercație.

Singurul moment în care manifestăm un anumit nivel de unitate este în timpul războiului. Toți israelienii simt acest lucru și mulți recunosc că, dacă există ceva de care să fim recunoscători este atunci când Gaza lansează rachete în Israel, acesta fiind singurul moment în care nu mai luptăm unul cu altul.

Deocamdată, nu văd că acest lucru se va schimba prea curând. Dar la un moment dat, israelienii își vor da seama că trebuie să se unească nu numai pentru că sunt bombardați, ci pentru că au o misiune: să dea un exemplu de a lăsa deoparte diviziunile, de a se uni deasupra acestora și de a construi o națiune puternică.

Tocmai exemplul unei națiuni create din străini este ceea ce lumea trebuie să vadă astăzi, deoarece toată lumea se simte înstrăinată de toți ceilalți. Când israelienii se unesc, aceștia dau acest exemplu și aceasta este tot ce trebuie să facă pentru a-și rezolva toate problemele cu vecinii lor și cu întreaga lume – să se unească între ei.

Deocamdată, preferă să se unească cu oricine numai nu unul cu altul. La un moment dat nu vor avea de ales și o vor face. Sper că acest moment va veni în curând.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed