“Corona-vremea educaţiei” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCorona-vremea educaţiei

Unul dintre cei mai buni indicatori pe care îi avem pentru starea oricărei societăți este sistemul său de educație. De la începutul Covid-19 și de la întreruperea sistemului școlar, fenomenele negative care au infestat școlile au pătruns în casele noastre și au plasat în fața noastră o oglindă foarte neplăcută. Acum trăim în mod direct ceea ce copiii noștri au „învățat” la școală.

Fără nici un loc de a manifesta agresiunea, violența domestică și limbajul abuziv față de părinți și frații vulnerabili au crescut dramatic, iar părinții sunt îngroziți de ceea ce văd. Dar ei văd acum ceea ce trăiesc copiii lor de ani de zile. Mai bine acum decât niciodată.

Dacă există vreo lecție de învățat din pandemie în ceea ce privește educația, este căsistemul educațional nu predă decât valori rele.

Cu toate acestea, acum, când vedem că sistemul nostru de învățământ este fundamental defectuos, sper că ne va stimula să-l reparăm. Acum sper să înțelegem că sistemul de învățământ trebuie, în primul rând să-i învețe pe tineri cum să comunice între ei pozitiv și constructiv. Orice persoană, oricât de inteligentă ar fi, nu va putea reuși în societatea actuală, decât dacă știe cum să comunice constructiv cu ceilalți.

Comunicarea constructivă necesită multă practică și o realizare profundă a naturii interdependente a societății. Nu putem reuși în viață dacă ne gândim doar la noi înșine. De asemenea, nu putem reuși dacă uităm cu totul de noi înșine. În prezent, suntem cufundați în tendințe narcisiste și considerăm că este legitim să ignorăm sentimentele altor persoane și să ne preocupăm doar de ale noastre. Deși acest lucru poate fi simțit ca bine atunci când îl exercităm, acesta produce singurătate, depresie și anxietate atunci când alții îl exercită faţă de noi. Din acest motiv, preocuparea de sine nu este o abordare durabilă, dacă vrem să menținem o societate sănătoasă. Echilibrul este cheia.

Schimbarea numai a sistemului de învățământ nu va funcționa. Nu vă puteți aștepta să se schimbe copiii, dacă vin acasă la sfârșitul zilei într-o familie în care părinții se comportă egocentric. Trebuie să existe un efort general în societate pentru a schimba paradigma socială. Acum, că vedem rezultatele unui sistem de educație bolnav, sper că ne va oferi suficient impuls pentru a schimba modul în care operăm la toate nivelurile societății. În caz contrar, copiii vor crește la fel cum au fost educați, vor deveni ei înșiși părinți, iar ciclul vicios va continua cu consecințe agravante, până când viața devine Iadul pe pământ, dacă nu dèja este.

Am construit toată tehnologia pentru a duce o viață bogată, cu abundență pentru toată lumea. Singurul motiv al nenorocirii oamenilor astăzi este lipsa noastră de educație, lipsa responsabilității reciproce și preocuparea noastră de sine excesivă. Nici sărăcia nu este un blestem de sus; este rezultatul neglijenței reciproce, a lipsei de educație a săracilor și a celor bogați. Când nu înțelegem că suntem cu toții părți ale aceleiași societăți, ne închidem ușile unul față de celălalt, până când străzile devin câmpuri de luptă. În cele din urmă, nici bogații, nici săracii nu se vor bucura să trăiască într-o astfel de țară. Educația către responsabilitatea reciprocă este primul pas către vindecarea societății; orice altceva va fi reparat după aceea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed