“COVID-19 ne va uni (chiar dacă va fi ȋmpotriva dorinţei noastre)” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “COVID-19 ne va uni (chiar dacă va fi ȋmpotriva dorinţei noastre)

Alături de zvonurile privind apropiata descoperire a unui vaccin, guvernele și municipalitățile se confruntă cu realitatea unei pandemii coronavirus persistente și cu propagare rapidă. Unii reinstalează izolarea, alții cer ca rezidenții să respecte instrucțiunile, să mențină o distanță de doi metri și să poarte măști. Alții mai amendează rezidenții, iar în locurile în care guvernele centrale sunt prea slabe pentru a le aplica, cum ar fi El Salvador, bandele impun închiderea cu bâte de baseball sau – ca în Columbia – prin arme.

Guvernele, cetățenii, îmbelșugaţi, îndurerați, capitaliști și socialiști, toată lumea trebuie să transceadă viziunile lor restrânse și să privească întregul, integralul, care este întreaga umanitate și toată realitatea. Doar dacă vom acționa ca unul, vom ști ce să facem pentru a ne vindeca societatea și a ne vindeca de virus.

Dar blocajul nu este un plan de lucru; este o măsură de urgență care poate, în cel mai bun caz, să inhibe contaminarea, dar nu să o ȋnlăture. Imediat ce restricțiile sunt ridicate, infecțiile revin răzbunându-se.

Mai rău încă, în unele cazuri, cum este cel al vasului de pescuit argentinian Echizen Maru, virusul pare să fi apărut literalmente de nicăieri: echipajul navei a fost testat și a ieșit negativ, a intrat în două săptămâni de izolare înainte de navigare și a primit permisiunea de a ieși ȋn larg. Cumva, după săptămâni pe mare, fără nici un contact din afară, dintr-o dată, practic întregul echipaj s-a infectat cu COVID.

Coronavirusul este o creatură misterioasă. La început am crezut că afectează numai plămânii și bolnavii și vârstnicii. Apoi ne-am dat seama că afectează mult mai mult decât plămânii, că provoacă coagularea sângelui și afectează alte părți ale corpului. Apoi ne-am dat seama că afectează nu numai vârstnicii, ci pe toată lumea, chiar și embrionii și sugarii, așa cum este contaminarea în masă ȋn care 85 de sugari mai mici de un an au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus într-o regiune a Texasului.

De parcă acest lucru nu este suficient, ONU „avertizează asupra crizei globale de sănătate mintală din cauza pandemiei COVID-19”, iar pacienții și medicii raportează „tulburări ale creierului la pacienții cu recuperare ușoară, cu recuperare de COVID-19”. Nu este de mirare că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că lumea este „în pragul colapsului”.

Domnul Guterres nu numai că observă starea lumii, dar subliniază și motivul: lipsa responsabilității reciproce. Potrivit Daily Mail, Guterres a afirmat că această criză COVID-19 „expune aberaţii și falsitate peste tot: minciuna că piețele libere pot oferi îngrijiri medicale pentru toți … iluzia că trăim într-o lume post-rasistă, mitul că toţi suntem în aceeași barcă ”și că țările dezvoltate investesc puternic în propria supraviețuire și că “au eșuat ȋn a oferi sprijinul necesar pentru a ajuta lumea în curs de dezvoltare, să treacă prin aceste vremuri periculoase”.

Reconstrucţia după distrugere

Chiar ȋn fața ochilor noștri, amenințarea invizibilă ne destramă civilizația. A așezat o oglindă care ne-a expus deconectarea și înstrăinarea unuia de celălalt, așa cum Guterres a exprimat-o atât de bine. Ne-a spulberat iluziile despre noi înșine. Civilizația noastră, a ȋndreptăţirii de sine, a ajuns la sfârșitul ei iar din dărâmături, o nouă umanitate se va ridica.

Încet, încet, vom înțelege, cu adevărat, în inimile noastre, că umanitatea respectă aceleași legi care guvernează întregul univers. Încă nu ne dăm seama că suntem o parte a naturii, creată de ea și, prin urmare, ne supunem legilor sale. La fel cum homeostazia, respectiv echilibrul între elemente diferite, dar interdependente, guvernează întreaga natură, la fel, echilibrul dintre primire și dăruire trebuie să guverneze societatea umană.

Umanitatea este o entitate integrală, un întreg indivizibil care pare divizat doar datorită perspectivei noastre, centrate pe sine. Când privim lumea, căutăm să obținem plăcere sau să evităm durerea. Procedând astfel, analizăm care parte din ceea ce vedem va fi mai mult ȋn beneficiul nostru sau ne va dăuna mai puțin. Din neatenție, împărțim lumea integrală în părți și ratăm percepția realității integrale.

Din cauza acestei percepții fracturate, de exemplu, inimile noastre suferă mereu pentru animalul vânat atunci când urmărim filme despre natură. Nu ne dăm seama că prădătorii mențin sănătatea turmei consumând în mare parte animale bolnave și bătrâne, împiedică suprapopularea și astfel epuizarea vegetației. Menținerea vegetației luxuriante scade eroziunea solului, ceea ce împiedică fluxurile să erodeze malurile și previne alunecări de teren și inundațiil fulgerătoare. Când priviți prin prisma integralității, nu există bine sau rău; există homeostază, integralitate. Când priviți prin prisma beneficiilor personale, nu există decât bine sau rău, rănirea celuilalt sau victimă.

Aceasta este lumea tristă pe care COVID-19 a adus-o la final. A venit să ne admită într-o lume integrală, în care totul este unul singur, complet, inseparabil și indivizibil. În mod clar, virusul ne conduce acolo, împotriva voinței noastre. Dar este mai puternic decât noi, deci cu cât insistăm mai mult pe separare, cu atât vom suferi mai mult. Niciun lider nu va putea lupta împotriva acestuia, niciun protest nu va putea reface economia și niciun vaccin nu va opri transformarea societății.

Suntem în aceeași barcă, chiar dacă acționăm ca și cum nu am fi. Dacă menținem acest lucru, ne vom scufunda cu toții. Prin urmare, fiecare persoană care înțelege situația trebuie să continue mesajul. Guvernele, cetățenii, îmbelșugaţi,, îndurerați, capitaliști și socialiști, toată lumea trebuie să-și depășească viziunile restrânse și să privească întregul, integralul, care este ȋntreaga umanitate și toată realitatea. Doar dacă vom acționa ca unul, vom ști ce să facem pentru a vindeca societatea și a ne vindeca de virus.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed