„Cum va afecta coronavirusul economia mondială?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: „Cum va afecta coronavirusul economia mondială?

Pentru început, după această perioadă prelungă de carantină în care ne-a plasat coronavirusul, atitudinea noastră față de lume va suferi schimbări majore.

Ne vom schimba psihologic și, în consecință, sistemele, conexiunile și percepțiile noastre se vor schimba astfel încât nu va mai fi posibilă revenirea la lumea pre-coronavirus.

Lumea post-coronavirus va fi nouă. Comportamentele și conexiunile noastre vor fi diferite față de cele de dinainte.

Cred că vom simți  mai mult ce este și ce nu este esențial în viață și că vom prețui mai mult conexiunea și apropierea internă a noastră față de altii. Schimbarea noastră psihologică va determina amploarea schimbărilor din sistemele noastre, inclusiv din economie.

În perioada coronavirusului, ne aflăm într-o distanțare socială de lungă durată, în condiții de ședere la domiciliu, de aceea cred că economia ar trebui să funcționeze într-o stare de urgență: guvernul oferă cele necesare traiului fiecărei persoane – hrană, locuință, apă, electricitate și diverse servicii municipale. De asemenea, cred că această concentrare asupra necesităților vieții va conduce la falimentarea multor afaceri pentru care nu avem o nevoie reală.

Cu cât vom îndura mai multe în această perioadă, cu atât va crește conștientizarea noastră cu privire la ceea ce este mai important în viață. Mai mult, acest lucru ne va calma goana competițional-egoistă anterioară.

În ceea ce privește modul în care va arăta efectiv economia mondială la sfârșitul perioadei coronavirusului, nu cred că putem vedea deocamdată aceste schimbări, trebuie să lăsăm timpul să acționeze. Suntem în aceste condiții de mai mult de o lună. Să spunem că vom mai fi în aceste condiții încă șase luni. Nu ne putem imagina schimbările prin care vom trece în această perioadă.

În mod ideal, am putea acționa într-un echilibru mai mare cu natura, adică cu mai multă considerație și responsabilitate reciprocă. Înseamnă că vom acționa ca o familie mare, care analizează mijloacele pe care le are la dispoziție și planifică modul în care poate aloca fiecărui membru ceea ce are nevoie, într-un mod reciproc avantajos.

În consecință, situațiile pe care le vedem în prezent, în care de exemplu, un membru al familiei nu își poate permite să plătească chiria, iar altul primește milioane pentru a întreține ascunzători personale sub formă de palate și iahturi, nu ar mai avea sens pentru noi. Astfel vom găsi modalități de a elimina aceste situații în beneficiul comun al tuturor.

O astfel de logică nu este nici socialistă, nici capitalistă, nici comunistă. Se bazează pe o înțelegere a legilor naturii și pe ceea ce natura ne cere să facem pentru a ne echilibra cu ea.

Cu toate acestea, pentru a ajunge la acest tip de economie, va trebui să suferim o schimbare majoră în atitudinile noastre reciproce – o schimbare a priorităților noastre, de la beneficiul de sine către beneficiul celorlalți.

De asemenea, dacă nu facem progrese în această schimbare de atitudine, nu ne putem aștepta ca astfel de mișcări să ne facă economia mai echilibrată cu natura.

De aceea, cred că este încă prea devreme să spunem cum vor arăta economia și lumea la sfârșitul perioadei coronavirusului. Este ca și cum am fi într-un tren care a părăsit stația anterioară și s-a îndreptat către următoarea oprire, una pe care nu a mai vizitat-o până acum.

Pentru a atinge aceste schimbări este nevoie de un studiu care îmbogățește conexiunea.

Acest studiu își propune să îmbunătățească înțelegerea noastră despre lumea interdependentă în care ne regăsim astăzi și modul în care interdependența de astăzi necesită considerație reciprocă, responsabilitate, sprijin și încurajare pentru noi toți pentru a supraviețui și a trăi o viață satisfăcătoare.

Mai mult, cu cât șomajul va crește din cauza închiderii afacerilor neesențiale pe de o parte și a mijloacelor tehnologice care înlocuiesc resursele umane pe de altă parte, cu atât vom fi mai pregătiți să acceptăm o soluție economică diferită de cele pe care le avem astăzi.

Am scris pe larg despre faptul că sprijin soluția unui venit de bază universal, dar numai cu condiția ca el să fie acordat în schimbul participării la cursurile de creștere a conexiunilor. În acest fel, conexiunile sociale pot să devină mai bune și oamenii pot învăța să accepte, să înțeleagă și să fie în acord cu toată lumea. Ei se vor putea implica în crearea unei noi atmosfere de grijă reciprocă, sprijin, conștientizare și sensibilitate. Dacă venitul de bază nu este furnizat împreună cu obligația de a învăța despre toate aceste lucruri, atunci societatea va stagna.

Prin urmare, cred că în condițiile impuse de coronavirus ne vom apropia de o astfel de economie, chiar dacă doar printr-o pregătire psihologică.

Cu cât mai repede vom ajunge să luăm în considerare atitudinile unuia față de celălalt, să construim o economie care reflectă această schimbare de atitudine, cu atât mai devreme vom vedea mai puține violențe, crime și abuzuri de tot felul în societate. Vom fi martorii creșterii fericirii personale și sociale.

În cele din urmă, este o analiză a ceea ce prețuim.

În ebraică, cuvântul „bani” („Kesef”) are aceeași rădăcină lingvistică ca și cuvântul pentru „acoperire” („Kisui”). Prin urmare, dacă schimbăm acoperișul societății noastre de la valoarea consumeristă, pentru propriul beneficiu, care corespunde cantității de bogăție, statutului și puterii pe care le avem, la una în care nu prețuim bogăția, statutul și puterea individuală, ci contribuția oamenilor la o societate conectată pozitiv, atunci ne vom îndrepta spre o lume mai echilibrată cu natura și astfel vom trăi vieți mai armonioase.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed