Dacă oamenii se vor schimba și natura se va schimba

Întrebare: Încă de la naștere simțim nevoia de a avea conexiuni sociale. Creierul nostru reacționează la izolarea socială la fel ca în cazul suferinței fizice. Oamenii izolați se îmbolnăvesc mai ușor și mor mai repede în urma acestor boli.

Conexiunile sociale bune ne aduc mai multă satisfacție decât banii. Experimentele au arătat că încrederea mutuală a angajaților la locul de muncă produce tot atâta plăcere cât o creștere de 30% a salariului. Cu alte cuvinte, cooperarea produce rezultate substanțial mai bune decât competiția.

Apare aici un paradox: înțelegem importanța conexiunior sociale, dar nu avem grijă de dezvoltarea lor nici la nivel individual și nici la nivel national. În nici o țară din lume nu există un program național de apropiere a oamenilor, de creare și întreținere a conexiunilor senzoriale sociale, care să explice cât de mult suntem influențați din punct de vedere fiziologic de aceste conexiuni. Ce se întâmplă cu noi?

Răspuns: Și aici acționează același egoism. Poate că am dori să ne tratăm unii pe alții cu bunăvoință, dar în același timp există în noi „natura rea” sau egoismul, care nu ne permite să o facem. Dimpotrivă, ea ne pune în situația de a ne opune altora, forțându-ne să ne luptăm în permanență.

În natura noastră sunt imprimate date peste care nu putem trece în ciuda faptului că relațiile bune din societate ne pot aduce profituri uriașe, dividende, ridicându-ne la un nivel de dezvoltare incomparabil mai înalt și mai sigur. Imaginează-ți că ne-am trata unii pe alții ca și cum am fi o familie, ne-am elibera resursele și am scăpa de cursa înarmării, am trăi în paradis!

Întrebare: Dar poate că toate acestea nu ne sunt necesare, doar sunt împotriva naturii noastre! Ar trebui să trăim după legi egoiste, după legile junglei?

Răspuns: Astăzi trăim după legi egoiste. Dar nu putem trăi după legile junglei pentru că am ajunge să ne omorâm unii pe ceilalți. De aceea, avem anumite legi care precizează unde și cum ne este permis să folosim forța. Acestea sunt codurile legislative și tiparele de viață în cadrul cărora încercăm să coexistăm.

Dar, în general, umanitatea nu este fericită. Ajungem azi la concluzia că nu putem evada din  conexiunea noastră. Ea este necesară și importantă, natura ne obligă să devenim globali, integrali și mutuali. Pe de altă parte, egoismul nostru nu ne permite să o facem.

Întrebare: Dar întotdeauna spui că trebuie să trăim în concordanță cu legile naturii. Iar în natură totul este bazat pe egoismul natural, fiecare parte o devorează pe cealaltă. Așa ar trebui să trăim și noi? Suntem doar o extensie a naturii.

Răspuns: Nu. Ceea ce se întâmplă în natură este o reflectare a societății umane în care indivizii se devorează între ei.

În realitate, nivelurile cele mai înalte ale naturii le afectează pe cele inferioare. De aceea, societatea omenească, construită pe baze egoiste, are același efect asupra nivelurilor inferioare. Din această cauză lupul nu poate conviețui cu oile și copilul nu poate merge alături de ei.

Totul depinde de relațiile pe care le stabilim în societatea omenească. Dacă ne vom schimba, toată natura se va schimba.

Din emisiunea KabTV “Era post-coronavirus” 4/30/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed