“De ce oamenii văd egoul uman ca fiind rău?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: De ce oamenii văd egoul uman ca fiind rău?

Egoul uman este văzut ca fiind rău, atunci când este supradimensionat, determinând oamenii să exploateze, să se manipuleze și să se abuzeze reciproc, în numele plăcerii.

Datorită ego-ului care provoacă atât de multă diviziune și conflict în și între societăți, mulți oameni încearcă să diminueze impactul ego-ului, încercând să-l restricționeze, folosind o varietate de tehnici.

Studiez și predau Înțelepciunea Cabala de peste patruzeci de ani, înțelepciune care diferă fundamental de multe alte abordări ale ego-ului.

Nu se ocupă de restricționarea ego-ului. În schimb, folosind Cabala, ajungem la o recunoaștere a scopului ego-ului și învățăm cum să navigăm cu el într-un mod care îl face benefic pentru societate.

Egoul uman ne diferențiază de animale. Este o dorință suplimentară, de a ne bucura dincolo de necesitățile noastre pentru supraviețuire.

În timp ce la suprafață s-ar putea părea că anumite animale sunt rele, deoarece își trăiesc viața ucigând alte animale, aceasta este departe de adevăr. Animalele urmează o programare interioară, care le determină să își împlinească nevoile de supraviețuire, iar dacă omoară alte animale, se datorează programării lor, care apare în mod natural, de a se hrăni, ele și urmașii lor.

Oamenii, pe de altă parte, pot ucide din ură față de ceilalți, bucurându-se de durerea altora și din propria creștere a statutului lor, deasupra celor pe care îi ucide. O astfel de ură și bucurie faţă de  durerea celorlalți este o calitate unică a oamenilor, inexistentă la animale, și care apare din egoul uman.

Astfel, egoul separă oamenii de animale.

Pe de altă parte, ego-ul este un motor al progresului uman. Cercetările noastre în știință, tehnologie, arte, muzică, cultură și multe altele, sunt alimentate în primul rând de ego-ul care dorește mai mult decât celălalt.

Ne-a plasat în vârful piramidei naturii, care are patru straturi: mineral, vegetal, animal și uman.

Se pune atunci întrebarea: când este ego-ul dăunător și când este benefic?

Egoul devine problematic atunci când îl folosim pentru beneficiul propriu, în detrimentul celorlalți. Atunci când reglăm intenția asupra ego-ului, direcționându-l spre avantajul celorlalți, peste impulsul său spre beneficiul propriu, atunci ego-ul devine benefic pentru alți oameni, precum și pentru toate celelalte niveluri ale naturii.

Ajustarea intenției noastre asupra ego-ului, de la beneficiul propriu la beneficiul celorlalți, este posibilă cu atât mai mult cu cȃt recunoaștem strânsa noastră interdependență.

Cu cât ne simțim mai dependenți unul de celălalt, atunci cu atât ne vom da seama că trebuie să ne îndreptăm egoul spre binele comun.

Pe de o parte, loviturile precum pandemia coronavirusului, ne cresc înțelegerea și sentimentul interdependenței noastre. Pe de altă parte, nu trebuie să așteptăm ca astfel de lovituri să ne trezească la interdependența noastră, ci în schimb, putem învăța despre cum să realizăm interdependența noastră într-un mod pozitiv și, făcând acest lucru, să atenuăm multe lovituri, pe care altfel, le-am simți.

În Înțelepciunea Cabala, modul de acumulare a suferinței și a loviturilor pentru a ne trezi la interdependența noastră este numit „calea durerii”, iar modul de a ne trezi activ la interdependența noastră și de a ne adapta egoul la ea, se numește „Calea luminii”. Cea din urmă este cea către care Înțelepciunea Cabala oferă o metodă de acces.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: