“Disperaţi pentru o economie a împărtăşirii” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Disperaţi pentru o economie a împărtăşirii

În ciuda insistenței de a menține economia funcțională, aceasta se oprește. „Economia Statelor Unite s-a redus cu o rată anuală amețitoare de 33% în trimestrul aprilie-iunie – de departe cea mai mare scădere trimestrială”, a scris revista Time.

În viitorul apropiat, oamenii își vor da seama că numai bunăstarea societății garantează bunăstarea individului, în cadrul ei.

Există consecințe ale unei încetiniri. Potrivit Bloomberg, „Un proiect special al Biroului de Recensământ și-a propus să facă o hartă și să măsoare toate neliniștile pe care Covid-19 le-a adus în urma sa” . Și concluziile sunt alarmante: Aproape o treime din persoanele din unele state nu mai cred că pot plăti chiria sau ipoteca, din august. Aproape 127 de milioane de americani au înregistrat pierderi de venituri, de la jumătatea lunii martie, iar alte milioane au fost nevoiți să părăsească lucrul, făcând faţă pandemiei. Mai rău, însă, sănătatea oamenilor a fost afectată în mod negativ de virus, chiar dacă nu l-au luat. De fapt, pe lângă nivelurile ridicate de anxietate și depresie pe care virusul le-a stârnit, 71 de milioane de adulți nu au primit îngrijirile medicale de care aveau nevoie pentru o afecțiune fără legătură cu Covid-19, între jumătatea lunii iunie și mijlocul lunii iulie.

Clar, suntem la o răscruce. În cele din urmă, guvernul, orice guvern ales, va trebui să facă modificările necesare pentru a asigura bunăstarea oamenilor. În caz contrar, haosul pe care îl vedem deja în unele orașe, se va răspândi în toată țara.

Deși o pandemie aduce destule necazuri, Covid-19 este mult mai mult decât atât. Transformările pe care ni le impune nu sunt doar măsuri de limitare a răspândirii; ele revoluționează întreaga noastră civilizație. Pierderile de locuri de muncă pe care le-am experimentat până acum vor fi mici în comparație cu piața de muncă pe care o vom vedea în viitorul apropiat. De fapt, pornim spre o realitate în care a nu a funcționa este norma şi a lucra este excepția. În asemenea condiții, pachetele de ajutor nu vor face acest lucru; vom avea nevoie de o schimbare profundă în percepția noastră asupra conceptelor de muncă și societate.

Vor rămâne doar locurile de muncă esențiale. Producția de alimente, îmbrăcăminte, locuințe, asistență medicală, educație și alte elemente de bază, sunt necesare. Dar chiar și aici, automatizarea și robotica vor micșora numărul de lucrători. Într-o astfel de stare, va fi imposibil să se mențină modelul existent de salarii pentru cei care lucrează și câteva luni de beneficii pentru șomeri. Nu putem avea majoritatea națiunii trăind pe bonuri alimentare și în locuințe accesibile (cu venituri mici).

Prin urmare, trebuie să instituim un program cu două direcţii în care una să adapteze economia la circumstanțele în evoluție, iar cealaltă să adapteze societatea la aceleași circumstanțe în evoluție. Brațul economic va schimba noua producție, astfel încât monopolurile să nu își poată exercita puterea și oamenii să își poată permite să cumpere tot ceea ce au nevoie pentru a susține un nivel de viață modest, dar rezonabil. Dacă brațul societății funcționează corect, nu va mai fi nevoie de măsuri de austeritate de niciun fel, toată lumea va avea o viață decentă, iar bugetul țării va fi echilibrat.

Veniturile oamenilor vor veni fie de la locuri de muncă, fie de la guvernele federale sau de stat, ceva asemănător angajaților din sectorul public de astăzi. Cu toate acestea, acești oameni nu vor lucra în locuri de muncă de serviciu public, ci în construirea unei societăți complet noi, deoarece structura actuală a societății este cauza crizei.

Economia este o reflectare a societății în care trăim. Societatea actuală favorizează consumul excesiv, concurența nelimitată, cruzimea și apatia față de situațiile celorlalți. Acestea, la rândul lor, creează depresie, violență, abuz de substanțe, sinucidere, omucidere, intimidare, rasism, tulburări alimentare, numeroase probleme de sănătate mintală, abuzuri sexuale, fizice și emoționale și orice formă de mizerie imaginabilă. Sarcina programului va fi de a crea solidaritate, responsabilitate reciprocă și grijă între toți oamenii. Drept urmare, economia va deveni o economie de împărtăşire.

Într-o astfel de economie, rolul producției nu este de a păstra în continuare conturile bancare deja umflate ale acționarilor companiilor. Economia reproiectată va produce doar ceea ce este necesar și cu un scop suplimentar, de a aduce oamenii mai aproape. Indiferent dacă lucrează în producție sau furnizează servicii, salariile vor fi similare și scopul este același: creșterea coeziunii sociale și a solidarității.

Pentru a promova o astfel de societate, oamenii vor trebui să înțeleagă schimbarea pe care lumea o suferă și să participe la ea din proprie voință. Pentru a uşura această înțelegere, guvernele vor oferi cursuri obligatorii, care vor arăta modul în care devenim o societate interdependentă, în care viața noastră depinde de viața tuturor celorlalți, similar cu modul în care trebuie să păstrăm distanțarea socială pentru a nu infecta alte persoane.

Până azi, societatea era formată din indivizi care încercau să-i exploateze pe ceilalți pentru propriile nevoi, fără nicio responsabilitate. Cu toate acestea, acel model a eșuat și s-a epuizat. În viitorul apropiat, oamenii vor realiza că doar bunăstarea societății garantează bunăstarea individului, în cadrul ei. Prin urmare, oamenii vor învăța să aibă grijă de societate, astfel încât aceasta să aibă grijă de ei. Cu cât ne dăm seama mai repede că spre asta ne îndreptăm, cu atât mai bine și mai ușor va fi pentru noi toți.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: