Este mai ușor pentru lume să se schimbe sau să piară?

Fiecare acțiune spirituală începe cu o contracțiune opusă ei, ca “avantajul luminii revelată din întuneric”. Altfel noi nu putem să simțim nimic deoarece totul este perceput doar în contrast. Așadar, întunericul precede lumina, iar confuzia și neînțelegerea au loc înaintea clarității și a conștientizării. Și asta este așa în tot.

Uită-te la viața noastră: cât va suferi umanitatea pentru a realiza răul egoismului și într-un final să decidă că trebuie să ne eliberăm de el deoarece este sursa tuturor problemelor noastre. Deși nu știm cum să facem asta, aparent noi vom fi forțați să ne întoarcem la Creator prin toată umanitatea.

Este spus “avantajul pământului (dorinței) este în tot”. Întâi de toate, dorința ar trebui să reveleze întunericul și doar din întuneric noi vom înțelege lumina. Asta este exact ceea ce se întâmplă în viața noastră.

Întreagă evoluție a umanității a fost datorată creșterii egoismului. Și astăzi am ajuns la ceea ce se numește “ultima generație”, generația Mesiei (Meshiach), care este obligată să trezească o putere superioară care ne va scoate din dorința noastră egoistă.

Și înțelegem că nu putem să facem asta deoarece egoismul este întreaga noastră natură, întreaga noastră viață. Nu știm cum să gândim diferit și doar revelăm răul nostru, dar nu putem nici măcar să ne imaginăm cum să scăpăm de el.

Prin urmare condiția de astăzi este neobișnuit de importantă, unică și nu s-a întâmplat niciodată în întreaga istorie a umanității. Gradual ni se ivește că nu mai este posibil să existăm ca înainte, așa cum a fost vreme de mii de ani. Toată dezvoltarea noastră ne-a dus doar la realizarea că nu mai putem să rămânem în interiorul naturii egoiste și că trebuie să ne ridicăm din ea.

Dar unde să ne ridicăm și cum să o facem? Cabaliștii spun “credință deasupra rațiunii”. Cu toate acestea, ce este și cum obținem o asemenea stare unde dăruirea devine superioară și mai importantă decât primirea? Omul nu este capabil de asta. Și aici noi suntem conștienți de neajutorarea noastră completă și înțelegem că nu este nicio șansă cu excepția Creatorului nostru.

Umanitatea începe să reveleze că egoismul este o forță de sus și există o putere superioară opusă egoismului, la care noi trebuie să cerem ajutor pentru a schimba puterea răului în puterea binelui, în anti-egoism. Atunci vom trăi bine și cu bucurie într-o lume nouă.

Dar până acum a fost extrem de dificil pentru noi. Este mai ușor pentru o persoană să creadă că lumea va înceta să mai existe vreun pic decât să își imagineze că poate trăi în conformitate cu legile unei naturi altruiste. Cum ar putea să fie ca între toată lumea, în orice loc și în orice stare, eu să iau în calcul cât de mult pot să dau aproapelui meu și nu ce beneficiu voi obține de la el?

Altruismul este o natură diferită. Dacă se îmbracă în noi, atunci noi ne vom comporta diferit și dacă nu, atunci nu vom putea. Prin urmare, singura cale de ieșire este să realizăm că este imposibil să continuăm să existăm într-o natură egoistă, iar noi trebuie să ne mutăm la o abordare nouă, inversă pentru viață. Tot ceea ce se întâmplă ne aduce la asta. Haideți să încercăm să înțelegem rapid că nu este altă alegere și că totul depinde de rugăciunea noastră.

Într-adevăr, este mai ușor pentru o persoană să își imagineze distrugerea și colapsul lumii decât propria viață în conformitate cu legile dăruirii. Întreaga noastră lume este construită pe puterea egoismului, iar distrugerea ei va avea loc tot prin aceeași forță egoistă. Nu va fi nimic nou. Noi deja am experimentat războaie, dezastre și probleme teribile în această lume.

Undeva în lume, constant se întâmplă vreun fel de nenorocire și toată lumea înțelege că lumea ar putea să se prăbușească. Dar în același timp, aceeași forță a egoismului care a condus lumea la moarte va rămâne.

Este mult mai dificil să schimbi programul conform căruia funcționează lumea, natura relațiilor dintre natura inanimată, vegetativă și animală și oameni, ca toate acestea să funcționeze invers, în dăruirea aproapelui. Toată lumea ar trebui să înceapă să ia în calcul pe ceilalți și să aibă grijă de bunăstarea lor. Asta pur și simplu nu încape în capul nostru, este imposibil de imaginat.

Într-adevăr, pentru asta eu trebuie să simt dorința celorlalți și să încerc să îi umplu. Și acesta este felul în care toată lumea ar trebui să acționeze tot timpul. Pentru a face asta, alt program trebuie încărcat în acest computer imens, în lumea inanimată, vegetativă și animală și în oameni.

Nu putem să ne imaginăm asta. Nicio încercare a socialiștilor și a utopiștilor de a crea o asemenea lume nu a avut succes. O asemenea revoluție poate fi realizată doar de Creator, care ne va da o natură diferită. Pentru asta ar trebui să încercam să cerem și cât mai repede posibil.

Și dacă nu, atunci suferința care începe acum să se desfășoare, tot mai decisiv împingându-ne să rectificăm lumea, ne va obliga. Dar aceasta este o călătorie foarte dificilă, lungă și dureroasă, plină de suferință. De fapt ea se numește “calea suferinței”.

Haideți să mergem pe calea mai bună a luminii. Pentru a face asta noi trebuie să atragem forța superioară de sus că să se îmbrace în noi. Trebuie să solicităm, să cerem Creatorului să ne dea puterea dăruirii. Altfel noi nu vom reuși. Vom încerca să ajungem la corecție noi înșine până când vom ceda acestei munci. Apoi plânsetul nostru va ajunge la Creator și El ne va da forța Lui altruistă. Asta se numește exodul din Egipt, din egoismul nostru.

Dar dacă noi nu cerem și nu obligăm Creatorul să ne ajute, nu vom putea să facem nimic și vom suferi din egoismul nostru tot mai mult în fiecare zi.

Nu este necesar să sperăm că coronavirusul va dispărea curând. Nu ne va lăsa și în plus probleme chiar și mai serioase vor veni. Banii, resursele și alimentele se vor termina în curând – umanitatea va suferi teribil. Și pe lângă, vin uragane, nori de lăcuste, inundații și secetă.

Toate acestea sunt pentru ca noi să înțelegem că doar când apelăm la Creator avem speranța să fim salvați de toate problemele și încurcăturile. Și atunci când noi începem să ne întoarcem spre El vom înțelege că principalul lucru aici este nu să scăpăm de probleme și nenorociri. Ele într-adevăr au venit ca să ne convingă să ne întoarcem la Creator. Prin urmare, este păcat să Îi cerem pentru beneficii materiale, este mai bine să Îi cerem să ne aducă mai aproape de El, deoarece toată fericirea este acolo.

Din prima parte a lecției zilnice de Cabala 7/1/20, Baal HaSulam, Shamati 34, “Avantajul unui pământ”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed