“Grija reciprocă vindecă” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Grija reciprocă vindecă

De ceva timp trecem din plin printr-o criză, care a spulberat fiecare aspect al vieții noastre. Tot ce știam noi s-a prăbușit. Trebuie să o luăm de la capăt, dar nu știm cum. Deci, în schimb, așteptăm și sperăm la un vaccin. Dar zăbovind este foarte rău pentru noi; face ca modificările necesare să fie mai dureroase și mai lente.

Cu cât recunoaștem mai repede că nu ne vom întoarce la viața noastră dinainte de virus, cu atât este mai bine pentru noi. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegem prin ce trecem și ce se întâmplă în jurul nostru.

Virusul lovește la toate nivelurile: biologic, emoțional și social. Cu toate acestea, loviturile sale nu sunt întâmplătoare; au o traiectorie clară: să ne separe unii de alții, adică să exercităm distanțarea socială și să ne reconstruim relațiile într-un mod nedăunător. Virusul poate fi un agent patogen pentru corpul nostru, dar este un remediu pentru societatea noastră. În acest moment poate fi greu de văzut acest lucru, cu toate rapoartele contradictorii și dezinformările pe care le hrănim din toate direcțiile, dar dacă urmăm ordinele date de autorități, indiferent dacă sunt sau nu de ajutor în vindecarea corpurilor noastre, vom descoperi că ne ajută, poate neintenționat, să construim comunități mai pline de grijă și să sporim responsabilitatea noastră reciprocă.

Nu ar trebui să luăm în considerare instrucțiunile de a purta măști sau de a ne spăla pe mâini sau de a păstra o distanță de doi metri, cu intenția de a ne proteja. Acest lucru doar ar perpetua atitudinea actuală, dăunătoare, care ne-a condus acolo unde suntem. În schimb, ar trebui să urmăm aceste instrucțiuni pentru a nu-i infecta pe alții. Faptul că previne sau nu previne contaminarea, este cu adevărat lipsit de importanță. Cu toate acestea, ceea ce este extrem de important este că acest lucru ne inversează complet atitudinea față de ceilalți, în comparație cu atitudinea pe care o aveam de obicei.

Dacă majoritatea oamenilor adoptă această atitudine, de a se gândi la sănătatea vecinului și să ia măsuri adecvate pentru a o susține, aceasta va revoluționa societatea. Nu va conta ce a determinat schimbarea, ci pur și simplu faptul că s-a întâmplat schimbarea, va face minuni. Și din moment ce nu s-ar fi întâmplat asta, dacă nu ar fi fost coronavirusul, vom descoperi că virusul ne-a adus la un nou nivel de conexiune între noi.

Bineînțeles, într-o astfel de stare de grijă reciprocă, lanțurile de infectare se vor sparge și virusul va dispărea în câteva săptămâni. Dar, mai important, vom constata că societatea noastră a crescut la un nou nivel de grijă unul pentru celălalt, un nou nivel de coeziune și nu vom dori să ne întoarcem la înstrăinarea, singurătatea și suspiciunea pe care le-am avut înainte de debutul Covid19. În schimb, vom dori să continuăm să dezvoltăm noua agendă, care este: grija unul pentru celălalt vindecă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed