“Ne-am vaccinat, când ne vom vindeca?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinNe-am vaccinat, când ne vom vindeca?

Începând cu 11 decembrie 2020, au existat vaccinuri aprobate de FDA disponibile pentru utilizare. De atunci virusul s-a răspândit și mai mult și a doborât recordul după înregistrarea noilor cazuri și decese. Brazilia, India și chiar Suedia înregistrează un număr tot mai mare de cazuri confirmate, iar sistemele lor de sănătate sunt pe punctul de a se prăbuși, dacă nu s-au clătinat deja. În același timp, unele țări ies din criză. Israelul, de exemplu, a avut o zi fără decese Covid-19 pentru prima dată în nouă luni. SUA înregistrează, de asemenea, un număr din ce în ce mai scăzut, deși nu sunt încă în afara pericolului.

Până când nu realizăm că problema nu este cu Covid, ci cu noi și mai ales cu relațiile dintre noi, nu vom fi vindecați. Fiecare țară, chiar și cele care în prezent par să fi învins virusul, va suferi propriile lovituri. Vom fi vindecați numai atunci când vom realiza că atitudinea noastră față de ceilalţi este boala noastră reală, că aceasta este adevărata plagă. Nu există și nu poate exista un vaccin pentru cruzimea umană; o putem vindeca numai prin eforturi sincere de a construi conexiuni pozitive, de a transcende înstrăinarea noastră reciprocă.

Cu toate acestea, chiar și țările care par să câștige acum au alte lovituri care le așteaptă. Pandemia a venit asupra umanității dintr-un motiv: să ne oblige să înțelegem că trebuie să ne schimbăm atitudinea – mai întâi unul față de celălalt și apoi față de restul lumii. Dar, în ciuda a aproape 150 de milioane de cazuri și a peste trei milioane de decese, nu am învățat nimic. Până nu vom înțelege că problema este cu noi și nu cu virusul, vom continua să suferim lovituri. Dacă nu înțelegem asta prin intermediul coronavirusului, o vom înțelege prin altă criză.

Pe lângă boală, Covid are consecințe de anvergură, care sunt chiar mai grave decât boala în sine, ceea ce este suficient de grav. Șomajul răspândit, alte probleme de sănătate și crizele sociale sunt toate consecințele Covid, dar există mult mai multe. Criza climatică se înrăutățește, tensiunile politice cresc, iar viitorul umanității pare sumbru pe toate fronturile. Blocajele inițiale au fost de fapt utile în moderarea unora dintre efectele negative ale umanității asupra climei, dar această moderaţie a fost de scurtă durată și blocările repetate s-au dovedit a fi dăunătoare pentru alte aspecte.

Până când nu realizăm că problema nu este cu Covid, ci cu noi și mai ales cu relațiile dintre noi, nu vom fi vindecați. Fiecare țară, chiar și cele care în prezent par să fi învins virusul, va suferi propriile lovituri. Vom fi vindecați numai atunci când vom realiza că atitudinea noastră față de ceilalţi este boala noastră reală, că aceasta este adevărata plagă. Nu există și nu poate exista un vaccin pentru cruzimea umană; o putem vindeca numai prin eforturi sincere de a construi conexiuni pozitive, de a transcende înstrăinarea noastră reciprocă. Covid-19 este o modalitate de a transmite acest mesaj omenirii, dar natura poate produce multe alte lovituri, care ne vor obliga să recunoaștem că suntem dependenți unul de celălalt. Cu cât aflăm mai repede că vindecarea trebuie să fie între noi, cu atât mai repede vom depăși virusul.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed