“Nu poţi păşi de două ori în acelaşi rȃu” (Medium)

“Medium” a publicat noul meu articol “Nu poţi păşi de două ori în acelaşi rȃu

S-ar putea să ne simţim ușurați că economia se redeschide și ieșim din blocaj, dar, după cum a spus Heraclit, „Nu puteți păși în același râu de două ori.”, modul nostru de viață pre-coronavirus nu se va întoarce. Am intrat într-o nouă eră și cu cât trecem mai repede și mai conștient în ea, cu atât mai ușoară va fi tranziția. Cu cât rezistăm mai mult la transformare, cu atât va fi mai dureros

COVID-19 ne-a introdus într-o nouă realitate.

Este prima dată când vedem cu adevărat că umanitatea este o singură entitate, ale cărei părți sunt interdependente. De asemenea, este pentru prima dată când ne dăm seama că gândul la noi înșine este inutil, deoarece alții ne pot infecta, indiferent cât de atenți suntem. Această pandemie, a fost prima lecție de responsabilitate reciprocă pe care ne-a dat-o coronavirus și este una dintre multe altele care vor veni.

„Întrucât societatea va lăuda oamenii care promovează bunăstarea întregii societăți, oamenii vor fi apreciaţi în funcție de contribuția lor la societate.”

Acum că am aflat că suntem toți responsabili unul pentru celălalt, vom învăța treptat ce înseamnă asta, în fiecare aspect al vieții noastre. La început, am putea dori să ne întoarcem la viețile noastre anterioare de consumism excesiv și propriu beneficiu, dar aceasta va avea ca rezultat doar o revenire a virusului, sau a „succesorilor” acestuia. Știm deja că maltratarea mediului făcută de noi, a provocat această amenințare, aşa încât să suferim din ce în ce mai multe lovituri ca „represalii” ale naturii, pȃnă vom accepta că nu putem continua să trăim așa cum am făcut-o.

Abandonarea capitalismului nestăvilit și a concurenței nemiloase va duce inevitabil la rate mari ale șomajului.

În acel moment, virusul (sau implicațiile sale) ne va învăța o altă lecție: autoritățile vor vedea că fiecare persoană trebuie să primească un venit de bază care să permită furnizarea tuturor necesităţilor – alimente, îmbrăcăminte, asistență medicală, locuințe și educație.

Pe măsură ce tot mai multe locuri de muncă devin automatizate, nivelul de șomaj va crește și va obliga autoritățile să regândească prioritățile. Furnizarea veniturilor de bază va susține oamenii la nivel fizic, dar inactivitatea și lipsa de provocări le va afecta sănătatea mintală și îi va face apatici și nesupuși.
Aici va intra în joc următoarea lecție a coronavirusului. Pentru a face față apatiei tot mai mari, autoritățile vor fi obligate să prevadă beneficiile primirii unui venit de bază prin participarea la cursuri și instruiri. Aceasta va începe tranziția reală a societății spre noua eră.

Cursurile și instruirile se vor concentra pe două categorii: tehnologie și societate.

Cursurile în tehnologie vor dota oamenii cu abilitățile profesionale necesare într-o eră în care locurile de muncă se schimbă rapid și se evaporă și mai repede. Abilitățile de învățare ale oamenilor vor trebui perfecționate pentru a putea deveni flexibile și deschise la schimbări.

Pregătirea mai complicată se va ocupa de societate. În primul rând, oamenii vor învăța ce înseamnă pentru ei că lumea este un sistem integral, ale cărui părți sunt toate interconectate și interdependente.

Deoarece oamenii se simt bine când pot trăi în funcție de valoarea lor, instruirea se va concentra pe meritele persoanelor care contribuie la societate. Treptat, oamenii vor trece de la perceperea succesului ca un câștig de posesiuni, la perceperea acestuia ca avansare a societății. Întrucât societatea va lăuda oamenii care promovează bunăstarea întregii societăți, oamenii vor fi valorizaţi în funcție de contribuția lor la societate. În acel moment, se vor percepe ca părți ale corpului comun al societății și vor funcționa în armonie cu acesta.

Odată ce oamenii au procesat în totalitate aceste lecții, ei nu se vor mai maltrata unii pe altţii sau natura. Perspectiva lor asupra lumii va deveni extinsă și completă și vor înțelege realitatea din punctul de vedere al întregii societăți și al întregii planete, casa noastră comună. În acel moment, atitudinea oamenilor unul față de celălalt și față de natură va fi inversată de la negativ la pozitiv. Aşa cum înainte era firesc pentru ei să se preocupe de ei înșiși, la fel, va fi firesc să le pese de ceilalți. Și întrucât toată lumea va funcționa exact la fel, noua realitate va fi de fapt o lume diferită – în care rea-voința și maltratarea celorlalți vor deveni de disprețuit, abominabile, iar umanitatea va abandona egoismul, o dată pentru totdeauna.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed