“Pandemia care a dat jos masca umanităţii” (Newsmax)

Articolul meu pe Newsmax: “Pandemia care a dat jos masca umanităţii

 

Dacă există un element vizibil care ȋnsumează schimbările drastice ale stilului nostru de viață din cauza pandemiei, este utilizarea ȋn masă a măștilor. Noua noastră societate, aproape fără față, deschide o perspectivă cu totul nouă asupra interacțiunilor personale, deoarece, așa cum sugerează unele studii, acoperirea fețelor poate creşte suspiciunea oamenilor. Pe de altă parte, COVID-19 a reușit să străpungă prin masca umanității pentru a ne dezvălui comportamentul egoist, dȃndu-ne ocazia să ne ridicăm peste barierele exterioare dintre noi și să pătrundem adânc în inimile celorlalţi.

Purtarea măștilor pentru a preveni răspândirea coronavirusului este o paradigmă culturală străină pentru noi în lumea occidentală, așa că „putem fi inițial extrem de neîncrezători unul față de celălalt”, a spus Francis Dodsworth, medic legist britanic din cadrul Universității din Kingston, în contextul actual, când savanții din ȋntraga lume dezbat impactul acestei noi condiții sociale asupra relațiilor interpersonale.

Fața, la fel ca întregul corp, transmite informații care ne ajută să absorbim indicii non-verbale de comunicare. Fața ne ajută să-l înțelegem pe celălalt și să știm cine este persoana din fața noastră și care sunt sentimentele și intențiile sale. Prin urmare, obligația de a purta măști în locuri publice din cauza coronavirusului a redus transmiterea mesajelor interpersonale și a obstrucționat comunicarea non-verbală dintre noi.

O binecuvântare mascată

Din punctul meu de vedere, realitatea noastră în care purtăm măşti este o situație bună și interesantă. Este benefic să înțelegem că nu cunoaștem sau nu recunoaștem persoana din fața noastră. Este mai bine să ne raportăm la persoană ca la un străin pe care nu îl înțelegem cu adevărat. Până la urmă, nu cunoaștem dorințele și intențiile altcuiva – nu avem niciun indiciu sau vreo cale de a le cunoaște.

O situație neclară ca aceasta ne cere să concluzionăm că trebuie pur şi simplu să depunem un mare efort, pentru a cunoaște persoana din spatele măștii. Ar trebui să atingem un nivel de comunicare care să activeze o cerere interioară în noi, astfel încât persoana din fața noastră să își deschidă inima. Nu este necesar să căutăm semne în expresiile faciale ale celuilalt, un zâmbet sau o grimasă; toate acestea sunt exterioare. Mai degrabă, ar trebui să ne conectăm la inima celeilalte persoane și atunci vom fi siguri că are intenții bune față de noi. Și dacă ne comportăm cu aceeași intenție bună față de ceilalți, în responsabilitate reciprocă, cooperare și atitudine pozitivă, nu vom mai avea nevoie de măști sau deghizări, deoarece vom clădi împreună încrederea.

COVID-19 este foarte abil.

Acțiunile sale nu țin doar de biologie, deoarece, prin materie, virusul operează asupra noastră și ne învață cum să fim oameni. Natura, așa cum arată coronavirusul, ne cere să schimbăm conexiunile interpersonale. Menținând interacțiuni bune între noi, vom putea să ne bucurăm de relații reciproc avantajoase. Dacă nu facem niciun efort pentru a îmbunătăți calitatea interacțiunilor noastre, nu vom putea să ne apropiem unul de altul sub niciun aspect sau formă. Ne vom bloca, incapabili să comunicăm, simțind un enorm sentiment de respingere, deasupra căruia nu ne vom putea conecta, nici chiar fără mască, la câțiva centimetri unul de celălalt.

Pentru a atinge forma corectă de comunicare dintre noi – care este baza solidă a oricărei relații – trebuie să ne schimbăm și să ne adaptăm la forma standardizată de interacțiune care există în natură, una simbiotică și cooperantă. Următoarea etapă va fi crearea unei conexiuni superioare celei bazate pe compromis, în care ne vom concentra conexiunile pe beneficiul general, printr-o legătură izvorâtă din prietenie și apropierea inimilor.

Atât timp cât inimile noastre nu se vor apropia și nu ne vom considera o singură societate caracterizată de considerație și atitudini bune, vom continua să purtăm măști. De fapt, ceea ce trebuie să facem chiar acum, este să tragem cortina peste toate dorințele noastre egoiste și să comunicăm de la inimă la inimă cu semenii noștri, prin masca de deasupra dorințelor noastre egoiste. Înseamnă că intenția și gândurile noastre ar trebui să fie în beneficiul altora și nu în detrimentul lor. Pe măsură ce tragem cortina peste dorințele egoiste care apar, treptat ne vom deschide inimile unul spre celălalt, ca un canal de înțelegere și comunicare pozitivă. Atunci, umanitatea își va arăta fața ei cea mai bună.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed