Pesah înseamnă sfârșitul puterii Faraonului

Pesah marchează exodul din egoismul nostru, legea naturii pământești, materiale, a Faraonului nostru. Faraonul deține întreaga persoană sută la sută, cu excepția unui singur gând, singurul punct din inimă care ne conectează cu Creatorul.

Trebuie să ne îndreptăm către Creator prin acest punct și să-i cerem să ne tragă cu celălalt capăt al frânghiei din puterea Faraonului.

Pandemia coronavirusului, carantina în casă, condițiile extreme experimentate de un individ astăzi, aceasta este tocmai perioada anterioară exodului din Egipt și, ne pregătim să părăsim sclavia egipteană pentru a ieși din puterea dorinței de primire, cea care ne desparte, spre unificare.

Când începem să ne simțim unitatea, înseamnă că am părăsit Egiptul și am ajuns în țara lui Israel, spre o dorință îndreptată direct către Creatorul, Isra-el (Iașar-El).

Egiptul este starea noastră actuală în care fiecare se află în egoismul său. Dar există țara lui Israel, o dorință îndreptată direct către Creator. Trecerea de la Egipt la țara lui Israel, de la o dorință la alta, se numește exodul din Egipt și constă în mai multe acțiuni.

Să sperăm că vom face această tranziție în curând și că dorința noastră va fi îndreptată către Creatorul din interiorul vasului numit suflet, așa că vom fi demni să vedem, să simțim și să trăim într-o altă etapă a vieții – pe cel mai înalt pământ.

Fiecare dintre noi vrea să iasă din Egipt, din egoismul său, pentru a părăsi vechea abordare a vieții, care ne obligă să ne gândim și să ne pese doar de noi înșine. Până la urmă, aceasta este natura mea, m-am născut și am trăit cu ea. Dar punctul din inima care se trezește în mine mă cheamă să abandonez egoismul.

Întâi vreau să părăsesc o lume și să intru în alta doar ca să pot face lucrurile mai bune pentru mine. Dar pe drum încep să înțeleg că trecerea de la o lume la alta, de la Egipt la țara lui Israel, este o ascensiune de la un nivel la altul.

Egiptul înseamnă grijă pentru sine iar Israel înseamnă grijă pentru Creator, oferindu-i „plăcere”. Și pentru ca eu să mă duc într-adevăr la Creator și să nu întorc totul în favoarea mea, Creatorul îmi dă un semn: Dacă mă gândesc la binele celorlalți, atunci sunt direcționat către Creator.

Creatorul a rupt intenționat în multe părți dorința pe care El a creat-o, pentru a ne arăta că fiecare dintre noi se gândește doar la sine. Dar, dacă vreau să aspir către Creator, trebuie să mă gândesc la ceilalți și, gândindu-mă la ei voi ajunge să mă gândesc la Creator.

Atunci voi deveni precum Creatorul, asemănător cu El: Creatorul se gândește la mine sută la sută, iar eu, printr-un procent din dorințele mele, mă gândesc la El. Pe măsură ce acest procent crește, mi se revelează Creatorul și încep să Îl simt, să mă apropii de El și mă unesc cu El, între noi apare o legătură.

Pe măsura legăturii mele cu umanitatea, cu societatea, mă orientez mai bine către Creator și Îl. Acesta este întregul proces de ieșire din Egipt. Pe această cale parcurgem multe schimbări, multe puncte de control, despre care vorbește în Tora.

Metodologia științei Cabala constă în călăuzirea unei persoane prin toate aceste etape de la egoismul său primordial, de bază, până la asemănarea sută la sută cu Creatorul, ceea ce se numește sfârșitul corecției.

Ne îndreptăm deja pe această cale. Într-adevăr, la început nu am înțeles deloc că suntem în strânsoarea egoismului, dorința noastră de plăcere. Dar treptat am avansat și astăzi simțim deja că grupul de studiu este un mijloc de găsire a Creatorului și că egoismul, care se numește Faraon, ne domină.

Pentru a transforma egoismul în dăruire, trebuie să evadăm din el și asta se numește exodul din Egipt, ieșirea se face cu ajutorul Luminii Reformatoare, Tora.

Când dorința se transformă de la primire la dăruire, înseamnă că fac trecerea mea din Egipt în țara lui Israel. Pe parcurs sunt multe schimbări, multe stații intermediare.

Din prima parte a Lecției zilnice de Cabala din 31/03/20 – „Pesah (Trecerea)”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed