“Redeschiderea economiei? Mai întâi, trebuie să ne schimbăm” (Times Of Israel)

“The Times of Israel“ a publicat noul meu articol “Redeschiderea economiei? Mai întâi, trebuie să ne schimbăm

Există dezbateri în întreaga lume despre cum și în ce măsură ar trebui țările să-și redeschidă economiile pentru a preveni o prăbușire completă. Dar redeschiderea acestora fără să ne ocupăm mai întâi de cauza epidemiei de coronavirus, probabil că va avea consecințe teribile, care vor eclipsa calvarul pandemiei actuale.

Credem că suntem în război cu natura, că trebuie să luptăm împotriva ei și să o supunem. Uităm că noi înșine suntem creația naturii. Toate  gândurile, planurile, cuvintele și acțiunile noastre sunt generate de natură, înainte de a se manifesta în noi. Acest lucru este valabil chiar și în aspirația către supunerea naturii. Încercarea de a o cuceri, acest gând plantat în mintea noastră, are chiar și mai puțin sens decât dacă am alerga după propria coadă.

Așa cum nu înțelegem de ce natura ne trimite gândurile aşa cum o face, în acelaşi fel nu înțelegem de ce ne-a trimis coronavirusul. Totuși, el a apărut în urma unui proces care a dus la apariția sa. Dacă vrem să depășim virusul, trebuie să știm de unde provine și care este scopul său. Când vom identifica procesul care a generat virusul, vom vedea ce trebuie să facem pentru a-l înlătura și de ce există mulți alți viruși în depozitul de unde a apărut acesta, unii mult mai înfricoșători.

Mulți oameni de știință au indicat deja comportamentul uman ca fiind cauza apariției virusului.

Ei au explicat că distrugerea habitatelor naturale a multor specii de animale sălbatice le-a obligat să migreze mai aproape de oameni. Acest lucru face ca „răspândirea” virușilor de la animale la oameni să fie mai ușoară și mai frecventă. Toate coronavirusurile care au provocat sindroame respiratorii în acest secol au rezultat din astfel de „revărsări”. SARS, MERS și COVID-19 au fost toate cauzate de viruși care au migrat din regnul animal și au cauzat boli care pot pune în pericol viața umană. La fel, de altfel, este cazul virusului Ebola.

Însă comportamentul uman nu a provocat doar apariţia de viruși. Comportamentul uman a poluat oceanele, lacurile și râurile, a poluat aerul și pământul. A epuizat oceanele de pești, cerul de păsări și pământul de animale. Comportamentul uman înfometează și îmbolnăvește milioane de bărbați, femei și copii din întreaga lume, îi aduce la sclavie, îi violează și îi exploatează în nenumărate moduri. Comportamentul uman provoacă moartea și chinul a milioane de oameni prin război, deportare și distrugerea de comunități și de țări întregi. Chiar și cei bogați și norocoși sunt la fel de afectați de comportamentul uman, căutând refugiu în droguri, sinucidere, alimentație excesivă și depresie. Pe scurt, comportamentul uman este cauza a tot ceea ce este rău și greșit în lume.

Și totuși, ce ne determină să fim atât de răniți de toate și toți cei din jurul nostru? Și dacă comportamentul nostru este fundamental defectuos, îl putem oare repara? Și dacă da, de unde începem?

Începem de acasă

Toate animalele se comportă în funcție de natura lor. Omul este o parte a naturii; prin urmare, omul se comportă în funcție de natura umană. Dacă comportamentul uman este defect, înseamnă că așa este natura umană.

Îmbrățișȃnd copacii, nu vom schimba natura umană, dar îmbrățișarea dintre oameni o va face. Schimbarea ar trebui să înceapă acasă, cu oamenii cei mai apropiați de noi. Trebuie să folosim pauza de la capitalismul infernal, înlesnită de COVID-19, pentru a ne reconecta cu familiile noastre, pentru a restabili legătura care ne-a făcut să fim o familie și pe care atât de mulți dintre noi am pierdut-o pe parcurs.

După aceea, ar trebui să ne uităm la comunitățile noastre și să începem să le reconstruim. Pentru a parafraza cuvintele JFK, nu întreba ce poate face comunitatea pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru comunitatea ta. Pentru a reuși va fi nevoie de angajamentul reciproc, iar dacă oamenii înțeleg importanța și urgența reconstruirii comunităților noastre, vor răspunde pozitiv.

Înainte de a lua măsuri, trebuie să fim conștienți.

Trebuie să lăsăm să pătrundă în mintea noastră, a familiei noastre și a comunității ideea că natura umană este rădăcina tuturor problemelor,  apoi să ne unim și să ne schimbăm. Putem să o facem. Tot ce trebuie să facem este să oferim un exemplu bun și să-i lăsăm pe ceilalți să ne inspire prin exemplul lor. Putem folosi timpul liber suplimentar care ni s-a oferit pentru a afla mai multe despre natura umană, apoi să ieșim și să ne conectăm pozitiv cu prietenii și vecinii noștri.

De la nivelul comunității, trebuie să răspândim peste tot spiritul de prietenie. Așa cum se cântă în balcoanele din Italia, pentru ca melodia să ajungă până la ușile din întreaga lume, la fel se pot face și fapte bune. Nu vă fie frică să filmați un videoclip care îi ajută pe alții și să îl publicați pe rețelele de socializare. Spuneți celor care vă urmăresc că o faceți pentru că doriți să fiți o persoană mai bună, iar ideea va continua. Atȃt este de ușor: îi ajut pe ceilalți, deoarece asta mă face o persoană mai bună. Este tot ce trebuie să știe oamenii. Veți câștiga inimile oamenilor și vor dori să vă urmeze paşii.

Dacă ne dăm seama cine suntem și vrem să ne schimbăm, trebuie doar să ne schimbăm acțiunile. Acest lucru ne va schimba gândurile, ceea ce ne va schimba inimile.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: