“Străini, pe propria noastră planetă” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Străini, pe propria noastră planetă

Cu fiecare zi care trece, devine mai clar faptul că trecem către o nouă eră. Protestele împotriva purtării măștilor sunt răzvrătirea egoului nostru împotriva unei schimbări obligatorii. Companiile de mare tehnologie, cum ar fi Google, Apple și Facebook, le-au spus deja angajaților să lucreze de acasă, cel puțin încă un an. Totul se va schimba: locuri de muncă, bănci, industrie, educație, comerț, relații umane, relații internaționale, întreaga noastră civilizație se va transforma, la fel și noi. Abia atunci, virusul va pleca.

Sistemul exploatator, excesiv de competitiv, unde cineva trebuia să-l distrugă pe celălalt pentru a supraviețui, s-a epuizat.

Atât secretarul general al OMS, António Guterres, cât și consilierul pe coronavirus de la Casa Albă, Dr. Anthony Fauci, au declarat că în viitorul apropiat, un vaccin eficient este puțin probabil. În cuvinte simple, viețile noastre s-au schimbat pentru totdeauna.

Mai mult, cu cât încercăm să revenim la „normalul” anterior, cu atât vom aprinde valuri recurente de Covid. Dacă de fiecare dată când rata contaminării scade, vom insista pe redeschiderea afacerilor, vom experimenta un al treilea, al patrulea și cine știe câte alte valuri ale pandemiei, până când ne vom da seama că nu o putem învinge. Natura ne-a dărâmat și, de fiecare dată când încercăm să ne ridicăm și să luptăm, aceasta trimite o altă lovitură.

Dar natura nu este pe cale să ne ucidă; ea are de gând mai degrabă să ne învețe cum să facem parte din ea, decât să fim extratereștrii ostili pe propria noastră planetă. Și a fi parte a naturii înseamnă în primul rând să ne unim între noi, să ne simțim apropiați de semenii noștri, și în acest fel să învățăm să fim aproape de natură. Lumea în care trăim este un sistem complet și integral. Pentru a-i simți integralitatea, trebuie să ne asemănăm cu ea: integrală și completă. Iar călătoria spre ea începe acasă: cu noi, oamenii.

Sistemul exploatator, excesiv de competitiv, unde cineva trebuie să-l distrugă pe celălalt pentru a supraviețui, s-a epuizat. Gândul de supraviețuire al celor mai potriviţi este contrar întregii naturi, care operează pe principiul complet opus: supraviețuirea celui mai prietenos (căutaţi pe Google). Acum depinde de noi să construim acest tip de societate și, în acest proces, să începem să înțelegem adevărata natură a lumii din jurul nostru.

Nimeni nu ne va ajuta. Ca societate, suntem egoisti si nu stim să ne îngrijim cu adevarat unul de celălalt. Dar putem să “jucăm” această atitudine, până o vom realiza, și dacă reținem că obiectivul nostru este să construim un sistem integrat, unitar, în care toată lumea împărtășește beneficiile, vom reuși.
Deși în profunzime ne dorim cu toții să ne putem întoarce la vechiul nostru mod de viață, chiar dacă nu ar exista coronavirus, nu ar fi foarte înțelept să facem acest lucru.

Există deja atât de multă ură în țară, încât o prăbușire socială, dacă nu chiar un război civil total, este iminentă. În multe feluri, a început deja, dar încă nu este sângeroasă și pare ca şi cum cineva a uitat să facă o declarație oficială.

Însă nu este prea târziu să ne reorientăm. Putem privi în jurul nostru și să vedem că totul constă în opuse, care se completează reciproc. Doar oamenii cred că opozanții ar trebui să se anihileze unii pe alții, ignorând faptul că la fel ca în natură, opuşiii își permit să existe reciproc; la fel este și cu noi.

Vedem lumea ca o imagine plană, bidimensională, fără să ne dăm seama că aceeași natură umană operează toate părțile, toate facțiunile societății umane. Când insistăm să vedem lumea doar printr-o perspectivă, ratăm șansa de a folosi cealaltă perspectivă, ca un „al doilea ochi” și de a obține o viziune tridimensională. Acesta este singurul mod în care putem vedea întreaga profunzime și rotunjime a realității și să găsim cine operează întreaga imagine pe care o vedem în fața noastră. Doar atunci, când puteți privi lumea prin ambele prisme, puteți să o vedeți; așa că, în loc să încercăm să anulăm punctul de vedere al celuilalt, ar trebui să-l prețuim, să-i mulțumim că există, păstrându-ne perspectiva personală.

Unitatea nu este creată atunci când două opuse devin la fel. Este creată atunci când două opuse își completează punctele de vedere diferite, pentru a crea imaginea completă, pe care niciuna dintre părţi nu o poate vedea singură.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed