“Ura provoacă viruşi” (Newsmax)

Articolul meu din Newsmax: “Ura provoacă viruşi

Nu înțelegem de ce a lovit COVID. Oamenii învinovățesc China, îi învinovățesc pe evrei, învinovățesc lilieciii, nurcile, defrișările, companiile farmaceutice corupte și așa mai departe. Dar nimeni nu se învinovățește pe sine. Nimeni nu atribuie izbucnirea COVID-19 propriului nostru rău tratament faţă de toate lucrurile și faţă de toţi cei din jurul nostru.

Este de înțeles; nu vedem sistemul în ansamblu. Deși oamenii de știință știu de cel puțin un secol, că lumea este interconectată și că toate lucrurile sunt construite din aceleași câteva particule, nu o experimentăm în viața noastră de zi cu zi, așa că ne comportăm ca și cum nu este adevărat. Dar comportându-ne astfel, ca și cum nu suntem legați unul de celălalt, este la fel de responsabil cu a bea apa potabilă despre care ni se spune că este contaminată cu listeria, dar noi nu credem pentru că nu putem vedea bacteriile. În momentul în care simptomele apar, este mult mai greu și mai dureros să te recuperezi.

Nu numai că toate părțile realității sunt conectate, ci sunt conectate corect. Mineralul, flora și fauna din lumea noastră funcționează în conformitate cu legile naturale imprimate în ele și nu au libertate de alegere. Lupii nu sunt răi pentru că mănâncă alte animale, iar cerbii nu sunt buni pentru că se hrănesc cu plante și nu cu alte animale. De fapt, dacă nu ar fi carnivorele, ierbivorele ar deveni nesănătoase, s-ar suprapopula, ar epuiza plantele din zona în care trăiesc și, în cele din urmă, ar suferi și ar dispărea, deoarece natura ar găsi un alt mod de a le echilibra populația. Când priviți natura, vă dați seama că păstrează un echilibru perfect, în care fiecare element garantează integritatea întregului sistem.

Există o singură excepție în toată natura: omul. Oamenii sunt singurul element din natură care se poate comporta ca și cum nu are legătură cu nimic și poate scăpa de el pentru o vreme. Până acum, am luptat împotriva naturii, am crescut în forță și, în ultimele două secole, am crezut că aproape am învins-o. Mai rău încă, ne-am luptat unul împotriva celuilalt, iar ura noastră față de celălalt ne-a făcut să stricăm natura și mai mult în cursa noastră de a exploata, de a slei și de a izola comorile naturii, pentru a depăși concurenții umani.

COVID-19 ne-a oprit din cursa noastră, a frânat economia. Ura noastră și dorința noastră de a exploata, guverna și umili au provocat un asemenea rău naturii, încât aceasta a generat un remediu natural pentru natura umană: noul coronavirus. Toate ramurile sale au oprit cursa înarmării și o mare parte a ostilităților pe care țările o executau sau intenționau să le execute una față de cealaltă și chiar ne-au îndepărtat de ceilalți oameni, aşa încât să nu mai fim nevoiţi să tolerăm tensiunile locurilor de muncă ostile sau școlarizarea competiţională.

Dar pentru că nu vedem sistemul, credem că nu ura noastră a provocat apariția virusului; credem că este ceva sau altcineva – pe care îl urâm – care i-a provocat apariția. Ne înșelăm. Propria noastră atitudine unul față de celălalt este cea care a generat acest lucru și alte plăgi care vor apărea în curând, care vor lovi, dacă nu schimbăm cursul.

E pur si muove („Și totuși se mișcă”) a spus Galileo Galilei când a fost forțat să retracteze afirmaţia sa, că Pământul se mișcă în jurul soarelui. Astăzi știm că avea dreptate. Dar când vine vorba de adevăruri care se referă la ura noastră unul față de celălalt, suntem la fel de ignoranți și de încăpățânați ca torţionarii lui Galilei. Este păcat, deoarece orbita Pământului în jurul soarelui este importantă, dar nu la fel de importantă ca faptul că ura creează boli. Ignorarea trecutului este o rușine; ignorarea urmărilor ne poate costa viața.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed