“125 de ani de la primul Congres Sionist – Sionismul încă derutează” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “125 de ani de la primul Congres Sionist – Sionismul încă derutează

În luna august, Organizația Sionistă Mondială – הסתדרות הציונית העולמית își va sărbători cea de-a 125-a aniversare. A fost fondată ca Organizație Sionistă la inițiativa lui Theodor Herzl la Primul Congres Sionist care a avut loc în august 1897 la Basel, Elveția. În această vară, Convenția va căuta să „reconstituie” simbolic acel prim Congres, cu o hologramă a lui Herzl stând pe balconul unde și-a ținut celebrul discurs. Vor fi mulți demnitari acolo și multe discursuri, dar după 125 de ani, sionismul încă derutează mulți oameni care se gândesc la semnificația lui și unde să se poziționeze în privința lui.

Mi s-a cerut să contribui cu mesajul meu referitor la sionism, dar am refuzat să fac acest lucru dintr-un motiv foarte simplu: astfel de evenimente nu au nicio semnificație. Sunt adunări de politicieni care nu vin să asculte, ci să se arate. Nu vor absorbi mesaje care nu le servesc interesul.

Cu toate acestea, dacă, teoretic, ar fi să prezint înțelegerea mea despre sionism așa cum l-am învățat de la profesorul meu RABASH, aș sublinia că sionismul nu se referă direct la poporul evreu, ci mai degrabă la întreaga umanitate.

Cuvântul ebraic Sion provine din cuvântul Yetzi’a, care înseamnă ieșire. Poporul Israel și-a formulat coeziunea unică prin intrări repetate într-o stare de unire și ieșiri din aceasta. Prin lupta lor constantă de a reintra în starea de unitate, vechii evrei au construit o națiune unică, ce laudă valoarea unității mai presus de orice. Întrucât vechii evrei proveneau din toate naționalitățile care existau în Orientul Apropiat antic și în Marea Mediterană, uniunea lor a format o „pace mondială” minusculă, în care oamenii de credințe și culturi aflate în competiție și adesea ostile au putut să se unească și să aibă grijă unul de celălalt. deasupra diferențelor lor inițiale.

Acesta este motivul pentru care națiunea israeliană a fost însărcinată să fie „o lumină pentru națiuni”, pentru a arăta lumii că războiul nu este modalitatea corectă de a exista națiuni, ci există o alternativă de pace și preocupare reciprocă. De aceea, cele mai fundamentale principii ale iudaismului se referă la reguli sociale precum „Ceea ce urăști, nu face altora”, „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, preocuparea pentru cei săraci și slabi și responsabilitatea reciprocă.

Prin urmare, sionismul nu este o ideologie naționalistă. Mai degrabă, este dispoziția unui individ de a lupta împotriva sentimentului său de separare de ceilalți și de a forma o unitate care îi leagă pe toți oamenii într-unul singur.

Marele cabalist și gânditor Baal HaSulam, care a fost și tatăl profesorului meu, a scris la începutul anilor 1950, la scurt timp după înființarea Statului Israel: „Iudaismul trebuie să prezinte națiunilor ceva nou. Iată ce așteaptă ele de la întoarcerea lui Israel în țară!” Mai târziu, el a explicat că acel lucru nou este unitatea unică a evreilor — unitatea mai presus de toate diferențele. Aceasta, a scris el, „ar uni toate națiunile pentru a fi ca una, ajutându-se unii pe alții” și ne va înzestra „cu toleranță unii față de alții”. Unitatea noastră, unitatea evreilor, „ar dovedi cu siguranță națiunilor, dreptatea întoarcerii lui Israel în țara lor, chiar și a arabilor”.

De la începuturile mișcării sioniste, unitatea tuturor evreilor nu a fost niciodată scopul ei. Acesta, din punctul meu de vedere, a fost principalul său dezavantaj. Dacă scopul final al sionismului nu este acela de a uni întreaga națiune evreiască pentru a servi drept model de solidaritate mai presus de diferențe, atunci, așa cum a scris Baal HaSulam „sionismul va fi anulat cu totul”.

Întrucât în ​​prezent predomină diviziunea între noi, valoarea sionismului în ochii israelienilor și evreilor din întreaga lume este în aceeaşi măsură de slabă. Și din moment ce noi nu apreciem chemarea poporului evreu – de a fi un model de unitate – lumea nu îi apreciază pe evrei. „[O] întoarcere ca cea de astăzi” scria Baal HaSulam în acei ani de început, „nu impresionează deloc națiunile și trebuie să ne temem că vor vinde independența Israelului pentru nevoile lor”.

Dacă acest lucru era adevărat la începutul anilor 1950, când israelienii erau încă sionişti, chiar dacă nu puteau fi de acord asupra sensului cuvântului, ne putem doar imagina ce fel de ură trezim astăzi în lume, când singura noastră „viziune” este să devenim o țară bogată, o „națiune startup”.

Trebuie să ne întoarcem de la Yetzi’a, de la ieșire și să intrăm din nou în unitate. Trebuie să restabilim sensul inițial al cuvântului „Sion” și să trăim la înălțimea vocației noastre. Nu are nimic de-a face cu pământul, cu religia sau cu credința. Așa cum strămoșii noștri provin din fiecare credință și crez din Semiluna Fertilă, tot ce avem nevoie pentru a înțelege semnificația sionismului este să aspirăm la unitate mai presus de orice diferență.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed