Alimentația ca o armă

Opinie (Alina Savelyeva, asistenta decanului Facultății de economie mondială şi afaceri internaţionale, Școala superioară de economie, Moscova) în 2008 șeful  IMF Dominique Strauss-Kahn a avertizat vis-a-vis de consecințele grave – răsturnare de guverne şi războaie – care ar putea apărea datorită creşterii bruște a preţurilor la produsele alimentare pe pieţele mondiale.

„Capacitatea de a obține suficientă hrană pentru sine, şi capacitatea de a vinde la export, este o cale de a  a influenţa politica mondială a statelor și implicit economia, spune Alina Savelyeva. Aceasta a dus la creşterea preţurilor la produsele alimentare care a declanşat revoluţiile din Tunisia, Egipt, Maroc şi în altă parte.

„Guvernele Arabe au fost în imposibilitatea de a menţine preţurile scăzute la alimente şi imediat , ca răspuns, au început luptele de stradă, demonstrații urmate de probleme la nivel politic și guvernamental. Un articol din The Daily Telegraph sugerează că tulburările din Egipt si Tunisia au semnalat începutul unei ere a revoluției alimentației

„Ideea de alimente ca armă a fost formulată de Earl Butz, Ministrul agriculturii în guvernul lui Richard Nixon în 1974.  Aceste zile, au adus  agricultura ca un potențial furnizor industrial, ca și o armă ‘ alternativă’  pentru țările  dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare. Termenul „puterea produselor alimentare ” a fost inventat în limba engleză. Dar orice putere sau forță (chiar militare) nu este numai un instrument de atac sau distrugere, dar şi pentru că ele conţin  duşmănia, ca în modelul „morcov şi băţ”.

„Raportul Băncii Mondiale pentru dezvoltare internaţională în 2011 numește trei tipuri de ameninţare la adresa securităţii alimentare care ar putea duce la conflict militar: 1) naturale (seceta şi inundaţiile), 2) economice (modificări de preţ majore pentru produse alimentare de bază) şi 3) politice, adică, interzicerea accesului la resursele de teren sau la programe de asistenţă socială.”

Comentariul meu: Dezastrele naturale şi acumularea de arme vor  aduce lumea într-o stare de pericol. Putem să influenţăm primul tip de ameninţare natural şi indirect, străduindu-ne să eliminăm cea de a doua şi a treia ameninţare.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed