“Am filma orice pentru atenția rețelelor sociale” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinAm filma orice pentru atenția rețelelor sociale

„Timp de mai bine de 40 de minute, o femeie a fost hărțuită de un străin într-un tren de transport public din Philadelphia și apoi violată în timp ce trecătorii își ridicau telefoanele mobile, se pare că pentru a înregistra atacul”, a informat NBC News săptămâna trecută. „Atacul a fost observat de un angajat al SEPTA (Autoritatea de Transport din Sud-Estul Pennsylvania), care a sunat la 911, permițând ofițerilor SEPTA să răspundă imediat și să rețină suspectul în faptă”. Câteva zile mai târziu, a apărut un alt videoclip, înfățișând un crocodil năvălind asupra unui băiat de paisprezece ani, ale cărui rămășițe au fost găsite câteva ore mai târziu.

În timp ce comentariile unor cititori au exprimat șocul față de refuzul celor din jur de a interveni, cred că instinctul lor natural de conservare este cel care i-a împiedicat să facă acest lucru. Ceea ce nu este firesc, însă, este faptul că au documentat evenimentele pe telefoanele lor și le-au postat pe rețelele de socializare. Aceasta este o mărturie că nu numai că suntem mai răi decât orice animal, ci ne bucurăm și exploatăm suferința altora, chiar și atunci când celălalt este o femeie sau un copil.

Pe față, cei din jur nu au comis nicio crimă, totuși suntem îngroziți de ei chiar mai mult decât suntem înspăimântați de agresorul sexual sau de moartea copilului. Există un motiv întemeiat pentru asta: cei din jur ar fi putut fi fiecare dintre noi. Nu erau oameni bolnavi; erau oameni obișnuiți care făceau naveta la sau de la serviciu, sau poate călătoreau pentru a vizita un prieten sau un membru al familiei. Ele reprezintă adevărata față a societății din care și noi facem parte.

Înțelepții noștri au definit indiferența drept „Domnul sodomit”, principiul pentru care orașul biblic Sodoma a fost distrus. Ei au numit acest principiu: „Să fie al meu ce-i al meu și al tău să fie ce-i al tău” (Mișna, Avot, 5:13), ceea ce înseamnă că nimeni nu interferează cu viața altei persoane; fiecare ţine pentru el sau ea. Pentru această nepăsare, Sodoma a fost distrusă. Cât de departe suntem de această trăsătură? Judecând după cei care au filmat, am depășit-o.

Acesta este motivul pentru care societatea noastră se dezintegrează. Vedem deja că nu avem niciun sentiment pentru ceilalți, în afară de dorința de a le exploata nenorocirile sau de a le folosi pentru o oarecare plăcere egoistă. Nu este timpul să facem ceva despre cine suntem în loc să așteptăm o soartă de tip Sodoma?

Să te bucuri de suferința oamenilor nu este nimic nou pentru omenire. În Roma antică, de exemplu, o pedeapsă obișnuită pentru cei mai răi dintre criminali, sclavii fugiți și creștini, era damnatio ad bestias (condamnarea la fiare), în care oamenii condamnați erau uciși de animale sălbatice, cum ar fi leoparzii sau leii, înaintea unei mulţimi care aplauda în Colosseum. În aceste zile, Colosseum-urile sunt Instagram, Facebook, Twitter și alte rețele de socializare. S-ar putea ca arenele să fie diferite, dar bucuria spectatorilor indică faptul că nu ne-am schimbat.

Cred că trebuie să începem să gândim serios la corectarea naturii noastre de bază. Suntem în pragul distrugerii. O rasă a cărei natură este atât de coruptă, o rasă care a pus stăpânire pe planetă și își impune răutatea tuturor ființelor, nu va avea voie să trăiască mult timp. Cred că trebuie să redirecționăm nu doar comportamentul nostru, ci și cauza comportamentului nostru, motorul său, și anume propria noastră natură.

Nu am nicio îndoială că până la urmă vom ajunge la hotărârea că trebuie să facem asta, dar mi-e teamă de prețul pe care va trebui să-l plătim până ajungem acolo. Dacă facem o alegere conștientă de a ne schimba acum, înainte ca natura să ne oblige să facem acest lucru, vom evita cataclismele care ne așteaptă în mod clar. Dacă alegem inacțiunea, nimic nu le va împiedica să vină.

Ultimele urme ale umanității vor trebui să facă în continuare schimbările necesare și să reformeze natura umană, să nu mai existe niciun motiv pentru existenţa unor astfel de dezastre. Pământul este suficient de bogat pentru a asigura din abundență cele necesare tuturor, dar depinde dacă ne schimbăm în bine sau ne menținem natura diabolică.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed