“America, în căutarea unei “noi normalităţi”” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinAmerica, în căutarea unei “noi normalităţi”

Potrivit unui studiu publicat de Pew Research Center, la doi ani după pandemie, „o parte tot mai mare de americani par gata să treacă la o nouă normalitate, chiar dacă formele exacte ale acelei noi normalități sunt greu de deslușit”. Deși „numărul oficial al deceselor cauzate de coronavirus în Statele Unite… se apropie acum de 1 milion de vieți”, scrie centrul de cercetare într-un alt raport, iar mortalitatea în exces din cauza Covid-19 este de 20%, americanii doresc cu disperare să reia normalitatea.

Șomajul a scăzut la niveluri de dinainte de pandemie, copiii sunt la școală, afacerile sunt deschise, iar evenimentele sportive și de divertisment au loc aproape ca înainte. Dar escaladarea violenței, o adâncire a diviziunii între roșu și albastru și popularitatea în scădere a președintelui indică faptul că o nouă normalitate va trebui să însemne o nouă societate.

Poporul american este foarte diferit de majoritatea celorlalte națiuni. Nu a apărut dintr-un grup central de oameni înrudiți, un clan care a evoluat într-un trib, care a crescut într-o națiune. Statele Unite ale Americii sunt o țară de imigranți sau descendenți ai imigranților. Oameni de toate mediile, naționalitățile, etniile, culturile și credințele o locuiesc. Adesea, aceste naționalități, culturi și credințe au purtat cu ele secole de vrăjmășie atunci când au ajuns în „țara posibilităților nelimitate”.

În timp ce în trecut, părea că poporul american a reușit să depășească prăpastia și să dezvolte o identitate distinctă, acum se pare că țesătura societății se rupe. Ultimele alegeri prezidențiale au adâncit diviziunea dintre republicani și democrați, iar timpul de la alegeri nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile.

De asemenea, tensiunile rasiale au crescut din nou, iar teoria rasei critice este adoptată cu căldură în unele state și respinsă vehement în altele. Uneori, pare că America este în pragul unui alt război civil.

În lumina situației, cred că America ar trebui să trateze prăpastia ca pe o chemare a poporului său de a remedia în cele din urmă rupturile și de a uni indivizii într-o națiune unită. America are toate resursele, tot know-how-ul și toate motivele pentru a acţiona în această direcție, deoarece viitorul său depinde de solidaritatea dintre oamenii săi mai mult decât de orice altceva.

În ceea ce privește coeziunea și solidaritatea, cred că evreii americani pot și ar trebui să joace un rol major în promovarea unității. Fiind o națiune care a apărut la fel ca poporul american – când oameni din triburi și clanuri diferite, adesea în competiție, s-au unit împreună – evreii au în ADN-ul lor să se conecteze mai presus de diferențe.

În acest moment, evreii sunt divizați mai mult decât orice altă națiune, credință sau etnie de pe planetă, dar sămânța unității este îngropată în inconștientul fiecărui evreu. Regele Solomon a fost cel care a scris: „Ura stârnește ceartă și iubirea acoperă toate crimele” (Prov. 10:12), iar poporului evreu i s-a poruncit să nu-și urască frații și să-și iubească aproapele ca pe ei înșiși (Lev. 19). ). În vremurile când păzim aceste porunci, eram o lumină pentru națiuni; când ne-am întors unul ȋmpotriva celuilalt, lumea s-a întors împotriva noastră.

Dacă evreimea americană își va uni rândurile destrămate, va da un exemplu pe care restul Americii îl va urma cu bucurie. Și dacă America se va uni, va fi un exemplu pentru întreaga umanitate.

Poate fi ironic, dar se pare că războiul din Ucraina a oferit Americii ceva în jurul căruia să se unească: obiecția lor față de invazia Rusiei în Ucraina. O unitate nou găsită va oferi Americii puterea de care are nevoie pentru a înfrunta Rusia. Dacă este folosită corect, poate readuce societatea americană pe drumul cel bun spre realizarea jurământului de loialitate de a fi „o singură Națiune sub Dumnezeu, indivizibilă, cu libertate și dreptate pentru toți”.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed