Banii nu pot cumpăra fericirea

Opinie (Robert Skidelski, membru al Camerei Lorzilor din Anglia, profesor emerit de economie politică la Universitatea din Warwick, english.aljazeera.net : „Civilizaţia din vest este din ce în ce mai nesatisfăcătoare, împovărată cu un sistem de stimulente care sunt în special pentru acumularea de bogăţii, dar care nu subminează capacitatea de a ne bucura de ele. Capitalismul poate fi aproape de epuizarea potenţialului său de a crea o viaţă mai bună – cel puţin în lumea ţărilor bogate…

„Câştigurile materiale pot continua deşi există dovezi că ele nu îi mai pot face pe oameni mai fericiţi…”

Aceasta nu este pentru a denigra capitalismul. A fost şi este un sistem superb pentru depăşirea deficitului. Prin organizarea unei producţii eficiente şi prin direcţionarea ei mai degrabă către bunăstare decât către putere, el a ridicat din sărăcie o mare parte a lumii.”

Dar ce se întâmplă cu un astfel de sistem când deficitul se transformă in surplus? Are doar rolul de a produce şi mai multe pofte stimulând apetitul epuizat cu gadget-uri noi, cu fiori şi emoţii? Cât mai poate continua asta? ..

„Aceasta a inspirat modul de viaţă american, unde banii vorbesc totdeauna. Sfârşitul capitalismului înseamnă simplul sfârşit al nevoii de a asculta de ei. Oamenii vor începe să se bucure de ceea ce au în loc să vrea mai mult…”

„Seviciile financiare se vor restrânge fiindcă bogatul nu va mai vrea ce a vrut mereu, să devină şi mai bogat..”

„Dezonoarea lăcomiei este probabilă numai în acele ţări ai căror cetăţeni au deja mai mult decât au nevoie. Evidenţa sugerează că economiile vor fi mult mai stabile şi cetăţenii mult mai fericiţi dacă bunăstarea şi veniturile vor fi mai uniform distribuite.”

Comentariul meu: Nimeni nu a prevăzut că natura noastră, egoismul, nu se va dezvolta la nesfârşit, şi brusc, pentru prima oară în istorie, el va începe să se schimbe şi să se transforme de la egoismul individual la egoismul general, integral şi dependent de global, şi că oamenii vor simţi gol în vechea umplerea egoistă individuală. Aceia care încă aleargă după „bani=fericire” vor realiza repede că metodele anterioare de strângere a acestei „fericiri” nu mai funcţionează fiindcă lumea a devenit globală şi integrală.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: