“Bogăția unei națiuni” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Bogăția unei națiuni

Numele complet al celebrei compoziții a lui Adam Smith, Bogăția Națiunilor, este O anchetă asupra naturii și cauzelor bogăției națiunilor. În urmă cu câțiva ani, Israelul a găsit un izvor care este obligat să provoace o mare bogăție: gaze naturale, multe gaze naturale! Pentru a valorifica cu înțelepciune bogăţia, statul a înființat Fondul cetățenilor israelieni, un fond suveran de avere care va asigura că câștigurile neprevăzute bruște nu dezechilibrează economia. În această lună, fondul a început să elibereze bani pe piață, iar cursa de a avea cash a început. Pentru mine, acesta este un semn că îl folosim greșit încă de la început.

Bogăția unei națiuni nu este măsurată prin capitalul său și nu este mărită de „mâinile invizibile”, așa cum s-a referit Smith la puterea interesului propriu de a beneficia societatea. Dimpotrivă, interesul propriu este atât de puternic astăzi încât a devenit principala forță distructivă a umanității.

Astăzi, bogăția adevărată și durabilă este măsurată prin nivelul de coeziune al unei societăți. Dacă începem prin a lupta pentru pradă, atunci transformăm avantajul într-o pierdere. Dacă bogăția nu face decât să mărească diviziunea noastră, atunci ne va slăbi și asta la toate nivelurile: economic și de altă natură.

Resursele noastre valoroase, în special în statul Israel, sunt resursele umane, nu resursele financiare sau monetare. În loc să ne concentrăm pe bogăție, ar trebui să ne concentrăm pe vitalitatea socială, pe ceea ce va face oamenii din țara noastră să prospere și cu siguranță nu pe mai mulți bani.

Conexiunea ne va face prosperi, va crea locuri de muncă și va reduce cheltuielile inutile (din care sunt foarte multe). „Veniturile” din aceste operațiuni vor aduce mult mai mult decât poate produce vreodată orice fond suveran.

Toate problemele cu care ne confruntăm, de la inflația crescândă la transporturile întârziate până la penuria de alimente și semiconductori sunt simptome ale diviziunii noastre sociale și ale dușmăniei omniprezente între oameni. Când le reparăm, nu ne vom rezolva doar problemele sociale, ci ne vom vindeca și economia și ne vom vindeca relațiile cu vecinii noștri care își bat joc de manifestările noastre de neînțelegere și ne disprețuiesc pentru dezbinarea noastră socială.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed