“Când roboții ne iau locurile de muncă” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Când roboții ne iau locurile de muncă

Ce vom face când roboții ne vor prelua locurile de muncă? În multe domenii ale pieței muncii, aceasta se întâmplă deja. De la casieri la avocați, mașinile computerizate înlocuiesc oamenii într-un ritm alarmant, care doar se accelerează. Nu va trece mult până când roboții vor prelua lucrările agricole, locurile de muncă de livrare, majoritatea locurilor de muncă de producție și a lucrătorilor din hoteluri. Aparatele vor înlocui de asemenea, casierii băncilor, personalul call-centrelor, pe lângă multe alte locuri de muncă ce au fost deja în mare parte automatizate.

Cu toate acestea, există un domeniu în care vor fi solicitați din ce în ce mai mulți oameni și computerele nu le vor lua niciodată locul: educația. Prin educație nu mă refer la învățare. Mașinile pot preda totul, de la matematică la istorie. Cu toate acestea, mașinile nu ne pot educa în sensul mai profund al cuvântului. Mașinile nu pot transforma un copil într-un adult încrezător și pozitiv din punct de vedere social. Aceasta este ceva ce ține exclusiv de competența educatorilor.

În lumea de astăzi, totul este conectat. Nu numai internetul ne conectează. Fiecare produs de pe planetă este produs în mai multe țări; alimentele pe care le consumăm sunt cultivate și fabricate în mai multe țări; energia pe care o folosim pentru încălzire, gătit și conducere este produsă sau pompată în țări diferite de cele în care este utilizată în principal. Dacă nu ar fi conexiunile noastre unii cu alții, la toate nivelurile, de la cel mai personal la cel internațional nu am supraviețui.

Cu toate acestea, în timp ce am devenit total conectați și dependenți unul de celălalt, am devenit de asemenea, intens ostili unul față de celălalt. Recentele atacuri armate în masă din SUA și războiul dintre Rusia și Ucraina sunt exemple evidente ale dușmăniei pe care oamenii și națiunile o simt unele față de altele. Cu toate acestea nu este doar la nivel impersonal, ci și între frați, soți, prieteni și colegi. Neîncrederea este peste tot și acolo unde nu există încredere, nu pot exista comunități puternice sau familii fericite. Acolo unde nu există comunități puternice sau familii fericite, nu există oameni fericiți. Drept urmare, întreaga societate se prăbușește și nicio tehnologie nu poate opri asta.

Deoarece computerele nu pot învăța oamenii să aibă încredere unii în alții sau să aibă grijă unii de alții, cel mai solicitat loc de muncă în viitor va fi cel al educatorilor: oameni care îi învață pe alții să devină persoane grijulii, care se străduiesc să mențină o societate bazată pe responsabilitatea reciprocă, mai degrabă decât pe izolare și suspiciune.

O astfel de societate nu va fi mai puțin vitală sau energică decât societatea hiper-competitivă de astăzi. Cu toate acestea, oamenii nu vor concura pentru a se învinge unii pe alții, ci pentru a fi cei care contribuie cel mai mult la unitatea și conexiunea dintre oameni.

Vor exista în continuare laude și onoare, dar ele nu vor fi acordate celor ale căror acte egoiste îi calcă pe toți ceilalți pe drum, ci celor care îi împuternicesc pe alții prin munca lor. Realizările individuale nu numai că se vor înmulți, dar societatea le va încuraja, deoarece vor avansa întreaga societate și nu vor veni pe cheltuiala nimănui. Într-o astfel de societate, oamenii vor simți că își pot realiza visele și pot fi cine își doresc să fie și în același timp rămân parte a unei societăți vibrante și atente.

Educația către o astfel de societate necesită sensibilitate și înțelegere a naturii umane. Pe măsură ce tot mai mulți oameni îmbrățișează această nouă mentalitate, vor exista din ce în ce mai mulți educatori de acest fel, care vor inversa alienarea care domină relațiile noastre de astăzi și vor ajuta la crearea unei societăți grijulii și incluzive.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed