“Capitalismul este terminat, ce urmează?” (Newsmax)

Articolul meu pe Newsmax: “Capitalismul este terminat, ce urmează?

Capitalismul moare, de mult timp, dar nu știam. Ne-am gândit că îl practicăm; am considerat că este cel mai avansat sistem economic pe care omenirea l-a conceput vreodată, în timp ce, de fapt, a fost mult timp “kaput” sau, așa cum îl definește Dicționarul Webster, „complet terminat, învins, distrus, incapabil să funcționeze”. Într-adevăr, capitalismul a fost distrus de însăși forța pe care intenționa să o valorifice: egoul uman.

Când a apărut pentru prima dată în umanitate, capitalismul a fost lucrul potrivit la momentul potrivit. A facilitat progresul, concurența sănătoasă și, în multe cazuri, o șansă de a-ne construi o viață bună, bazată pe dorința cuiva de a munci din greu. Dar în ultimele decenii, legătura dintre forța de muncă și venituri a fost spulberată și zdrobită, înlocuită de o vrăjitorie financiară și exploatarea puterii financiare pentru câștig politic și viceversa. Și doar pentru a demonstra deconectarea, întrebați-vă acest lucru: dacă fiecare industrie și fiecare serviciu din țară înregistrează valori minime în acest moment, cum vine Wall Street să atingă niveluri record? Așa arată o conexiune distrusă, între forța de muncă și venituri. Foarte puțini câștigă din aceasta.

Acum, datorită coronavirusului, devine evident că parcursul capitalismului a fost împlinit. Consider că valul de stocuri pe care l-am văzut după scăderea inițială, când COVID-19 a lovit prima dată, este cântecul de lebădă al capitalismului. Ca și recuperarea bruscă aparentă a unui muribund înainte de prăbușirea definitivă, Wall Street este în prezent în sărbătoare. Dar va fi de scurtă durată. Foarte curând, își va începe declinul final. Poate fi un proces mai lung sau unul mai scurt, dar în orice caz, capitalismul și-a desfășurat cursul.

Pentru mine, întrebarea mai tulburătoare este „Ce urmează?” Pentru că dacă nu suntem atenți, semnele indică o nouă eră întunecată. Forțele radicale devin din ce în ce mai dezlănţuite și încearcă să răstoarne democrația și capitalismul și să instaleze totalitarismul. Poate lua forma comunismului, a fascismului sau a nazismului, dar indiferent care ar fi, nu va fi în beneficiul oamenilor obișnuiți.

Totuşi, acest lucru se va întâmpla numai dacă rămânem inactivi. Este evident pentru toţi că lumea de azi este un sistem integral, ale cărui părţi sunt toate interconectate. Tot ce face fiecare dintre noi afectează întreaga umanitate. Într-un astfel de sistem, grija doar pentru noi înșine este o prerogativă pe care nu ne-o putem permite. Trebuie să dezvoltăm o gândire mai incluzivă în care să ne calculăm acțiunile în funcție de beneficiile comunităților, orașelor, țărilor și, în cele din urmă, ale lumii, în loc de propriul nostru beneficiu. Dacă suntem conștienți de acest lucru, atunci nu avem nicio scuză să stăm pe margine și să lăsăm evenimentele să se dezvolte singure. Trebuie să răspândim ideea că toți suntem responsabili unul pentru celălalt.

Luptele violente pe care le vedem acum, sunt contraproductive cauzei responsabilității reciproce, deoarece acestea nu fac decât să crească ura și separarea. A fi interconectați și interdependenți înseamnă că ne îngrijim unii de alții. La fel cum nu aș acționa violent împotriva unui membru al familiei mele cu care nu sunt de acord, tot așa trebuie să evit violența față de ceilalți, pe care mă bazez, chiar dacă din orice motiv ei nu-mi plac.

Nu susțin socialismul și, cu siguranță nici comunismul, de niciun fel. Nici eu nu am o apartenență politică anume. Interesul meu este bunăstarea umanității. În consecință, susțin grija, considerarea reciprocă și responsabilitatea reciprocă.

Sistemul economic rezultat după dispariția capitalismului va fi ceva pe care nu l-am încercat niciodată, deoarece nu ne-am îngrijit niciodată unul de altul, decât dacă erau familie (și chiar nici atunci, mereu). Nu există un contur clar al acestei economii, devreme ce acum trebuie să începem să ne îngrijim unul de altul, dar imediat ce vom începe să o facem, vom ști ce este de făcut.

Seamănă puţin cu a fi mamă pentru prima dată. O femeie, până când nu va avea primul copil, habar nu are cum să fie mamă. Dar de îndată ce copilul se naște, ea știe brusc. Simte ce ar trebui să facă pentru că iubirea ei îi ghidează maternitatea.

Același lucru este valabil și pentru o societate care se bazează pe grijă. Până nu vom începe să o construim, nu vom ști cum ar trebui să fie. Dar odată ce facem primul nostru pas, cunoașterea va veni prin grija noastră unul pentru celălalt.

Este posibil și este urgent. Dacă așteptăm, forțele radicale, totalitare, vor obține prea multă forţă și vor duce societatea pe drumul complet opus.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed