Capitalismul Vrea Sa Ne Despartim

In stiri (din Gardianul)„Vrem sa credem ca ne aflam pe o piata libera; ca ne aflam in spatele fortelor publicitatii si manipularii sociale de catre fortele pietii. Dar exista un nou trend social- aparitia unei ‚persoane unice’ ca model de consumator- care reprezinta un paradox. Ceea ce credeam odata ca este radical- sa fim singuri- poate fi acum retrograd.

„Relatia pe termen lung, cum ar fi slujba pe viata, este deja transformata in slujba pe termen scurt, aranjamente temporare fara promisiuni viitoare, asa cum sociologul Zygmunt Bauman ne-a avertizat acum cateva decade.Este greu pentru doua persoane sa fie intreprinzatori, fara o promisiune pentru un viitor stabil, impreuna. Capitalismul vrea ca noi sa fim singuri.

„A fi singur, a fost inca din anii 60 o decizie radicala, o forma de rebeliune impotriva conformismului capitalism burghez. Asa cum spune sociologul Jean-Claude Kaufmann, indepartarea de viata de familie catre un stil de viata singuratic in secolul 20 a fost parte a „momentului unic de individualism’. Dar aceasta ‚libertate’ pare mai putin stralucitoare cand este privita din perspectiva schimbarilor planificate de consumerism.

„Acum este logic sa convingi populatia sa traiasca in singuratate. Conform unui studiu condus de Jiangui Liu de la Universitatea din Michigan, oamenii singuri consuma cu 38% mai mult decat produc, ambalarea este cu 42% mai mare, se consuma cu 55% mai multa electricitate si 61% mai multa benzina pe persoana dacat intr-o gospodarie de patru persoane. In SUA, conform Biroului Populatiei, oamenii singuri in segmentul de varsta intre 25-34 de ani, depasesc numarul celor casatoriti cu 46%. Iar divortul este o piata in crestere: o familie destramata inseamna ca doua gospodarii trebuie sa cumpere doua masini, doua masini de spalat, doua televizioare. Zilele in care nucleul familial este consumatorul ideal au apus…..

„Consumerismul vrea ca voi sa fiti singuri si de aceea este prezentat ca fiind sexy. Ironia este de fapt ca acum este cel mai potrivit moment de a fi in relatii de lunga durata atat in familie cat si la slujba, de a planifica viitorul, si poate chiar de a dori sa aveti copii, decat sa fiti singuri. Cuplurile si relatiile de lunga durata cu alte comunitati, par a fi acum singura alternativa radicala la fortele care reduc izolarea, circulatia nomada, cautarea de legaturi cu corpurile care poarta in ele constructia uzurii percepute.”

Comentariul Meu: Acesta este modul in care capitalismul priveste societatea, doar ca si consumator al produselor sale. Aceasta atitudine a egoismului fata de umanitate si natura ne conduce catre o confruntare cu natura, cu criza si acum vedem inutilitatea egoismului pentru existenta noastra. Pentru a iesi din criza, trebuie sa incepem sa ne corectam natura egoista.

Dorinta de a transforma in sclavi pe oricine si intreaga lume este dorinat naturala a egoismului din noi. Insa natura are un plan: sa ne aduca la echilibru, la egalitate si unitate. Daca nu recunoastem aceasta necesitate, atunci acest plan va fi implementat prin criza. Este cu adevarat pacat pentru victime.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: