“Care este motivul din spatele creșterii dezastrelor naturale din zilele noastre?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Care este motivul din spatele creșterii dezastrelor naturale din zilele noastre?

Când observăm dezastre naturale, am putea înțelege anumiți factori geologici și ecologici, dar ce se află în spatele acelor factori? Cu alte cuvinte, ce se află în spatele lumii pe care o percepem în jurul nostru?

Am putea spune „legile naturii”, dar asta nu oferă un răspuns complet.

De ce, atunci, încă de la început dezastrele naturale se întâmplă, și de ce sunt în creștere în ultima vreme?

Dezastrele naturale rezultă din dezechilibrul nostru cu natura. În timp ce lumea și universul nostru abundă în materie minerală și forțe fizice, calitativ vorbind nivelul mineral al existenței este cel mai de jos nivel calitativ din natură. Cel mai înalt nivel calitativ este cel al omului.

Echilibrul sau dezechilibrul la nivel uman determină echilibrul sau dezechilibrul nostru cu natura. Prin urmare, cu cât conexiunile noastre devin mai dezechilibrate – în cazul în care relaționăm unul cu celălalt acordând din ce în ce mai mult beneficii personale în detrimentul beneficiului celorlalți, adică devenind din ce în ce mai egoiști – cu atât mai mult experimentăm crize precum dezastrele naturale.

Trăim într-un sistem global interconectat, interdependent și închis, în care toți ne influențăm reciproc. Una dintre problemele noastre este că nu reușim să simțim marea amploare a interdependenței noastre. Prin urmare, trebuie să învățăm mai întâi despre interdependența noastră, și din înțelegerea și simţirea din ce în ce mai mare a interdependenței noastre, să începem să stabilim noi conduite între noi: legi de cooperare, reciprocitate și concesii reciproce la scară mondială. Până când nu ne vom trezi la măsura interdependenței noastre, atunci nu vom reuși să atingem echilibrul necesar în conexiunile dintre noi, care ne-ar echilibra cu natura. Ne putem aștepta apoi ca dezastrele naturale – împreună cu alte câteva crize – să continue să crească până când ne conectăm pozitiv.

Bătrânul Hillel a formulat primul pas către respectarea unor astfel de legi: „Ceea ce urăşti, nu face semenului tău”. Cu alte cuvinte, cel puțin aveți mare grijă să nu faceți rău altor persoane. Respectarea acestei condiții este un pas inițial către adoptarea legilor cooperării și reciprocității între noi. Prin urmare, deși această condiție încă nu aduce în echilibru între noi și cu natura, ea pune capăt exploatării noastre reciproce și a naturii în scopuri rele.

Oricât de agreabilă ar suna o astfel de condiție, este naiv să credem că este posibil să o respectăm din pornire. Pentru a respecta o astfel de condiție, avem nevoie de un nou tip de educație, care să se concentreze în primul rând pe aducerea în echilibru cu natura. Trebuie să ajungem la o simţire a interdependenței noastre globale, iar în prezent suntem departe de asta.

Cu cât trecem mai mult printr-o astfel de educație, cu atât mai mult ar trebui să ajungem la o senzație de interdependență – o senzație care ar trebui să ne ghideze către prioritizarea altruismului și cooperării față de egoism și exploatare. Am putea atunci să renunțăm la nenumăratele forme de exploatare care există în lumea noastră de astăzi. Acesta este primul pas: înțelegerea faptului că a răni pe ceilalți ne răneşte pe noi înşine, în cele din urmă ne dăunăm nouă înșine. Dezastrele naturale sunt un exemplu al acelui tip de daune indirecte pe care ni le aducem unul altuia, dacă nu reușim să intrăm în echilibru cu natura.

Based on the Daily Kabbalah Lesson with Kabbalist Dr. Michael Laitman on March 14, 2011. Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.
Image by NOAA on Unsplash

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: