“Care sunt limitele Inteligenţei Artificiale?” (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, pe Quora: Care sunt limitele Inteligenţei Artificiale?

I.A. va putea face multe, dar limita sa finală este că nu va putea niciodată să fie ca o ființă umană în curs de dezvoltare. Este imposibil, deoarece există o forță mai mare a naturii care este deasupra noastră, oamenii, care ne-a creat și care nu poate fi programată. I.A. nu ar putea niciodată să realizeze nivelul acelei forțe superioare, deoarece ar avea nevoie de o anumită conexiune, care îi lipseşte Inteligenţei Artificiale. Conexiunea cu forța superioară este un punct care există într-o persoană, din sursa respectivă. Acest punct este numit „o parte a Divinității de sus”.

Acest punct este o dorință minusculă între toate dorințele noastre, care este legată de o natură altruistă superioară, una de iubire și dăruire. Nu putem programa tehnologia pentru a dezvolta aceste tipuri de calități, la fel cum nu putem programa dorințele. Tot ce putem programa sunt acțiuni care provin din acele dorințe, dar nu și dorințele în sine.

Programatorii care lucrează cu I.A. explică faptul că putem construi sisteme inteligente care învață și se dezvoltă în timp, devenind mult mai inteligenți decât cum le-am construit inițial. Cu toate acestea există o limitare, pe care I.A. nu o va putea traversa niciodată: nu va deveni niciodată cu adevărat emoţională și sensibilă. Ar putea efectua mai multe acțiuni care ar face-o să pară sensibilă și să simtă, dar nu va putea niciodată să simtă cu adevărat deoarece sentimentul aparține dorinței.

Tehnologia nu poate simți sau nu poate fi făcută să simtă. Ar putea simula sentimente, dar adevăratele sentimente i-ar lipsi. Prin urmare, toată I.A. va rămâne robotică în cele din urmă. Creierul și reacțiile sale au potențialul de a-l face de trilioane de ori mai inteligent sau mai util decât oamenii. Cu toate acestea, oamenii vor ajunge la vârf, atât timp cât nu vom programa I.A. să ne distrugă.

Pentru a ne asigura un viitor mai bun, va trebui să realizăm că I.A. și alte tehnologii noi nu contează. Ceea ce contează este dezvoltarea sufletului. Dezvoltând punctul din noi care are potențialul de a semăna cu forța superioară a iubirii, dăruirii și conexiunii, atunci dezvoltăm ceva care este cu adevărat unic și care are puterea de a ne îmbunătăți, spori și chiar să ne schimbe viața.

Natura va fi întotdeauna superioară oricărei I.A. sau altei tehnologii pe care o creăm. Vom afla că natura însăși – forța iubirii, dăruirii și conexiunii – nu are niciun interes în relațiile noastre cu I.A., ci că are o singură cerere pentru noi: să devenim similari cu ea și să realizăm armonia totală, fericirea, pacea, încrederea și iubirea care provin din realizarea noastră a acestei asemănări.

Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.Photo by Andrea De Santis on Unsplash.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: