“Ce ar însemna pentru Israel reîntoarcerea lui Trump” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCe ar însemna pentru Israel reîntoarcerea lui Trump

Potrivit unui sondaj recent Rasmussen Reports, dacă alegerile prezidențiale din SUA ar avea loc astăzi, fostul președinte Donald Trump s-ar întoarce la Casa Albă. Dacă o asemenea prognoză ar deveni realitate, am putea presupune că Israelul își va recupera un prieten. Cu toate acestea, această actualizare ar depinde în totalitate de evreii înșiși.

Abordarea deficitară a crizei imigrației ilegale și retragerea dezordonată a SUA din Afganistan sunt câțiva dintre factorii atribuiți dezaprobării americanilor față de președintele Joe Biden. 58% dintre votanții americani probabil dezaprobă performanța la locul de muncă a președintelui, în timp ce doar 40% o evaluează pozitiv pe baza noului sondaj. Sondajul prezice, de asemenea, o victorie a lui Trump în 2024 dacă va candida la funcția de președinte împotriva lui Joe Biden sau Kamala Harris.

Recentul impuls eșuat de pe culoarul progresiv din cadrul Partidului Democrat pentru a opri asistența SUA către Israel de a contribui la finanțarea sistemului critic de apărare a Cupolei de Fier, a fost un avertisment clar cu privire la interesul antisemit de a șterge Israelul de pe hartă. Mai mult, nu putem și nu trebuie să ignorăm ascensiunea antisemitismului și a sentimentului anti-israelian din America, care este evidentă în social media, în politică, în școli și universități.

În 2005, când am vizitat Statele Unite, am încercat doar să avertizez despre un astfel de scenariu. Am ținut prelegeri la una dintre universități și m-am certat cu evreii care au umplut sala, cu privire la faptul că America va avea un viitor sumbru și că antisemitismul își va ridica capul la o înălțime care nu ar fi departe de ura Germaniei în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. Au refuzat să-mi ia în seamă avertismentele. „Predicțiile tale nu se pot împlini. Avem organizații puternice. Suntem admirați de toată lumea”. M-au privit cu neincredere totală.

Nouă ani mai târziu, în 2014, m-am întors și am încercat din nou să vorbesc inimilor lor. Ura față de evrei se aprindea deja, se simțea, dar am perceput aceeași indiferență în ei. Până în ziua de azi, majoritatea evreilor sunt încă susținătorii înfocați ai președintelui Biden, fără a înțelege gama de forțe ostile Israelului care stau în spatele lui. Cel puțin jumătate din țară, cu un sprijin remarcabil din partea evreilor americani, a ales o administrație democratică. Asta au ales, asta au primit.

Rădăcina problemei este că evreii nu sunt isteți. Ne tot întrebăm de ce sunt atât de multe lovituri împotriva noastră? Nu ne dăm seama că aducem acest lucru asupra noastră fiind astfel de oameni miopi. Ne iubim duşmanii și ne disprețuim prietenii, îndepărtându-i și distanțându-ne de ei. Așadar, nu este de mirare că ne aflăm în stări de turbulență constantă și situații neplăcute.

De ce evreii americani nu au susținut realegerea lui Trump? Cine era mai bun pentru Israel decât el? Chiar credem că Stânga ne va garanta existența pentru viitor? Nu garantează nimic; din contră, ne săpăm propriul mormânt.

Tora vorbește despre încăpățânarea evreiască atunci când se referă la poporul Israel ca un „popor cu gât rigid” (Exod 32: 9). Egoul nostru în creștere ne conduce cu o mână puternică și un braț întins.

Este un paradox: putem fi oameni înțelepți, cu o minte ascuțită, experți în știință, economie, în toate domeniile pe care le atingem, cu excepția unuia: corectările spirituale. Când vine vorba despre corectarea instinctului rău – de a-l converti într-un instinct bun, de bunăvoinţă pentru binele altora – cădem într-o amorțeală profundă a simțurilor.

Egoul ne face să ignorăm că lumea este o reflectare a ceea ce se întâmplă în relațiile dintre noi înșine. Dacă suntem uniți, suntem percepuți ca o forță pozitivă în lume, iar atunci când se percepe opusul, slăbiciunea noastră aparentă face ca situaţiile neplăcute să ne lovească.

Renumitul cabalist Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) scrie în minunatul său articol „Introducere la Cartea Zoharului” că atunci când noi evreii, suntem conectați unii cu alții deasupra egoismului, radiem de la puterea conexiunii către întreaga umanitate. În timp ce, atunci când suntem cufundați în iubirea de sine și permitem instinctului rău să prevaleze și să ne separe până la respingere și ură, rezultatul este dezlănțuirea forțelor negative asupra noastră, împuternicirea lor de a acționa împotriva noastră.

Antisemitismul care se manifestă atât din dreapta cât și din stânga, este reflectarea urii care există între fracțiunile poporului Israel. Ceea ce se întâmplă între noi pătrunde în întreaga lume.

Prin urmare, nu avem decât un singur scop: conexiunea deasupra tuturor diferențelor. Pentru că numai unindu-ne mai presus de toate dezacordurile egoiste este posibilă trezirea unei puteri superioare, o bază solidă, prin care poporul Israel este capabil să existe și să susțină lumea.

Forța supremă, puterea iubirii, este cea care aduce corectarea egoismului și echilibrează ostilitatea. Iar dacă noi evreii vom depăși disputele dintre noi, asta va avea răsunet puternic în lume și în cele din urmă va neutraliza și ura. Prin urmare, alegerea evreilor ar trebui să fie să devină ca unul, aproape unul de altul deasupra oricărei considerații personale. Prin aceasta, ne vom determina soarta iar liderul potrivit pentru Israel, America și întreaga lume va apărea în consecință.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed