“Ce facem pe pământ, Pământului?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCe facem pe pământ, Pământului?

În această săptămână lumea a marcat Ziua Pământului 2021. Tema a fost „ Să restaurăm Pământul nostru”. Într-adevăr, Pământul a suferit pedepsele pe care omenirea i le-a aplicat de mult prea mult timp. Din păcate nu îl putem restabili, nu chiar acum și nu în starea noastră actuală.

Să restabilim ceea ce este spart și să căuțăm să restaurăm Pământul înseamnă că recunoaștem că Pământul este deteriorat. Dar Pământul nu s-a distrus de la sine. Noi l-am distrus. L-am stricat! Noi, cu atitudinea noastră lipsită de respect față de Pământ și unul față de celălalt, am făcut toate daunele pe care acum încercăm să le reparăm. Cum putem restabili ceva dacă lucrul care a fost spart se sparge și mai rapid și mai intens decât înainte? Dacă nu ne reparăm mai întâi pe noi înşine, orice afirmații despre restaurarea Pământului sunt vorbe calde, în cel mai bun caz, dacă nu o înșelăciune deliberată. Acesta este motivul pentru care, de ani de zile, organizația noastră a declarat deviza: „Pentru a schimba lumea, schimbă omul”.

Până nu ne reparăm mai întâi pe noi înşine, orice afirmații despre restaurarea Pământului sunt vorbe calde, în cel mai bun caz, dacă nu o înșelăciune deliberată. Acesta este motivul pentru care, de ani de zile, organizația noastră a declarat deviza: „Pentru a schimba lumea, schimbă omul”.

Un studiu recent realizat de un centru de cercetare al Universității Oxford, “Lumea noastră în date”, a constatat că, de când oamenii au devenit specia dominantă pe planetă, „mamiferele sălbatice au scăzut cu 85%”. Nu a fost mai puțin evident față de sol, față de aer sau față de apa și flora Pământului decât față de animale. De fapt, suntem atât de dăunători vieții, încât viața sălbatică din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, care a explodat în 1986 și a creat o zonă radioactivă pentru oameni, a prosperat ca niciodată, în ciuda radiațiilor. Cercetătorii care au studiat viața sălbatică din zona interzisă au fost atât de impresionați de creșterea populației faunei sălbatice și de sănătatea robustă a animalelor încât au ajuns la concluzia că oamenii sunt mai dăunători naturii decât poluarea radioactivă.

Prin urmare, nu vom putea restabili Pământul până nu ne transformăm din ființele egocentrice care suntem în indivizi grijulii și conectați, care trăiesc în armonie și pace între ei și cu natura. Trebuie să ne autoeducăm, departe de narcisism și spre o abordare care se bucură de conexiune, legătură, responsabilitate reciprocă și echilibru. Realitatea este o rețea integrată de elemente contradictorii și numai oamenii încearcă să fie singurii conducători ai universului.

În timp ce restul realității valorează partajarea, noi o disprețuim. Nu toți, ci ca întreg, ca specie. Exploatăm și epuizăm nu numai Pământul, ci în primul rând unii pe alții. Prin urmare, trebuie să începem unul cu celălalt. Doar atunci când vom învăța să ne tratăm reciproc cu considerație, când vom înțelege că bunăstarea altora ne afectează propria bunăstare chiar dacă nu o simțim tangibil, atunci vom învăța să ne bucurăm de bunăstarea și prosperitatea altora. Când vom realiza acest lucru, vom descoperi că suntem în sfârșit fericiți și că totul prosperă, inclusiv biata noastră casă chinuită, Planeta Pământ.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed