“Ce poate obţine cineva din Cabala?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora: Ce poate obţine cineva din Cabala?

La sfârșitul copilăriei noastre, ochii ni se deschid treptat și ne aflăm într-o anumită lume. Putem trăi în această lume fără să-i acordăm prea multă atenție, pur și simplu trăind „ca toți ceilalți” și luându-ne după exemplul lor. Cu toate acestea, unii dintre noi simt o nevoie mai profundă, care ne face să ne simțim inconfortabil și nemulțumiți de ideea de a trece pur și simplu prin valurile vieții.

Ceea ce dorim de la viața noastră depinde de dorințele care se trezesc în noi. Cu toții avem dorința de a explora realitatea înconjurătoare. Când suntem copii, ne explorăm camerele și cu cât creștem mai mult, cu atât pânza explorării noastre este mai largă: de la camerele la curțile noastre, apoi cartierele noastre, orașele noastre, țările, planeta și apoi privim în spațiu, încercând să ne dăm seama ce se întâmplă în universul nostru. După ce am explorat pe larg împrejurimile, pe parcursul dezvoltării noastre, ajungem la concluzia că nu găsim o împlinire durabilă din astfel de eforturi.

Astăzi, chiar și interesul nostru pentru explorarea spațiului a scăzut. Ne raportăm la el în mare parte într-o manieră comercială, de exemplu pentru a opera dispozitive mobile prin sateliți sau pentru spionaj. Găsim că explorarea galaxiilor îndepărtate este mult mai puțin interesantă decât obișnuiam să credem. Asta pentru că dorințele noastre s-au schimbat. Dorințele noastre nu mai aspiră să exploreze distanțe cosmice, ci dimpotrivă, la un anumit punct al dezvoltării noastre, dorințele noastre încep să se întoarcă în interior, îndreptându-ne spre căutarea sursei însăși a gândurilor, dorințelor și calităților noastre.

Cu alte cuvinte, întrebările noastre trec treptat de la cum putem supraviețui cel mai bine și să ne simțim confortabil în lumea noastră, la de ce suntem aici. Întrebarea „De ce?” se trezește cu cât ne dezvoltăm mai mult, dincolo de un anumit prag. Este o întrebare despre sensul și scopul vieții noastre. Începem să ne întrebăm despre factorii cauzali ai existenței noastre, despre unde suntem și încotro ne îndreptăm.

Dificultatea noastră tot mai mare de a ne împlini de la un an la altul nu se datorează faptului că avem mai puține dorințe, ci dimpotrivă, dorințele noastre cresc constant și sistemele pe care le-am creat anterior pentru a ne împlini nu mai reușesc să o facă. Cu cât ne dezvoltăm mai mult și cu cât devenim mai nemulțumiți, cu atât încercăm mai mult lucruri noi și diferite pentru a ne împlini. Luați de exemplu, tranziția care are loc în atitudinea față de consumul de droguri. Astăzi, în întreaga lume există mișcări de legitimare și legalizare a consumului de diferite droguri a căror deținere și vânzare până de curând, constituiau infracțiuni penale, pedepsite. Totul este pentru a ne da un sentiment de calm și pentru a uita de deziluzia noastră tot mai mare față de lume.

În vremurile noastre, indiferent dacă verbalizăm sau nu întrebarea, începem să cerem răspunsuri pentru sensul vieții noastre, și nu doar răspunsuri despre cum putem trăi o existență confortabilă în corpurile noastre animalice.

Simțim din ce în ce mai puțin sens în a ne satisface pe noi înșine în maniera materialistă în care ne-am dezvoltat de-a lungul generațiilor. Pe de o parte, avem nevoie de mașini, spații de locuit și mii de bunuri materiale pentru a trăi confortabil. Dar, pe de altă parte, facem acest lucru pentru a ne simți pur și simplu confortabil, iar elementele materiale în sine nu au nicio semnificație. Mai degrabă, simțim o nevoie mai interioară de altceva, pe care nu-l putem identifica în lumea noastră, dar care ne dă un sentiment tot mai mare de nemulțumire față de existența noastră materială.

Aceasta este întrebarea despre sensul vieții. Este o întrebare pe care nici o știință, tehnologie sau chiar filozofie și psihologie nu o poate împlini, deoarece ea caută mult mai profund, până la însăși rădăcina cauzală de la care se extinde totul.

Pe scurt, pierderea din ce în ce mai mare a interesului nostru pentru existența materialistă indică apariția unui nou nivel de dezvoltare care se trezește în interiorul nostru și ia forma unor întrebări existențiale la care vom simți din ce în ce mai mult că avem nevoie de răspunsuri adevărate.

Cabala a fost făcută pentru a răspunde exact la aceste întrebări. Folosind înțelepciunea Cabala, învățăm cum să ne împlinim cele mai interioare întrebări despre sensul și scopul vieții. Aplicând metoda testată în timp a Cabalei, obținem acces la nivelul cauzal al existenței noastre în timp ce trăim în această lume și, făcând acest lucru, obținem o senzație eternă și întreagă a realităţii, care ne împlinește complet. Cu alte cuvinte, înțelepciunea Cabalei a fost făcută pentru a răspunde la întrebarea despre sensul și scopul vieții într-o manieră practică și metodică.

Bazat pe Lecția zilnică de Cabala despre articolul cabalistului Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), „Esenţa Înţelepciunii Cabala” cu cabalistul Dr. Michael Laitman pe 24 ianuarie 2011.

Scris/editat de studenții Cabalistului Dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed