“Ce putem învăța de Ziua Mondială a Profesorilor?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCe putem învăța de Ziua Mondială a Profesorilor

Luna aceasta, pe 5 octombrie mai exact, este Ziua Mondială a Profesorilor. Un profesor era, și în unele țări este încă o ocupație venerabilă. Un profesor nu a fost pur și simplu cineva care te-a învățat matematică sau engleză, ci cineva care te-a învățat înțelepciunea vieții și a fost un model de urmat. Judecând după ce se întâmplă astăzi, se pare că avem nevoie disperată de profesori buni. Cu toate cunoștințele noastre, ne simțim pierduți. Dacă nu aflăm unde suntem cu adevărat, ce facem aici, de ce suntem aici și cum să ne îndreptăm către un loc mai bun, vom ajunge într-un alt război mondial.

Pentru a ieși din criză, trebuie să încetăm să ne concentrăm exclusiv pe cunoaștere. Achiziționarea de informații nu creează oameni fericiți. Unde ne-au adus informațiile despre fuziunea nucleară, de exemplu? Avem arme nucleare care pot anihila umanitatea în câteva minute. Avem atât de multe cunoștințe în fiecare domeniu al vieții, dar unde duce totul? Ne îndreptăm către stări teribile.

În loc să ne învețe ce ar trebui, bieții noștri profesori regurgitează ceea ce guvernul îi instruiește să învețe. Sunt forțați să mintă elevii, dar studenții știu mai bine. Până la vârsta de 9 sau 10 ani, majoritatea copiilor știu că nimic din ceea ce aud nu este adevărat. Încetează să-și mai creadă profesorii, nu le mai acordă atenție, în timp ce profesorii, care trebuie să-și câștige existența, continuă să repete aceleași povești. Aici nu există alte motivații decât banii și puterea; aceștia sunt conducătorii Pământului și niciun regim sau guvern nu este liber de controlul lor.

O schimbare va veni doar atunci când ne vom da seama că nu acesta este modul de a trăi și ne vom hotărî să ne schimbăm motivația. Dar schimbarea se va întâmpla fie pentru că reflectăm încotro mergem și ne oprim înainte de a ajunge acolo, fie pentru că nu ne-am oprit la timp și ne-am dat seama de greșeala noastră, după ce bombele au dispărut.

Pentru a face schimbările necesare în timp, nu putem lăsa asta doar în sarcina profesorilor iar noi ne putem scuza de ea. Trebuie să reconstituim întregul sistem, baza civilizației noastre. Faptul că suntem preocupați doar de noi și narcisişti nu este un secret. Dar nu aceasta este problema. Problema este că suntem de acord să rămânem aşa. Știm de zeci de ani că omenirea este pe o cale de autodistrugere datorită preocupării sale de sine Cu toate acestea, nu am făcut nimic pentru a schimba cursul.

Acum trebuie să devenim profesorii noștri și nu doar în Ziua Mondială a Profesorilor, ci în fiecare zi și în fiecare moment al vieții noastre. Mai mult, lumea în care trăim a devenit atât de împletită încât nu este suficient să punem în aplicare schimbările câte o țară, la un moment dat. În timp ce unele țări se angajează în reforme, altele își vor menține atitudinea abuzivă și vor distruge progresul pentru toată lumea. Prin urmare, inițiativa de a crea un viitor pozitiv trebuie să încorporeze întreaga lume. Oricât de plauzibil ar părea acest lucru, trebuie să ne amintim că singura opțiune a acestui drum este războiul, un război nuclear.

În consecință, sistemul educațional trebuie să-și ajusteze valorile, planurile de învățământ și obiectivele în vederea îmbunătățirii umanității. Prin îmbunătățire, nu mă refer la reducerea emisiilor de CO2 sau la limitarea utilizării combustibililor fosili și a materialelor plastice. Mă refer la ceva mult mai profund decât atât: să ne îmbunătățim înseamnă să ne facem oameni mai buni. Pentru a face acest lucru, trebuie să învățăm să fim pozitivi și să avem grijă unul de celălalt.

Numai când vom învăța să ne îngrijim unii pe alții, vom începe să ne îngrijim de mediu. Când ne pasă de ceilalți oameni, vom dori ca aceștia să trăiască într-un mediu prietenos, unul care îi poate sprijini și unde pot fi fericiți. Când nu mai vrem să exploatăm alți oameni sau să îi învingem, vom înceta să exploatăm mediul înconjurător pentru a ne atinge obiectivele egoiste. Drept urmare, vom reduce consumul la un nivel sustenabil, care va permite naturii să întinerească și să-și restabilească echilibrul pierdut.

Nu avem timp de pierdut. Trebuie să fim proprii profesori acum, pentru a ne învăța pe noi înșine să fim umani, adică Oameni. Chiar dacă nu știm cum să o facem sau de unde să începem, nu trebuie să ne facem griji; intenția noastră de a face bine, de a ne conecta cu alte persoane, va fi ghidul nostru. Dacă lăsăm grija pentru ceilalți să fie învățătorul nostru, nu vom avea nevoie de alte învățături.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed