“Ce ştie Polonia despre Israel (neştiut de Israel)” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCe ştie Polonia despre Israel (neştiut de Israel)

Vor fi o mulțime de consecințe din retragerea armatei SUA din Afganistan. Chinezii au trimis deja un mesaj sever către Taiwan că „s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Afganistanul dacă ar continua să se bazeze pe Statele Unite ca aliat”.

Însă mesajul pe care îl trimite retragerea grăbită a Statelor Unite către Israel este și mai neplăcut: Israelul nu are pe cine să se bazeze. Deja, Israelul este izolat pe arena internațională. Acum, odată cu creșterea unui alt emirat islamic și cu scăderea credibilității SUA în ochii aliaților săi, Israelul ar trebui să știe că viitorul său este foarte sumbru dacă intenționează să se bazeze pe unchiul Sam pentru sprijin. Sprijinul este încă acolo, dar scade rapid.

Un bun exemplu de scădere a statutului internațional al Israelului este recentul său conflict cu Polonia cu privire la legea anti-restituire adoptată de guvernul polonez. Legea exceptează Polonia de la asumarea responsabilității pentru partea sa în uciderea evreilor în timpul celui de-al Doilea război mondial și prin urmare, de la restituirea financiară.

Israelul, care a solicitat sprijinul singurului său aliat rămas SUA, a primit următorul răspuns nedeterminat din partea secretarului de stat Blinken: „Statele Unite își reiterează îngrijorările cu privire la modificările aduse Codului de procedură administrativă … restricționând sever restituirea și compensarea pentru proprietatea confiscată pe nedrept în perioada comunistă a Poloniei. Mai mult”, adaugă Blinken „îndemnăm guvernul polonez să se consulte cu reprezentanții părților afectate [omițându-le identitatea] și să dezvolte o procedură legală clară și eficientă pentru soluționarea cererilor de proprietate confiscate”.

De parcă acest mesaj nu ar fi fost suficient de subţire, Blinken a continuat să felicite declarația președintelui polonez Andrzej Duda care susține „libertatea de exprimare, sfințenia contractelor și valorile comune care stau la baza relației noastre”. Într-adevăr, suntem singuri. Polonia o știe și acum lumea o știe. Rămâne de văzut dacă știm și noi.

În mod clar, singura noastră speranță este unitatea noastră. Dacă nu ne-am dat seama de aceasta, izolarea noastră din ce în ce mai mare nu ne va lăsa de ales decât să o recunoaștem. Și dacă unitatea noastră nu pare să ne sprijine prea mult, va fi în curând singura noastră opțiune, așa că ar fi bine să începem să susținem solidaritatea noastră.

Coeziunea interioară nu este nouă pentru oamenii noștri; a fost „arma noastră secretă” de la înființarea națiunii noastre. De fapt, este moștenirea noastră, singurul lucru pe care ne-am angajat să-l transmitem națiunilor și singurul lucru pe care nu l-am transmis în ultimele două milenii, de când am cedat urii interioare și diviziunii și am devenit paria lumii.

Dacă am fi fost uniți, spun înțelepții noștri, nicio nenorocire nu ar fi venit asupra noastră. „Principala apărare împotriva calamității este iubirea și unitatea”, afirmă cartea Maor VaShemesh (Lumina și Soarele). „Când există iubire, unitate și prietenie între ei în Israel”, continuă cartea, „nicio calamitate nu poate veni peste ei. … [Dacă] există conexiuni între ei și nu există separare a inimilor, ei au pace și liniște … și toate blestemele și suferința sunt îndepărtate de aceasta [unitatea]”. În mod similar, cartea Maor Eynaim (Lumina ochilor) subliniază: „Când cineva se include pe sine cu tot Israelul și se face unitatea … în acel moment, nu vă va veni nici un rău”. La fel, cartea Shem MiShmuel (Un nume din Samuel) adaugă: „Când [Israel] este ca un singur om cu o singură inimă, ei sunt ca un zid fortificat împotriva forțelor răului”.

Poporul polonez știe că suntem izolați. Disprețul lor manifest față de noi dovedește acest lucru. Dacă nu mai căutăm aprobarea lumii și începem să ne hrănim uniunea internă, nimeni nu ne va lua în derâdere. Uniunea este singurul lucru pe care lumea nu îl are. De asemenea, este singurul lucru pe care îl putem dezvolta și pe care toată lumea îl va dori de la noi. Dacă îl stabilim, nu numai că vom înceta să fim izolați, vom fi bineveniți peste tot, întrucât ne vom realiza vechea noastră vocație de a fi o lumină a unității pentru națiuni.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, consultați cartea ”Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism, Fapte istorice despre antisemitism ca reflectiare a discordiei sociale evreieşti”..

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed