“Cele zece plăgi ale Covid” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCele zece plăgi ale Covid

În ultima săptămână sau cam așa ceva, a devenit clar că suntem la începutul celui de-al patrulea val al Covid-19 în Israel. Am crezut că am învins virusul, la fel și o mare parte a lumii, dar din nou ne închidem pe măsură ce numărul de cazuri noi crește rapid. Chiar dacă aproximativ 60% din populația Israelului este inoculată, în continuare pierdem în fața virusului, iar de data aceasta lovește copiii, pentru care riscul de efecte secundare grave, cum ar fi miocardita (inflamația țesutului muscular al inimii) este mult mai mare decât pentru adulți.

După cum am avertizat de nenumărate ori, nu suntem bolnavi de coronavirus; suntem îmbolnăviți de mândrie și îngâmfare. Importanța de sine și egoismul sunt rețete sigure pentru dezastru și o dovedim de fiecare dată când vedem că scad cazurile de Covid. Mai mult, Covid nu este o problemă locală sau națională; este problema întregii lumi și, cu excepția cazului în care întreaga lume este inclusă în soluție, nu vom scăpa de ea. Covid-19 ne va învăța că suntem împreună în acest lucru, în bine sau în rău, dependenți unul de celălalt. Dacă nu ne gândim la sănătatea celuilalt, noi înșine nu vom fi bine.

Într-un anumit sens mă bucur că virusul este aici, pentru că ne învață această responsabilitate reciprocă. În același timp, sunt la fel de nemulțumit de încăpăţânarea și reticența noastră de a învăța, deoarece ne costă vieți, milioane de vieți. Eu însumi am pierdut prieteni, studenți și unii dintre membrii familiilor lor din cauza virusului. Nimeni nu este exclus de acest virus, tocmai de aceea este atât de eficient în a ne învăța responsabilitatea reciprocă.

Așa cum cele zece plăgi din Egipt au inaugurat o nouă eră în istoria poporului Israel, atunci când s-au angajat să fie uniţi „ca un singur om cu o singură inimă”, Covid-19 introduce lumea în exact aceeaşi stare. Plăgile sale vor crește din ce în ce mai puțin cantitativ și din ce în ce mai calitativ, ceea ce înseamnă că ne va conduce direct la înțelegerea faptului că, fără să ne angajăm în a ne îngriji unul pe altul nu vom supraviețui.

În deșert, după ce au fugit din Egipt, israeliții nu au acceptat de bunăvoie angajamentul pentru unitate. Și ei au avut de-a face cu ego-urile lor. Talmudul scrie (Avoda Zarah 2b) că „Domnul a forțat muntele peste Israel ca o boltă și le-a spus: ‘Dacă acceptați Legea [responsabilității reciproce] foarte bine, dar dacă nu, aici va fi mormântul vostru’.” Astăzi, se pare că virusul Covid își ia rolul lui Dumnezeu în a ne obliga să facem același angajament. Sper că nu vom fi încăpățânați mult mai mult, deoarece plăgile, știm deja, vor deveni tot mai dure.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: