Christine Lagarde: Avem nevoie de Leadership, nu de Brinksmanship

Opinie (Christine Lagarde, Managing Director, FMI) „Cu siguranta traim in perioade de anxietate economica mare. Exact la trei ani de la prăbuşirea Lehman Brothers, cerurile economice arata tulburi şi agitate, astfel ca activitatea globală încetineşte şi riscurile de prabusire sunt in creştere.

„În lumea noastra inter-conectata, tremuraturile economice dintr-o ţară pot reverbera rapid şi puternic pe tot globul, mai ales dacă acestea provin din economiile sistemice. Cercetările FMI au arătat că legăturile financiare transmit astfel de tremuraturi rapid şi în mare măsură. Şi din cauza problemelor legate de datoriile persistente, riscurile de stabilitate financiară au crescut semnificativ.

„Tensiunile sociale clocotesc sub suprafata. Văd o serie de componente întrepătrunse aici –o  înrădăcinata rată ridicată a şomajului, în special în rândul tinerei generaţii; austeritate fiscală  care loveste în protecţia socială; percepţiile cu caracter abuziv, în „Wall Street”, acordându-se prioritate peste „Main Street”; şi moştenirile de creştere în multe ţări care au beneficiat în principal de eşaloanele de top ale societăţii. Aceste probleme adăuga mai mult combustibil la criza de încredere.

„Deci, ce se poate face? Vreau să propun astăzi patru dimensiuni-cheie de politică necesare pentru a asigura redresarea economică şi stabilitatea-reparaţia, reechilibrarea, reforma, reconstruirea, cei ‘4 R’.

„În primul rând, repararea. Înainte de orice altceva, trebuie să îndepărtam o parte din presiunile bilanţului, care risca sa stingă recuperarea-asupra suveranilor, asupra gospodăriilor casnice, asupra băncilor.

„Al doilea „R” este reforma. Dacă reparaţiile au relansat aproximativ economia astazi, reforma este pentru a pune bazele pentru un viitor economic mai stabil mâine.

„Al treilea „R” este reechilibrarea. Acest lucru are două sensuri. În primul rând, aceasta înseamnă intoarcerea cererii din partea publicului în sectorul privat, cand sectorul privat este suficient de puternic pentru a efectua sarcina. Acest lucru nu s-a întâmplat încă.

„A doua reechilibrare implică o schimbare a cererii globale de la deficitul extern la surplusul extern al ta [r] ilor … pieţele-cheie emergente trebuie să depaseasca slabiciunea şi să înceapă sa furnizeze cererea necesara pentru redresarea globală.

„Al patrulea- si ultimul -‘R’  al meu este reconstruirea. Mă gândesc aici în special la ţările cu venituri mici care au nevoie sa-si reconstruiasca solutiile tampon de politica economică –inclusiv poziţiile fiscale- care le-au servit atât de bine în timpul crizei, pentru a se proteja împotriva furtunilor viitoare.

„Cred că există o cale de redresare susţinută, mult mai restrânsă decât înainte şi o obţinere mai restrânsa. Pentru a naviga aceasta, avem nevoie de voinţă politică puternică în întreaga lume-lideri deasupra brinksmanship, cooperarea deasupra concurentei, acţiune deasupra reacţiei. ”

Comentariul meu: Numai problemele sunt partial corecte, dar solutia lor este o „privire înapoi”, şi ei vor aduce doar noi probleme pentru că vechile metode nu pot rezolva nimic. Lumea a devenit globala, dragi economisti, şi până cand nu va dati seama că lumea se mişcă spre economia unui consum rezonabil, numai criza se va dezvolta. Deci, ceea ce s-a spus despre brinksmanship este adevărat ….

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed