“Churchill şi evreii – O chestiune de destin” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinChurchill şi evreii – O chestiune de destin

Cu o sută de ani în urmă, pe 24 martie 1921 pentru a fi exact, un vizitator important a venit în Palestina pentru a asista direct la progresul efortului sionist de a construi „O Casă Națională pentru poporul evreu”, așa cum se menționează în Declarația Balfour din 1917. Omul respectiv era Winston Spencer Churchill, pe atunci secretarul de stat al Britaniei pentru colonii și în timpul celui de-al doilea război mondial ilustrul său prim-ministru. Conferința de la San Remo din 1920 a dat Marii Britanii mandatul pentru administrarea Palestinei, iar Churchill, un avid susținător al Sionismului, a venit să vadă cum se desfășoară viziunea sa.

Churchill pare să fi realizat că pentru evrei, unitatea avea un sens spiritual profund și nu doar un beneficiu lumesc de randament. Gilbert scrie că Churchill „nu credea că oamenii se pot uni în comunități„ dacă nu posedă un principiu călăuzitor. Cei din acea parte din Manchester aveau spiritul rasei și al credinței lor. El i-a sfătuit să păzească și să păstreze acel spirit. A fost un lucru prețios, o conexiune de unitate, o inspirație și o sursă de mare putere.”

În lumina rezistenței arabilor palestinieni față de coloniștii evrei, Churchill a declarat: „Este în mod vădit corect ca evreii să aibă un cămin național în care unii dintre ei să poată fi reuniți. Și unde ar putea fi altundeva decât în acest ținut al Palestinei, cu care de mai bine de 3.000 de ani au fost asociați intim și profund ”.

Aclamatul istoric britanic Martin Gilbert, autorul cărții Churchill și evreii a inclus numeroase citate ale lui Churchill. Într-unul dintre ele, el scrie că o delegație arabă a protestat împotriva extinderii așezării evreiești în Palestina. Ca răspuns, Churchill le-a spus: „Eu sunt perfect convins că ideea sionismului este una care poartă cu sine multe lucruri bune pentru întreaga lume și nu numai pentru poporul evreu ci că va aduce și prosperitate, mulțumire și avansare pentru populația arabă a acestei țări.”

Într-adevăr, interesul lui Churchill pentru succesul Căminului Național Evreiesc a fost mai profund decât un sentiment de justiție istorică. Pasiunea sa pentru Sionism provine din simțul său asupra sorţii evreiești cu privire la întreaga lume. În Palestina, care este acum statul Israel, Churchill a simțit că evreii își pot realiza vocația. În consecință, în timpul vizitei sale, el a spus: „Inima mea este plină de simpatie pentru Sionism. Înființarea unei Case Naționale Evreiești în Palestina va fi o binecuvântare pentru întreaga lume. ”

O nuanță și mai surprinzătoare cu privire la afinitatea lui Churchill față de evrei a avut de-a face cu discernământul său despre natura societății evreiești. Am scris de nenumărate ori despre semnificația unității pentru evrei. De-a lungul veacurilor, înțelepții noștri au subliniat de nenumărate ori că unitatea este nucleul iudaismului, că poporul Israel a fost format numai după ce au fost de acord să se unească „ca un singur om cu o singură inimă” și că exemplul de unitate este ceea ce lumea vrea să vadă de la ei.

Din păcate, pentru toate eforturile lor, înțelepții noștri nu şi-au convins poporul încăpăţânat; poate că un membru distins al națiunilor care exprimă exact aceeași opinie ne va ajuta să ne împăcăm cu vocația noastră. Churchill nu a fost întotdeauna conștient de importanța unității pentru evrei sau după cum se referea la ea, „spiritul lor corporativ”. Dar cu câțiva ani înainte de Primul Război Mondial, el a cunoscut evreii din Manchester. Potrivit lui Gilbert, „experiența sa cu evreii din Manchester l-a introdus în accentul comunitar evreiesc pus pe responsabilitatea socială și ajutorul reciproc, de care fusese foarte impresionat. … Churchill a adăugat că a fost „foarte impresionat… de natura muncii cu care comunitatea acţiona”.”

Mai mult, Churchill pare să fi realizat că pentru evrei, unitatea avea un sens spiritual profund și nu doar un beneficiu lumesc de randament. Gilbert scrie că Churchill „nu credea că oamenii se pot uni în comunități„ dacă nu posedă un principiu călăuzitor. Cei din acea parte din Manchester aveau spiritul rasei și al credinței lor. El i-a sfătuit să păzească și să păstreze acel spirit. A fost un lucru prețios, o conexiune de unitate, o inspirație și o sursă de mare putere.”

În timpul unei întâlniri în sprijinul Fondului Spitalului Evreiesc din Manchester, Churchill a spus că “recent am auzit multe despre viața corporativă, dar „Dacă am avea o astfel de viață decentă în mase mari de oameni, ar trebui să studiem organizarea corporativă a societății într-un mod în care nu am încercat până acum să îl facem. Trebuie să ne unim în scopuri definite.” În ochii lui Churchill, viața corporativă „nu valora nimic, decât dacă avea în spate un efort personal. Simpla stabilire mecanică a societății într-o combinație mai mare ar fi cu totul sterilă, cu excepția cazului în care aceste combinații mai mari ar fi susținute de un mare spirit de interes personal și de aspirație impersonală.” Era convins că, dacă evreii ar putea păstra acel spirit, „Ei ar fi creat un lucru nou în lume; ar fi adus din tărâmurile infinitului ceva nou în arena afacerilor lumești.” De fapt, Churchill a fost atât de convins de puterea unității evreiești încât a afirmat că ar fi „o pârghie care ar putea elimina viciul, boala, tristețea și dorința, care ar putea șterge durităţile statului nostru în lume și care ar fi de departe de o valoare mult mai mare decât orice organizație oficială stereotipală sau ascunsă.”

Mai mult, Churchill a realizat că unitatea evreiască mondială ar putea avea succes numai dacă ar fi legată de esența spirituală a unității evreiești. Se pare că în ochii lui unitatea i-a făcut „o lumină pentru națiuni”, un exemplu de urmat. În cuvintele sale, „Dacă ar fi să avem o viață corporativă mai largă, ar trebui să avem stimulentul corporativ mai mare; ar trebui să avem spiritul mai mare, o putere de conducere mai mare. Evreii erau o comunitate norocoasă pentru că aveau acel spirit corporativ, spiritul rasei și credinței lor”. Churchill nu le-ar fi „cerut să folosească acel spirit într-un sens restrâns sau de clan”. El credea că ar fi „departe de dispoziția și intenția lor, departe de sfaturile care le-au fost date de cei mai îndreptățiți să sfătuiască. Acea putere de conducere personală și specială pe care o dețineau le-ar fi permis să aducă vitalitate în instituțiile lor, pe care nimic altceva nu le-ar fi dat-o vreodată.”

La sfârșitul discursului său despre natura corporativă a spiritului evreiesc, Churchill a încheiat cu un sfat plin de umor, chiar dacă sever: „Fiţi evrei buni”. Și poate pentru a-și arăta aprecierea față de unitatea evreiască și dorința ca evreii să o împărtășească, el a adăugat printre urale: „Un evreu nu poate fi un bun englez, decât dacă este un bun evreu”.

Este dorința mea ca poporul Israel să urmeze sfatul înțelepților noștri, să asculte dorințele națiunilor și să creeze unitatea pe care trebuie să o împărtășim cu lumea. Unitatea noastră, mai presus de toate diferențele dintre noi, răspândește o lumină pe care toată lumea o dorește. Dacă răspândim această lumină, lumea ne va îmbrățișa națiunea pentru prima dată în istoria noastră.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: