“Conducerea lui Moise pentru a scoate omenirea din Egipt” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Conducerea lui Moise pentru a scoate omenirea din Egipt

Pe fundalul unui vid în conducere la nivel mondial, astăzi figura lui Moise care a scos Israelul din Egipt pare mai relevantă ca niciodată. Ce l-a făcut pe marele profet, eroul sărbătorii de Pesah atât de proeminent în paginile istoriei? Ce abilitate specială de conducere avea?

În ceea ce privește capacitatea de conducere, Moise nu a avut ceva cu totul special. El era orice altceva decât elocvent, nu era un lider înnăscut și deseori nu reușea să înțeleagă Creatorul, al cărui mesaj îl transmitea. Cu aparenta lui lipsă de succes, oricine altcineva ar fi renunțat cu mult înainte, dar nu și Moise. El avea calitatea pe care ne-ar plăcea să o vedem la liderii de astăzi: iubirea adevărată și altruistă pentru poporul său.

De-a lungul istoriei, au existat mulți oameni care au știut să gestioneze bine lucrurile și să-i gestioneze pe alții conform aspirațiilor lor egoiste, dar nu au fost neapărat considerați mari lideri. Rafinament, viclenie și alte calități șmechere, toate acestea nu sunt necesare unui lider adevărat.

Un lider este într-adevăr în primul rând un educator. Cu siguranță Moise a făcut asta, și-a educat poporul să se iubească unul pe altul și l-a ajutat să se conecteze mai presus de egoismul lor, de dorințele lor înnăscute pentru propriul beneficiu. Evreii s-au unit în jurul Muntelui Sinai, care nu întâmplător își are numele de la cuvântul ebraic „sinah” (ura). Ei nu au distrus muntele urii dintre ei, ci au trimis cel mai curat element din mijlocul lor, pe Moise, să urce pe munte, să-l cucerească și să aducă jos o lege (Tora) prin care să poată stabili iubirea între ei.

Dar Tora nu este un scenariu de la Hollywood. Vorbește despre dezvoltarea spirituală din interiorul unei persoane și despre lupta constantă între forțele egoismului și forțele fraternității și unității din noi. Acest lucru este explicat în Cartea Zohar cu versul „Omul este o lume mică”. Deci, când este scris în Tora (Exodul 6:2) despre Moise că spiritul Domnului a vorbit prin fiica lui Faraon să-l numească Moshe (Moise) din cuvântul „mosheh” (tragere), este pentru că el este cel care trage Israelul din exil, îi scoate din Egipt, adică din egoismul care distrugea relațiile dintre ei.

Astăzi simțim că începe din nou perioada întunericului Egiptului, dar este o simţire generală și globală. Vedem deja clar că întreaga lume este strâns interconectată, cel mai recent cu impactul pandemiei și cu repercusiunile războiului din Ucraina asupra economiilor și aprovizionării cu alimente în întreaga lume.

Trebuie să înfruntăm întunericul și de asemenea să înțelegem ce ne arată el. Este menit să aducă întreaga umanitate mai aproape de mântuire. Trebuie să încetăm să ne prefacem că această stare de întuneric nu a coborât asupra noastră, a tuturor. Nu îl putem ignora sau doar spera că va dispărea. Este important să-l recunoaștem și să înțelegem că întunericul este semnul unei noi stări luminoase.

Dar avem nevoie de ceva ajutor pentru a folosi acest avertisment în mod intenționat și pentru a obține rezultatele dorite. Ar trebui să fim conduși de atributele conducerii lui Moise, așa cum sunt exprimate sub forma unui sistem educațional pan-social. Avem nevoie de un sistem care să permită fiecăruia să înțeleagă că rădăcina tuturor problemelor noastre, acasă și în străinătate, este ego-ul care aduce separarea și că războaiele dintre noi nu fac decât să ne amărască toată viața și să aducă doar mai multe necazuri noi peste tot în lume. Avem nevoie de o conducere care ne va învăța să transcendem toate dezacordurile și să ne învețe cum, în ciuda tuturor diferențelor, să ne conectăm unii cu alții.

În schimb, dacă nu ne respectăm și ne facem rău unul altuia, cu siguranță vor fi dezvăluite mai multe lovituri precum cele ale Egiptului. Asta înseamnă că acum totul depinde de noi. Dacă înțelegem ca un copil care vede privirea părinților săi, el înfruntă și interpretează avertismentul și își îmbunătățește comportamentul ca răspuns, atunci nu va mai fi nevoie de mai multe lovituri. În schimb, vom construi punți de iubire deasupra urii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed