“Cum ar trebui să arate guvernarea corectă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCum ar trebui să arate guvernarea corectă

Ieri a fost învestit un nou guvern în Israel. Un nou guvern este întotdeauna o șansă de a reflecta și spera asupra unui guvern adecvat, care funcționează așa cum ar trebui să fie un guvern care lucrează pentru oameni. Dacă teoretic, ar fi să avem un guvern care să aibă în vedere cel mai bun interes al oamenilor, am vedea un plan în două secțiuni. Secțiunea nr. 1 ar detalia situația ideală, cele mai mari realizări pe care ni le putem imagina. Secțiunea nr. 2 ar tranșa Secțiunea 1 în porţiuni mici, digerabile, pe care le putem efectua pe rând. În opinia mea, cea mai mare realizare pe care o putem spera și pe care ar trebui să ne străduim să o realizăm este responsabilitatea reciprocă și iubirea față de ceilalți, ca în versetul „Iubiți-vă aproapele ca pe voi înșivă” Dacă vom realiza acest lucru, vom obține de asemenea, orice altă recompensă imaginară.

Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie mai întâi să fim de acord că scopul existenței poporului Israel și al statului Israel este într-adevăr, să trăim în responsabilitate reciprocă și iubire față de ceilalți. Fundamentul națiunii noastre, principiul de bază al evreilor, este iubirea față de ceilalți. Talmudul din Ierusalim scrie (Nedarim 30b): „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”; Rabinul Akiva spune: „Aceasta este o regulă măreaţă în Tora”. Cartea Likutey Halachot [Reguli alese] elaborează acest subiect și explică faptul că toate diferitele facțiuni trebuie să obțină unitatea, nu pentru a învinge un dușman comun, ci pentru a realiza iubirea. „Vitalitatea este în principal prin unitate, prin toate schimbările care să fie incluse în sursa unității”, scrie autorul Nathan Sternhartz. „Din acest motiv”, continuă el, „Iubiți-vă aproapele ca pe voi înșivă” este marea regulă a Torei, care trebuie încorporată în unitate și pace. Vitalitatea, susținerea și corectarea întregii creații sunt împlinite în principal de către oameni cu puncte de vedere diferite care se includ unul cu celălalt în iubire, unitate și pace”.

În lumina deteriorării situației societăţii din Israel și a declinului statutului internațional al țării, cred că trebuie să ne dăm seama cu toții că revenirea la rădăcinile noastre, la singura sursă de putere și legitimitate pe care am avut-o vreodată, nu mai este o opțiune ci este obligatorie! Trebuie să începem să discutăm pe orice canal, pe orice media despre responsabilitatea reciprocă și iubirea față de ceilalți care aparțin stării noastre actuale, de ce sunt cele mai importante sarcini pe care le avem astăzi și ce se va întâmpla dacă nu le vom îndeplini. Trebuie să ne educăm pe noi înșine despre acest lucru, la fel cum învăţăm despre tot ce este important pentru noi în viață.

Mai mult, educația către iubirea celorlalți trebuie să facă parte din sistemul de învățământ, încorporată în programa fiecărei școli ca fiind una dintre disciplinele de bază care trebuie predate și îmbunătățită prin programe și activități educaționale extracurriculare. Dacă ne gândim la cuvintele lui Sternhartz, că „vitalitatea, susținerea și corectarea întregii creații sunt împlinite în principal de către oameni cu puncte de vedere diferite care se includ unul în celalat în iubire, unitate și pace”, este ușor să vedem cât de departe suntem de aceasta. Evenimentele din ultimele luni nu ne lasă de ales decât să ne străduim deasupra tuturor dificultăților și în ciuda lor, și chiar din cauza resentimentului nostru inerent unul față de celălalt.

Trebuie să nu uităm că suntem diferiți de orice altă națiune. Fiecare națiune provine de la cineva și aparține unui nucleu central de oameni care au iniţiat-o. Evreii vin de pretutindeni și nu aparțin niciunui nucleu central de oameni. Când Avraam a strâns oameni în jurul său și a început să-i învețe despre unitate, la fel cum trebuie să facem noi acum, studenții săi au venit din toată Semiluna Fertilă și din Orientul Mijlociu. Veneau din triburi și națiuni diferite și nu aveau nimic în comun, în afară de ideea „oamenilor cu puncte de vedere diferite care se încorporează împreună în iubire, unitate și pace”. Deci, dacă nu restabilim unitatea, cum suntem o națiune? Revenim la a fi o mulțime de străini care nu cred în ideea de unitate și nu văd niciun motiv pentru a stabili unitatea între ei. Este greu de văzut că într-un astfel de stat, zilele noastre ca națiune sunt numărate?

Dacă vrem să vedem Israelul avansând cu succes, trebuie să îl stabilim corect, nu în modul în care sunt construite alte națiuni, deoarece nu suntem ca alte națiuni, așa cum este evident pentru toată lumea, ci în modul în care Israelul trebuie să fie construit – pe baza iubirii pentru ceilalți și a responsabilității reciproce. Prin urmare, chiar înainte de a ne gândi la noul guvern, trebuie să ne gândim la forma viitoare a țării noastre și a națiunii noastre.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed