“Cum se ocupă cabaliștii de zvonuri” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinCum se ocupă cabaliștii de zvonuri

Un student m-a întrebat cum tratează cabaliștii zvonurile despre ei și acuzațiile false: le ignoră cu totul sau le tratează în alt mod?

Aceasta este o întrebare interesantă, deoarece încă din zorii Cabalei, cu mult înainte de a fi chiar intitulată „înțelepciunea Cabalei”, cabaliștii au trebuit să se ocupe de calomnie și dispreț și, uneori, chiar și de agresivitate și violență împotriva lor. Oricât de neplăcute ar fi fost, cabaliștii au tratat întotdeauna acest fenomen cu răbdare și înțelegere, deoarece știau de unde provine.

Omenirea este un sistem unic, dar rupt. Prin rupt, vreau să spun că nu simțim conexiunile dintre noi și, prin urmare, ne tratăm reciproc ca extratereștri sau dușmani, fără să ne dăm seama că, făcând acest lucru, ne facem rău, la fel ca în cazul bolilor autoimune, atunci când sistemul imunitar interpretează greșit elemente din corp ca fiind straine și le atacă, rănind astfel întregul corp.

Întregul scop al înțelepciunii Cabala este să ne dezvăluie conexiunea și interdependența noastră și să ne împiedice să ne rănim reciproc. În acest fel, Cabala urmărește să vindece simultan fiecare persoană și întreaga societate. Cu toate acestea, din moment ce nu ne simțim conexiunea, interpretăm în mod inconștient eforturile cabaliștilor și înțelepciunea Cabalei de a ne uni ca fiind o amenințare la adresa existenței noastre, ca și cum am fi obligați să stăm aproape de un dușman definit. Drept urmare, o evităm și îi avertizăm pe alții să facă același lucru. Deși acest proces se întâmplă adânc în subconștientul nostru, manifestările sale în lumea noastră sunt foarte reale.

Atât timp cât umanitatea a evoluat de la nivelurile cele mai de bază, căutând în principal satisfacerea dorințelor nevoilor de bază, cum ar fi hrana, sexul, familia, bogăția, puterea și cunoștințele, nu am avut nevoie de înțelepciunea Cabala. Adică nu aveam nevoie de o conștientizare a conexiunii noastre. Din acest motiv, orice încercare de a introduce Cabala a fost întâmpinată cu o respingere acerbă.

Cu toate acestea, astăzi, dezvoltăm încet noi dorințe – de a cunoaște sensul vieții, originea și scopul ei. Este imposibil să înțelegem viața și cu siguranță nici scopul ei, decât dacă înțelegem faptul că suntem cu toții conectați. Așa cum nu puteți înțelege corpul uman examinând doar o celulă sau chiar un singur organ, ci doar examinând întregul corp, cu toate celulele, organele sale și (în principal) conexiunile și interacțiunile dintre ele, la fel este imposibil să înțelegeți viața și, cu siguranță, nici umanitatea, fără a înțelege interconectările dintre toți oamenii. Acesta este motivul pentru care în aceste zile, multe mii de oameni din întreaga lume vin să învețe Cabala: Vor să știe cum funcționează totul împreună.

Dacă priveşti istoria omenirii, Cabala este o idee relativ nouă, tocmai pentru că este etapa finală a dezvoltării noastre. Primul cabalist a fost Adam, care a trăit acum aproape 6.000 de ani. Deși a avut niște studenți, care și-au transmis cunoștințele și percepțiile, propriilor lor elevi, nu a existat o metodă clară de predare, nu există principii pe care să le poţi urma și, prin urmare, niciun sistem de circulaţie a ideii unității inerente a umanității.

Primul care a tratat Cabala ca un remediu pentru omenire a fost Avraam. Acesta este și motivul pentru care a fost primul care a întâmpinat rezistență din partea contemporanilor săi, care au refuzat să audă despre conexiune. În ciuda rezistenței, mii de oameni s-au legat de cuvintele lui Abraham și au devenit studenții săi. El i-a învățat despre unitate și au început să o practice între ei. Unicitatea despre studenții lui Avraam a fost că proveneau din clanuri și triburi care inițial erau străine și adesea ostile, totuși, odată ce s-au alăturat studenților lui Avraam, au devenit foarte apropiați unul de celălalt.

În formarea grupului său, bazat exclusiv pe unitate mai degrabă decât pe relații de sânge, Avraam dovedise meritele unității. Într-un fel, grupul său a câștigat un avantaj imens față de ceilalți, deoarece deveniseră un întreg organism, în timp ce restul oamenilor a rămas ca celule sau organe separate.

Ura pe care o trăise grupul lui Avraam, în special Avraam însuși, este rădăcina urii la care acum ne referim ca „antisemitism”. La cel mai profund nivel, este rezistența ego-ului de a se uni cu oricine sau orice, de teama de a nu-și pierde propria identitate. Senzația profundă că unitatea este cel mai bun mod de a trăi, alături de obiecția ego-ului de a o accepta și a renunța la propria dominație, creează o disonanță care este foarte greu de tratat de oameni. Drept urmare, ei urăsc mesagerii ideii de unitate – descendenții grupului lui Avraam – evreii.

Grupul lui Avraam a evoluat în poporul lui Israel. Timp de multe secole, ei au trăit după principiile prescrise de Avraam, și anume că unitatea este principiul de bază, pe care se construiesc toate regulile poporului evreu. Acesta este motivul pentru care înțelepții noștri au spus că „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este marea regulă a Torei. Cu toate acestea, în cele din urmă, și evreii au cedat egourilor furioase din interiorul lor și au devenit ca toți ceilalți – egoiști și ignorând principiul unității ca bază a iudaismului și obligația lor de a da un exemplu de unitate, așa cum a făcut și Avraam cu grupul său.

Rezultatul abandonării de către evrei a principiului unității a fost rezistența la Cabala. Într-adevăr, antisemitismul națiunilor față de evrei provine din aceeași frică ce-i determină pe evrei să obiecteze împotriva Cabalei – rezistența ego-ului la necesitatea unirii, la faptul că suntem cu toții conectați, oricât am încerca să negăm asta.

În ciuda tuturor eforturilor ego-urilor noastre, realitatea dovedește că suntem cu toții conectați. Cu fiecare zi care trece, descoperim mai multe moduri și mai multe fibre care ne conectează. Și cu cât ne descoperim mai mult conexiunea, cu atât ne dăm seama că înțelepciunea Cabalei este imperativă pentru înțelegerea lumii din jurul nostru. În lunile și anii următori, toată lumea, de la oameni simpli la lideri mondiali, va descoperi că fără a înțelege complexitățile conexiunilor noastre nu își vor putea gestiona viața și, cu siguranță, nu vor conduce națiunile. Înțelepciunea Cabalei va trebui să se arate ca o metodă prin care lumea să înțeleagă și să stabilească conexiuni între oameni care se potrivesc cu realitatea interconectată a umanității și cu toată realitatea.

Pentru mai multe despre tema rezistenței la Cabală, vă rugăm să consultați publicația mea, Un pod foarte îngust: soarta poporului evreu.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed